Woensdag 01 juli 2015

Mijn eigen route bepalen

Als topsporter lijkt het streven naar het hoogst mogelijke iets wat je je leven lang niet meer loslaat. Mariëlle Hoogland was vijf jaar lang fulltime professioneel tennisster en reisde de wereld rond voor de sport. Ze sloot haar topsportcarrière op 22-jarige leeftijd af om te gaan studeren en later werken. Sinds drie maanden werkt ze bij NLcoach als marketing- en communicatiemedewerker. De functie biedt haar veel uitdaging en is goed te combineren met haar gezin met twee jonge kinderen. “Ik wil nu niet alleen maar ‘meer, meer, meer’. Ik ben een tevreden mens.”

Keuze was gemakkelijk

Bij Mariëlle is zoals bij veel fanatieke sporters het tennissen er met de paplepel ingegoten. “Mijn beide ouders gaven tennisles, dan gaat dat vanzelf”, vertelt Mariëlle. Ik rolde langzaam in de topsport. Kreeg eerst meer les, kwam toen bij de top van Nederland en Jong Oranje. Ik heb eerst mijn middelbare school afgerond en kwam toen voor de keuze te staan: wat nu? Ga ik fulltime tennissen? Uiteindelijk was de keuze voor mij gemakkelijk en heb ik voor het tennis de wereld afgereisd, mijn punten bij elkaar gesprokkeld. Uiteindelijk heb ik de subtop gehaald. Mijn hoogste wereldranking was nummer 233 (enkel) en 230 (dubbel) in 2002. Na vier jaar fulltime tennis kwam ik op een punt dat ik bij mezelf dacht ‘wat ga ik nu doen?’. Ga ik nog door? Ik was eigenlijk het plezier een beetje kwijt, kon het moeilijker opbrengen om veel te trainen. Ook het resultaat bleef uit. Ik heb er wel een jaar over gedaan om de keuze te maken om te stoppen.”

Bewust rondkijken

“Toen was het tijd om aan mijn maatschappelijke carrière te gaan denken”, vervolgt Mariëlle. “Ik ben eerst gaan studeren, commerciële sporteconomie aan de Johan Cruyff University. Dat is een vrij brede richting. De opleiding houdt ook rekening met de carrière van topsporters, hoewel ik daar op dat moment minder behoefte aan had. Ik ben wel blijven tennissen tijdens mijn studie, deed nog mee aan toernooien en had zo nog inkomsten. Toen het tijd was voor mijn stageperiode ben ik bewust gaan rondkijken naar een organisatie waar ik zou willen werken. Dat was het Johan Cruyff Institute. En het pakte goed uit, want na mijn studie kreeg ik daar gelijk een baan aangeboden.”

Nieuwe stap

Mariëlle bleef nog een periode binnen de ‘Johan Cruyff-familie’. Na vijf jaar als marketing- en communicatie-coördinator te hebben gewerkt bij het Johan Cruyff Institute maakte ze de overstap naar de Johan Cruyff Foundation. “Daar was ik communicatie coördinator voor diverse projecten, zoals Schoolplein 14, een project waarbinnen kinderen op basisscholen worden uitgedaagd te bewegen en sporten. En toen, na zeven jaar Johan Cruyff, was het tijd voor een nieuwe stap. Ik ben bewust op zoek gegaan naar een andere baan, een andere organisatie. Via oud-basketballer Niels Meijer kreeg ik de vacature bij NLcoach toegestuurd. Die was uitgezet via TeamNL Alumni. Ik heb op de vacature gereageerd en er volgden twee leuke gesprekken. Wat me aansprak was dat het een kleine organisatie is, waar nog veel te bereiken is. De functie is nieuw dus ik kan mijn eigen route bepalen.”

