Maandag 24 november 2014

Carrière na de topsport

Merel Mooren was tot twee jaar geleden beachvolleybalster en onder andere goed voor twee zilveren medailles tijdens Europese kampioenschappen. Na een korte periode van bezinning (wat wil ik?, wat kan ik?) meldde ze zich bij Goud op de Werkvloer. Die stap heeft uiteindelijk geleid tot een baan als projectleider van TeamNL Alumni, een netwerk van en voor (ex-)topsporters. Een functie waarbij Merel haar ervaring kan inzetten om andere sporters te helpen met hun maatschappelijke carrière.

Meteen verkocht

Het sporten zat er al vroeg in. Op haar zesde begon Merel met volleybal en doorliep vervolgens de jeugdopleiding van Jong Oranje. Op haar 19e maakte ze voor het eerst kennis met beachvolleybal en was meteen verkocht. Daarop volgde een periode van ruim tien jaar waarin Merel zich fulltime met het beachvolleyballen bezighield. Met prachtige resultaten als gevolg: in 2003, 2005 en 2006 Nederlands kampioen, later twee zilveren medailles bij de Europese kampioenschappen en in 2008 kwam ze op de Olympische Spelen in Peking uit voor Nederland.

Goud op de werkvloer

Tijdens haar sportcarrière deed Merel ook een studie Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam, volgens eigen zeggen ‘wel in een rustig tempo’. In 2012 volgde het afstuderen en stopte ze eveneens met beachvolleybal. Merel: “Ik was er wel klaar mee en mijn lichaam eigenlijk ook. Toen was ik toe aan een volgende stap, maar ik had nog geen idee van wat ik zou kunnen en willen. Ik ben eerst een paar maanden gaan rondreizen; even wat tijd voor mezelf. Begin 2013 heb ik me gemeld bij Goud op de Werkvloer met de vragen: ‘wat zou ik nu kunnen doen?’ en: ‘wat wil ik eigenlijk?’. Zo ben ik bij NOC*NSF terecht gekomen als leider van een project voor ex-topsporters. Na een paar maanden is daaruit TeamNL Alumni geboren. Ik doe dit nu ruim een jaar en het is hartstikke leuk, dus ik blijf hier zeker nog wel een tijd hangen. Het doel is nu om TeamNL Alumni in de markt te zetten, sporters te eren en waarderen zodat dat ze niet vergeten worden, en sporters ook in te zetten voor allerlei doeleinden. Door de samenwerking met Randstad en Goud op de Werkvloer gaat het er ook om sporters te ondersteunen in de stap naar, en tijdens hun maatschappelijke carrière.”

Blanco vel

Merel werd via Goud op de Werkvloer voorgedragen voor de vacature bij NOC*NSF. Tijdens haar sportcarrière was ze echter niet heel bewust bezig met wat ze later zou gaan doen. Merel: “Je denkt er natuurlijk wel eens over na en ziet hoe het anderen vergaat en welke verschillen zich daarin voordoen. Maar ik heb me eerst geconcentreerd op volleyballen en afstuderen en pas later ben ik gaan kijken ‘wat nu?’. Ik heb er wel een jaar voor uitgetrokken, want ik zag op dat moment ook wel dat het gezien de situatie op de arbeidsmarkt wel eens moeilijk zou kunnen worden. Maar waar ik terecht ben gekomen had ik van tevoren niet kunnen bedenken, dat was toen één blanco vel.”

