Dinsdag 02 augustus 2022

Betaald ouderschapsverlof vanaf nu mogelijk

Op 2 augustus is de Wet betaald ouderschapsverlof ingegaan. Ouder of verzorger kan een uitkering krijgen over maximaal 9 weken van het ouderschapsverlof. De uitkering betaald ouderschapsverlof aanvragen kan vanaf 9 augustus.

Wat is betaald ouderschapsverlof?

De uitkering is voor iedere ouder die in loondienst is en voor alfahulpen en directeur-grootaandeelhouders (DGA’s). Ouders hebben recht op ouderschapsverlof tot hun kind 8 jaar oud is. Dit verlof is maximaal 26 keer het aantal uren van de werkweek. Hiervan kan 9 weken betaald opgenomen worden. Voorwaarde is dat dat binnen 1 jaar na de geboorte van het kind gebeurd. Gaat het om een adoptie- of pleegkind, dan moet dit opnemen binnen 1 jaar nadat het kind in het gezin is opgenomen. De medewerker in loondienst vraagt de uitkering aan via de werkgever.

Voor alfahulp en directeur-grootaandeelhouder

Alfahulp of directeur-grootaandeelhouder (DGA) vraagt de uitkering betaald ouderschapsverlof zelf aan bij UWV. Ook dan geldt dat zij vanaf 2 augustus de uitkering aanvullend geboorteverlof kan aanvragen. Dit was voor alfahulpen en DGA’s eerder nog niet mogelijk.

Alle verlofregelingen op een rij

Naast betaald ouderschapsverlof biedt de Wet Arbeid en Zorg (WAZO) nog meer verlofregelingen. Meer informatie vindt u in het handige verlofoverzicht met keuzehulp.

Lees meer over het betaald ouderschapsverlof

Bron: UWV