Donderdag 02 april 2015

Die jongen kan iets, die heeft veel ervaring

Als topsporter heb je levenslessen geleerd en ervaringen opgedaan die van grote waarde kunnen zijn voor werkgevers. Vaardigheden die je meeneemt in je loopbaan, en die voor andere werknemers veel minder vanzelfsprekend zijn. Je kunt mensen bereiken, inspireren, hebt een verhaal te vertellen en hebt een enorm doorzettingsvermogen. Aan de andere kant ben je na je topsportcarrière een ‘beginnende junior’ die nog nooit een urenbriefje heeft ingevuld. Je collega’s hebben verwachtingen van je die je nog niet waar kunt maken, dus je zult snel stappen moeten maken. Sjoerd Hamburger was toproeier en inmiddels consultant bij KplusV en voorzitter van NL Sporter. Hij kan er over meepraten. “Ik kan zoveel, hoe kan het dat ik me nog steeds een junior voel?”

Dan ga je opeens naar de Spelen

Sjoerd belandde enigszins bij toeval in de topsport. Aanvankelijk hield hij zich bezig met korfbal. “Daar had ik niet zoveel talent voor. Ik kreeg die bal steeds maar niet in de korf”, lacht Sjoerd. “Roeien lag eigenlijk meer voor de hand. Ik ben geboren en getogen in Friesland. En mijn ouders hadden in hun studietijd geroeid. Ik liep tijdens mijn studie rond, op zoek om me ergens bij aan te sluiten. Ik viel op omdat ik groot en sterk ben. Het werd dus roeien. De sfeer en de sport stonden me direct aan. Van het een kwam het ander, en omdat ik groot en sterk ben, bleef ik opvallen. Het kost natuurlijk tijd, maar dan gebeurt het opeens en ga je naar de Spelen.” Helaas bracht een fietsongeluk een ernstige schouderblessure met zich mee waardoor Sjoerd sportief een stap terug moest doen. “Mijn schouders houden het niet meer vol”, licht Sjoerd toe. “Een goed moment dus om mijn maatschappelijke carrière verder vorm te gaan geven.”

We vinden jou wel leuk, maar je eisenpakket te moeilijk

Die maatschappelijke carrière komt voor Sjoerd niet zomaar uit de lucht vallen, want hij was er al langer mee bezig. “Ik heb gestudeerd, en dat was ontzettend leuk en leerzaam. Alleen roeien was niet genoeg. Voor ik naar de Spelen ging, meldde ik me al als kandidaat voor een functie bij een zorginnovatiebureau. Ik had natuurlijk een lastig eisenpakket voor een werkgever. Ik was veel in het buitenland, kon niet met deadlines werken doordat er zo iets tussendoor kon komen of ik extra fysiotherapie nodig had. Het moest in de buurt van de Bosbaan zijn, ik moest mijn werk mee naar het buitenland kunnen nemen, flexibel kunnen zijn, en ook elk moment kunnen stoppen met een opdracht. Ik heb zelf rondgekeken, maar dan was de reactie al snel: ‘We vinden jou wel leuk, maar je eisenpakket te moeilijk.’ Via onder andere Goud op de Werkvloer kon ik toen bij organisatieadviesbureau KplusV terecht. De directeur was ontzettend topsportminded. Ik begon als assistent, in een ondersteunende functie, met basistaken. Zo kon ik op elk moment zeggen ’ik moet weg’. Voor KplusV was het feitelijk ook een goede optie. Zonder recruitmentkosten kregen ze een goed opgeleide collega. Het paste perfect.”