Jezelf bewijzen

“Terugkijkend verliep de overstap van topsport naar mijn maatschappelijke carrière heel soepel”, vindt Mariëlle. “Ik heb nauwelijks hoeven solliciteren, ben van het een in het ander gerold. Ik vind het wel een fijn gevoel dat ik nu bij NLcoach, waar ik wel moest solliciteren, zo goed terecht ben gekomen. Uiteindelijk moet je ergens binnenkomen en daarna moet je toch jezelf bewijzen. Ik ben er blij mee dat het vanaf mijn tenniscarrière zo doorliep. Ik stopte op mijn 22e, dat is nog heel jong. Maar je bent tijdens je studie wel al de oudste van je klas. Wat voor mij op dit moment heel fijn is, is dat ik werk en gezin kan combineren. Ik heb twee jonge kinderen, en toch een hele leuke baan. Ik hoor van mensen om me heen wel eens wat anders. Ik ben er trots op dat ik een mooie bijdrage kan leveren aan wat NLcoach wil bereiken. Ik kan alles nog in gang zetten op het gebied van marketing en communicatie. Ik ben begonnen met het opzetten van de basiscommunicatie. Nu ben ik druk met de communicatie van het Pro lidmaatschap en de cursussen en congressen die we aanbieden. Allemaal met als doel sportcoaches en trainers te inspireren, op te leiden, te helpen beter te worden. De nadruk ligt hierbij op sporttak overstijgende thema’s. Ik zet nu de eerste acties op om meer leden aan ons te binden. Nog niet alle sportcoaches en trainers weten wat we doen en wat we voor ze kunnen betekenen. Aan mij de taak om te zorgen dat NLcoach bekender wordt. Naast een kennis- en netwerkorganisatie zijn we namelijk ook de belangenbehartiger van sportcoaches. Hopelijk kan ik na een paar maanden met trots terugkijken op wat we bereikt hebben.”

Aanpakken

Als het gaat om het bereiken van een doel, hebben topsporters doorgaans de juiste eigenschappen in huis. “Als topsporter ben je heel resultaat- en doelgericht”, bevestigt Mariëlle. “Ik heb ook een hele praktische ‘doe-mentaliteit’. Ik wil altijd snel door, weet van aanpakken, heb doorzettingsvermogen. En hoewel tennis een meer individuele sport is, kan ik ook goed samenwerken. En ben ik perfectionistisch, gedreven. Topsporters komen ook afspraken na, dus die zul je bij een vergadering op tijd en goed voorbereid aantreffen. Bij dat alles past voor mij een kleinere organisatie zoals NLcoach. Binnen een grotere, bureaucratische organisatie zou ik het moeilijker hebben omdat je daar niet zo snel kunt doorpakken. Ik houd ervan nog steeds in de sport te werken, en van de informele sfeer die daarbij hoort.”

Mogelijkheden voor jezelf creëren

Heeft Mariëlle nog tips voor andere topsporters? Hoe bereid je je voor op je maatschappelijke carrière? “Ik denk dat het heel belangrijk is om een studie te volgen en om goed uit te zoeken wat je wil, wat je kan, wat je passie is. Als je dat weet kun je je weg uitstippelen. Het is goed om daar tijdens je topsportcarrière al over na te denken. Wat ook handig kan zijn is om net als ik bewust op zoek te gaan naar een stageadres waar je zou willen blijven. Je moet natuurlijk wel mazzel hebben. Maar zo kun je mogelijkheden voor jezelf creëren om op te vallen, jezelf te bewijzen. Er zijn immers veel sportopleidingen in Nederland, dus het kan moeilijk zijn om zichtbaar te zijn.”

Heel tevreden

En hoe ziet de toekomst er uit voor Mariëlle? “Ik heb nooit echt een pad voor mezelf uitgestippeld. Ben in de tennis gegroeid en ook de marketing en communicatie in gerold. Ik ben nu heel tevreden, wil niet alleen maar ‘meer, meer, meer’. Ik heb een leuke baan die ik goed met mijn gezin met twee kindjes kan combineren. Ik wil vooral leuke dingen meemaken, ook in mijn werk. Ik ben niet echt een carrièretijger”, lacht Mariëlle.