Dinsdag 12 april 2022
De Wet betaald ouderschapsverlof zorgt ervoor dat werknemers geld ontvangen tijdens een deel van hun verlof als ouders. Op dit moment is het ouderschapsverlof nog onbetaald.
De wetswijziging volgt op een Europese richtlijn die voorschrijft dat lidstaten moeten zorgen voor twee maanden betaald ouderschapsverlof. Landen krijgen drie jaar de tijd om dit te regelen.
Vanaf augustus 2022
In Nederland gaat de wet betaald ouderschapsverlof in op 2 augustus 2022. Het wetsvoorstel is in april 2021 door de Tweede Kamer aangenomen en in oktober 2021 door de Eerste Kamer. Het wetsvoorstel gaat feitelijk over een wijziging van de Wet arbeid en zorg en de Wet flexibel werken, waarin de regels voor ouderschapsverlof staan.
Inhoud Wet betaald ouderschapsverlof
Ouders krijgen negen weken betaald ouderschapsverlof. Tijdens die periode ontvangen ze een uitkering van het UWV. De uitkering bedraagt 70 procent van hun dagloon, tot maximaal 50 procent van het maximum dagloon. Om de uitkering te ontvangen moet je werknemer de 9 weken verlof opnemen in het eerste levensjaar van het kind.
Na de negen weken betaald verlof door het UWV mag je werknemer nog zeventien weken onbetaald ouderschapsverlof opnemen. Dit mag ook op een later moment, maar vóór het kind acht jaar is.
Als werkgever hoef je dus zelf geen loon door te betalen tijdens het ouderschapsverlof. Het kan wel zijn dat er in de cao voor jouw branche andere regels staan. Als werkgever kun je er ook zelf voor kiezen het loon aan te vullen tot 100 procent.
Bron: Ondernemenmetpersoneel.nl