Woensdag 03 juni 2015

Recht op mijn doel af

Mark Huizinga spreekt zoals zijn karakter te kenmerken is: rustig, duidelijk en doelgericht. Werkenindesport.nl sprak de topjudoka over zijn ‘tweede carrière’. Er komt veel op zijn pad wat hij met plezier oppakt. Op dit moment is hij aan het sparren met Goud op de Werkvloer en krijgt zijn idee van een toekomstige baan steeds duidelijker vorm. “Ik denk in het begin vaak ‘laat ik maar niet te hoog van de toren blazen’. Maar gedurende het proces merk ik dat het eigenlijk wel kan.”

Voor Mark staat meer dan dertig jaar van zijn leven in het teken van de judosport. Dat begint als vierjarige bij de plaatselijke judoclub waar zijn ouders hem dan naar toe brengen. En eindigt in 2008 na 18 medailles op EK, WK en Olympische Spelen. Een lange periode waarover hij op zijn website schrijft: “Het is een lange, enerverende tijd geweest. Ik heb er veel voor gedaan en gelaten en het heeft mij veel gebracht. Het heeft mij als mens gevormd en rijker gemaakt. Het is nu tijd voor andere zaken, maar de ervaringen van mijn judocarrière zullen altijd een rol blijven spelen in mijn leven.”

Het liep anders

Het pad leek aanvankelijk uitgestippeld: Mark was sinds 1997 werkzaam bij de Koninklijke Luchtmacht, waar hij topsport en werk combineerde. De bedoeling was daar zijn carrière voort te zetten in een reguliere baan, ‘zoals elke militair’. De halve dagen zouden alleen hele dagen worden. Het liep anders, zo vertelt Mark. “Toen ik in 2008 stopte heb ik eerst voor een jaar onbetaald verlof aangevraagd en gekregen. De bedoeling was dat ik na mijn verlof verder opgeleid zou worden en aan de slag zou gaan. Maar gedurende dat jaar ontdekte ik dat er nog zoveel meer leuks was. Ik deed allerlei losse dingen, van het geven van judoclinics tot het praten over mijn ervaringen als topsporter, deelnemen aan diverse tv-programma’s, of het geven van judoles in het buitenland. Er was voldoende interessants en ik kon er mijn geld mee verdienen. Sindsdien doe ik dat dan ook, de ene keer wat meer, dan weer wat minder.”

Voorrang op alles

Mark was ook anderhalf jaar bondscoach junioren dames bij Judo Bond Nederland. “Dat was heel leuk, we behaalden goede resultaten, maar het was wel behoorlijk intensief”, licht Mark toe. “Het had voorrang op alles in mijn agenda. Ik moest dus vaker nee zeggen, de prioriteit lag bij het bondscoachschap. Ik ben er niet mee verder gegaan om weer de vrijheid te hebben al die losse dingen te kunnen doen. Dat doe ik eigenlijk nog steeds. Er komen wel iets meer ‘vaste’ activiteiten op mijn pad. Zo was ik Chef de Mission van het Nederlands team voor de Youth Olympic Games 2014 Nanjing in opdracht van NOC*NSF. Eind 2016 begin ik weer aan de voorbereiding voor Buenos Aires in 2018.”

Het is geen grap

“Verder heb ik nu nog twee vrijwilligersfuncties waar ik actief in ben”, vervolgt Mark. “Ik ben sinds 2014 lid van de Raad van Toezicht van Rotterdam Topsport. Daar vergaderen we vijf keer per jaar met de directie, heel interessant om me ook op dat vlak te ontwikkelen. En vanaf deze week ben ik voorzitter van de Survival Bond Nederland. Ik wil me ook graag op sportbestuurlijk gebied ontwikkelen en neem sinds twee jaar regelmatig deel aan survivalruns, dus ik ken de sport. Ik was echter als recreant bezig en nog geen lid van de bond. Ik ontving dus ook niet het bondsblad waarin de vacature voor een voorzitter stond. Gelukkig werd de vacature op werkenindesport.nl geplaatst. Daar heb ik hem dus gezien, het is geen grap”, lacht Mark. “Erg leuk om met deze functies bezig te zijn en goed voor mijn ontwikkeling.”