Maar je hebt nog nooit gewerkt

Als topsporter is het vaak moeilijk om je competenties te benoemen bij de start van je loopbaan na de topsport. “Hele goede vraag”, beaamt Sjoerd. “Je weet dat je veel kunt. Je bent competitief ingesteld, een doorzetter, weet mensen te bereiken, je kunt goed roeien, mensen inspireren, je hebt een verhaal te vertellen. Maar je hebt nog nooit gewerkt. Je bent een senior op sommige vlakken, maar op andere gebieden eerder een beginnende junior. Ik had nog nooit een administratieve taak uitgevoerd, een urenbriefje ingevuld, met projectmappen gewerkt, werkoverleg gevoerd, een secretariaat aangestuurd. Het is misschien niet moeilijk, maar je mist die vaardigheden allemaal. Intussen denken je collega’s: ‘die jongen kan iets, die heeft veel ervaring.’ Inhoudelijk is het ook anders. Je moet nu met een baas en collega’s omgaan, kunt niet meer egoïstisch zijn. Ik weet dat dat een uitdaging is voor veel topsporters. En je eigen gevoel over je kunnen. Ik dacht in het begin: ‘ik kan veel, hoe kan het dan dat ik me nog steeds een junior voel?’.”

Succesvolle transitie

Aan de andere kant overheerst trots over wat Sjoerd allemaal bereikt en overwonnen heeft. “Ik ben er trots op dat ik tien jaar geroeid heb op topniveau. Trots ook dat ik aan de Spelen heb meegedaan. Maar ook op wat ik geleerd en overwonnen heb: blessures, verloren wedstrijden. En dat ik daarmee tussen mijn 18e en 31e jaar ben uitgekomen zonder mijn eigen doel uit het oog te verliezen. Op dit moment ben ik trots op de succesvolle transitie die ik heb doorgemaakt. Ik werk aan veel projecten die heel gaaf zijn, die uitdaging bieden. Er is een mooie balans tussen met wie ik werk en waar ik werk. Ik word gewaardeerd, maar je moet niet onderschatten dat het nu eenmaal tijd kost. Ik heb wel de wil om het uit te nutten. Wat ik het moeilijkst vond is de spagaat tussen simpele dingen niet kunnen en op andere vlakken een expert zijn. Je moet geduld hebben om die simpele basis-skills te ontwikkelen.” Dat wil Sjoerd andere topsporters dan ook meegeven. “Je moet deels opnieuw beginnen. Dat kost tijd en soms frustratie. Het is voor sommige sporters een schok om te ervaren wat het inhoudt om te werken. Probeer daarom tijdens je topsportcarrière iets te doen bij een bedrijf waar je zou willen werken, ook al is het een functie onder je niveau. Je krijgt er dan in elk geval wel gevoel bij, en kunt een kijkje op de werkvloer nemen.”

Veel meer potentie

Voor werkgevers zitten er misschien haken en ogen aan het in dienst nemen van een (ex-)topsporter, maar volgens Sjoerd hebben ze vooral veel te winnen. “Je haalt mensen in huis met een ‘drive’, een enorme inzet en doorzettingsvermogen. Ze hebben dan wel minder werkervaring, maar veel meer potentie. Je kunt ze gemakkelijker sturen, en hebt een heel gedreven werknemer. De plussen en minnen moet je als werkgever accepteren. Tegenover minder werkervaring staat een grotere potentie dan van de gemiddelde beginnende werknemer. Het vergt een iets ander HR-beleid.”

Geen compromis

Sjoerd vindt naast in zijn werk als consultant ook uitdaging in zijn functie als bestuursvoorzitter van de belangenorganisatie voor topsporters, NL Sporter. Kerntaak van NL Sporter is het onafhankelijk juridisch ondersteunen van topsporters en hun positie. Sjoerd houdt zich onder andere bezig met sponsoren, contracten, rechten van sporters (“een sporter heeft in feite alleen portretrecht”) en andere gerelateerde diensten. “Hoe zet je bijvoorbeeld een goede Atletencommissie op?” licht Sjoerd toe. “Of je hebt als topsporter een overeenkomst die je wilt laten checken. Ook komen zaken als pensioen aan bod. En voor Sochi zijn we naar de Tweede Kamer geweest om uit te leggen waarom een boycot geen goed idee is. Dit biedt mij extra uitdaging. Ik heb ook niet de ambitie om één ding te doen. Ik wil groeien in wat ik doe en wie ik ben. Aan andere topsporters wil ik vooral meegeven: geniet van je topsportcarrière. Sluit geen compromis, maar verlies niet uit het oog wat daarna komt.”