Sport op je cv geeft een voorsprong

Zo’n ‘lege’ periode, zonder concrete plannen heeft Merel ervaren als ‘best spannend maar ook wel heel prettig’: “Als sporter lig je immers best wel aan de ketting, dus een lege agenda is dan een prettige afwisseling. Maar de spanning was er ook wel: voor het zelfde geld duurt het heel lang voor je iets vindt of kom je terecht in een functie die niet bij je past . Uiteindelijk verraste het me dat ik er de rem op moest gooien. Ik heb getwijfeld hoe uitgebreid ik mijn sportcarrière op mijn cv moest vermelden. Door dit grondig te hebben gedaan heeft het mij een voorsprong gegeven. Ik mocht bijna overal op gesprek komen. Ik raakte toen een beetje bezorgd dat het té snel zou gaan en wilde eerst verder nadenken over wat ik wilde. Ik ben blij dat ik toen niet op de eerste de beste baan ben afgegaan. Organisaties waar ik op gesprek kwam, gaven in sommige gevallen wel aan dat ik niet over de juiste ervaring beschikte, maar dat ze geloofden dat ik het desondanks wel aan zou kunnen. Een aantal keren werd ik na de gespreksronden toch afgewezen. Terugkijkend was dat misschien ook wel beter.”

Inzicht in kwaliteiten

Nu, na ruim een jaar bij NOC*NSF, krijgt Merel een betere voorstelling van wat ze wil en kan en hoe haar ervaring als topsporter daar bij kan helpen. Merel: “Ik heb de indruk dat sporters wel doelgerichter zijn. Een deadline is een deadline en in sommige andere sectoren zie je dat daar veel gemakkelijker mee omgegaan wordt. In de sport ben je gewend om altijd voor jezelf te zorgen, heb je je zaakjes altijd zelf geregeld. Dat kan blijkbaar veel waard zijn in je maatschappelijke carrière. Je moet jezelf wel afvragen ‘waar pas ik tussen?’.

TeamNL Alumni

TeamNL Alumni is bedoeld voor alle statussporters (niet alleen olympiërs of paralympiërs) die een relatie met NOC*NSF hebben. Merel over de doelgroep: “Daar willen we contact mee houden en ze waar mogelijk ondersteunen. We willen ze ook inzetten om sport en leuke projecten, bijvoorbeeld voor kinderen, onder de aandacht te brengen. En ze daarnaast als klankbord en boegbeeld gebruiken. Het doel is uiteindelijk om sporters te helpen. Randstad is daarbij een mooie partner. Het succes blijkt wel uit de ledenaantallen; dat zijn er na enkele maanden al ruim 500. We zien nog steeds een stijgende lijn die we hopen te kunnen voortzetten.” Binnenkort zullen we in samenwerking met Randstad een aantal workshops organiseren. Deze workshops zijn bedoeld om de leden te ondersteunen tijdens hun maatschappelijke carrière. Ook kunnen de leden bij Goud op de Werkvloer terecht voor loopbaanbegeleiding en een Duurzame Inzetbaarheid Scan.

Als sporter je verhaal doen

“Een belangrijke uitdaging ligt dan ook in het onder de aandacht brengen van TeamNL Alumni. Nog lang niet iedereen weet over dit project. In Amerika en Australië hebben ze hier al wel veel ervaring mee. Daar worden sporters ook veel meer op een voetstuk gezet. Omgekeerd ontvangen universiteiten daar zelfs giften van alumnileden. Dat zegt iets over de afhankelijkheid en de relatie die je op kunt bouwen. En ook over hoe je na je sportcarrière nog geëerd en gewaardeerd wordt. Nederland is wat dat betreft een heel nuchter en vrij hard land. Mensen vergeten hier snel de helden van ‘vroeger’, en vroeger kan zelfs enkele maanden zijn. Je wordt hier veel sneller afgerekend op wat je nu kunt en doet, er is soms weinig respect. Dit heeft tot gevolg dat het een stap is om je sportcarrière op je cv te vermelden. Toch is het belangrijk om als sporter je verhaal te doen. Blijkbaar wordt dat in het bedrijfsleven ook wel gewaardeerd.”

Je hart volgen

Dat is meteen ook wat Merel sporters wil meegeven als ze na hun sportcarrière de stap naar een maatschappelijke carrière gaan maken: “Ga op zoek naar een baan, organisatie of project waar je achter staat. ‘Je hart volgen’ klinkt misschien wat cliché, maar je werkt echt beter, leuker en effectiever wanneer je achter je keuze staat.”