Sparren

“Ik ben me nu samen met Randstad (Goud op de Werkvloer) aan het oriënteren op een betaalde functie in de sport. Mijn zoektocht begon heel breed. Ik ben nu met Randstad aan het sparren over wat ik zou kunnen doen en wat ik moet doen om daar te komen. Het heeft geen haast, maar ik ben wel aan het rondkijken. Ik heb in het proces onder andere aandacht besteed aan het updaten van mijn cv, heb een LinkedIn profiel aangemaakt en ben aan het praten met mensen in de sportwereld. Kenbaar maken dat ik op zoek ben, vertellen wat mijn achtergrond is, mijn ambitie, vragen om tips. Wat die ambitie betreft: ik wil graag voor twee tot drie dagen per week aan de slag in de sportwereld, te combineren met mijn andere activiteiten. Ik vind het leuk om na te denken over beleid, vernieuwing en verbetering in een organisatie, kansen pakken. Ik verwacht ergens dit jaar wel een match.”

Nu gaat het anders

Sommige topsporters ervaren het vormgeven van hun maatschappelijke carrière, na de intensieve periode waarin alles draait om sport en winst, als een worsteling. Mark was er wel aan toe en heeft er weinig moeite mee. “Ik heb ook heel lang aan topsport gedaan, tot mijn 35e”, vertelt hij. “Alles draait in die periode om trainen en rust nemen. Er is weinig ruimte voor iets anders. Nu heb ik veel meer vrijheid, kan ik verschillende kanten op. Ik merk wel dat ik nog steeds heel resultaatgericht ben, dat ik altijd wil doorzetten. Ik ga recht op mijn doel af en vind het wel eens lastig als een proces lang duurt. Als individueel topsporter is het natuurlijk heel duidelijk, je bent zelf volledig verantwoordelijk en kunt in een rechte lijn naar je einddoel toe. Nu gaat het anders, soms is een omweg nodig. Zoals ik denk dat iets moet, is niet altijd de enige oplossing. Ik moet vaker rekening houden met andere belangen, dat is een leerproces.”

Hoog van de toren blazen

Toch heeft Mark niet het idee dat hij ten opzichte van anderen vaardigheden of ervaring mist. “Het is eerder wel eens het omgekeerde. Dan begin ik aan iets met andere mensen die bijvoorbeeld al tien jaar ervaring hebben en stel ik me in het begin bescheiden op. Ik weet eigenlijk best hoe ik iets geregeld wil hebben maar ben aanvankelijk nog voorzichtig. Dan denk ik ‘laat ik maar niet te hoog van de toren blazen’, maar gedurende het proces merk ik dat het eigenlijk wel kan. Het ligt natuurlijk ook wel aan hetgeen waarmee je bezig bent. Zo’n functie als Chef de Mission bijvoorbeeld, daar heb ik gewoon ook heel veel affiniteit mee. In een nieuwe situatie weet ik mezelf nu sneller te herkennen. Wie ben je, waar sta je? In het begin heb ik mezelf wel onderschat en me teveel afhankelijk van anderen gemaakt. Maar toen werd het steeds leuker en nam ik meer de regie.”

Focus op je einddoel

Topsport vergt veel van je, maar het brengt ook veel. Dat kan Mark beamen. “Ik heb altijd een duidelijk doel voor ogen en werk daar naar toe, dat verlies ik niet uit het oog. Soms raakt zo’n doel vertroebeld door allerlei andere belangen die spelen, dan zou je haast vergeten waar je het voor doet. Topsport is focus op je einddoel, je resultaat, en dat neem ik nog steeds mee. Ik raak ook niet te snel van slag, ben rustig, ben niet snel uit het veld geslagen, een harde werker en kan tegen tegenslag. Energie in tegenslagen steken heeft ook geen zin, ik ga eerder aan de slag om een oplossing te bedenken.”

Houd er weinig rekening mee

Voor Mark pakt het allemaal goed uit. Een fantastische topsportcarrière achter de rug, en ook nu weer de ene uitdaging na de andere. Wat kan hij de huidige generatie topsporters meegeven? “Ik kan alleen maar zeggen: houd er weinig rekening mee wat er na die periode komt, ga volledig voor de topsport. Dat is enerzijds goed voor de sport zelf, maar ook voor jezelf. Je moet incalculeren dat er na de topsport een periode komt waarin je op ontdekkingstocht gaat. Dan heb je ook pas echt ruimte in je hoofd en in je agenda, gebruik die tijd om je weg te gaan vinden. Je kunt het van tevoren allemaal willen bedenken, maar je inzichten veranderen als je los bent van de topsport. Calculeer dus die zoektocht in en geef jezelf de ruimte, ook om af en toe misschien op je bek te gaan.”

Meer lezen over de loopbaan en bezigheden van Mark Huizinga? Bekijk dan zijn biografie en cv op zijn website: markhuizinga.nl.