Woensdag 24 maart 2021

2020 Sportjaar zonder podium

Op 23 maart was het exact een jaar geleden dat de eerste lockdown begon. In samenwerking met Sportgeschiedenis.nl presenteert Arko Sports Media B.V. een onderzoek naar de weerbaarheid van de internationale sport tijdens eerdere mondiale crisissen – van het kaatsen in Friesland tijdens de cholera-epidemie van 1866 tot en met corona in het afgelopen jaar. Deze verhalen zijn gebundeld in een online publicatie.

Corona trof de wereld in het hart – óók de internationale sport. Toch kijken we terug op het coronajaar, omdat ontwrichtende gebeurtenissen de sport ook vormen.

De veerkracht van de sport door de jaren heen

De olympische vlag met de vijf ringen bijvoorbeeld is nu wereldberoemd. De introductie hiervan was meteen na de Eerste Wereldoorlog, als symbool van de internationale verbondenheid van de sport na een vreselijke oorlog.

In deze online publicatie blijkt onder meer dat de uitbraak van aids in de jaren 80 heeft geleid tot de vrije verstrekking van condooms aan de sporters in het Olympisch Dorp – sindsdien een vast onderdeel van dit evenement. De FIFA nam in diezelfde tijd een paniekbesluit om het gebruik van de scheenbeschermer te verplichten, omdat de bond meende dat hierdoor verdere verspreiding van aids voorkomen kon worden.

Een ander opmerkelijk verhaal is dat het WK allroundschaatsen van 1890 in Amsterdam waarschijnlijk werd getroffen door een hele verre voorloper van het coronavirus, waardoor dat jaar zo’n 600 inwoners van deze stad werden gedood. Bijna alle deelnemers werden tijdens dat toernooi ook ziek.

Deze en andere bijzondere verhalen zijn gratis online te lezen.