Woensdag 18 november 2015

“Als oud-sporter krijg ik de kans maatschappelijk iets op te bouwen”

De veeleisende topsportcarrière van Miek van Geenhuizen bood geen gelegenheid voor een baan ernaast. Dus toen ze vorig jaar volledig stopte met hockey, gebeurde waar veel topsporters voor vrezen. “Het zwarte gat heb ik inderdaad gevoeld.” Via Goud op de Werkvloer werkt ze nu als projectleider communicatie bij Coca-Cola.

Van Geenhuizen won met de Olympische hockeyploeg goud in Peking. Ze werd Europees en wereldkampioen, won landstitels en Europacups. Jarenlang legde ze ziel en zaligheid in haar sport. “Ik heb het er best lastig mee gehad. Opeens stopte ik met een spelletje dat ik al sinds mijn zesde deed, iets waar ik goed in ben. Bovendien viel het sociale aspect weg.
Opeens zit je alleen thuis.” 

Via Goud op de Werkvloer begon Van Geenhuizen een tijd geleden al een loopbaantraject. “Gewoon om te kijken: Wat past bij mij, wat vind ik leuk en waar moeten we naar zoeken?” Dat was in elk geval niet een baan als mondhygiëniste. Die opleiding deed ze tijdens haar sportcarrière, maar het vak bleek niks voor haar. “Kijk, als je gewend bent om met je sport naar het buitenland te vliegen en veel in contact te komen met mensen, dan is alleen in een hokje zitten en bezig zijn met een patiënt niet afwisselend genoeg.”

Olympisch Stadion

Van Geenhuizen ging aan de slag als marketing-/salescoördinator en businessmanager bij twee bedrijven, voordat ze op 1 oktober voor een jaar in dienst trad bij Coca-Cola. Ze kan
er optimaal gebruik maken van haar sportieve achtergrond. “Ik houd me namelijk onder meer bezig met Olympic Moves, de grootste schoolsportcompetitie van Nederland in samenwerking met NOC*NSF, Zilveren Kruis en de KVLO. Daarnaast richt ik me op de communicatie rond het Olympisch Stadion in Amsterdam. Coca-Cola begon sponsoring van de Olympische Spelen in 1928, tevens het jaar dat het toernooi in Nederland plaatsvond. In het kader daarvan willen we iets bijzonders neerzetten.” 

Opstapje

Via het IOC, ook bezig met het thema dual career, kwam NOC*NSF in contact met Coca-Cola. Coca-Cola gaf aan graag een internship van een jaar aan te willen bieden aan een oud-Olympiër. Zo is het balletje gaan rollen. “Ik ben toen gelinkt aan het bedrijf. Coca-Cola staat ervoor open Olympiërs te helpen door hen een opstapje te geven in hun maatschappelijke carrière. Natuurlijk moest ik wel eerst op sollicitatiegesprek, er waren ook nog andere oud-Olympiërs in de race. Ik vind het waanzinnig dat je zo als relatief onervaren persoon toch de kans krijgt maatschappelijk iets op te bouwen.”

Het hockeywereldje heeft de Eindhovense even achter zich gelaten. “Misschien kan ik daar later nog iets gaan doen. Nu staat mijn maatschappelijke carrière op één. Vorig jaar heb ik
nog in de overgangsklasse gespeeld. Op recreatief niveau zie ik mezelf voorlopig niet hockeyen, daar ben ik nog te fanatiek voor. Daar doe ik niemand een plezier mee.”