Vrijdag 23 januari 2015

Aanwinst voor de sport: Annelies van Zon

werkenindesport.nl vraagt in deze rubriek periodiek een nieuwe werknemer zich voor te stellen aan zijn of haar sportcollega’s. Annelies van Zon is sinds vorig jaar medewerker Finance & Control bij Sportcentrum Papendal. Als klein meisje nam haar vader haar al mee naar voetbalwedstrijden, nog altijd haar passie. De interesse voor financiën groeide sinds haar opleiding tot Horeca Ondernemer en Manager. Bij Papendal valt alles op zijn plaats en kan ze haar passies combineren.

Ieder bedrijf heeft te maken met financiën

Het is steeds weer interessant om te horen hoe iemand in de sport terecht is gekomen. Vaak wordt de voorliefde voor sport er thuis al met de paplepel ingegoten. Maar je hobby hoeft nog niet altijd je beroep te worden. Annelies begon als 16 jarige met de mbo-opleiding Horeca Ondernemer Manager, niet direct de meest voor de hand liggende keuze als je in de sport wilt werken. Het is dan ook niet alleen de sport die Annelies interesseert: “Al tijdens deze opleiding had het vak Financiën mijn grote interesse. Ieder bedrijf heeft immers te maken met financiën. Vandaar dat ik na mijn mbo-opleiding gestart ben met de hbo-opleiding Bedrijfseconomie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.”

Ware passie

De voorliefde voor sport werd wel vanuit huis meegegeven. Annelies vertelt: “Als klein meisje ging ik met mijn vader naar de voetbalwedstrijden op zondag. Ook veel andere sporten werden thuis gevolgd zoals schaatsen, wielrennen, tennis en atletiek. Atletiek met name vanwege mijn talentvolle neef Gregor van Betuw die in 2007 de Nederlandse titel pakte op de 100 en 200 meter sprint tijdens het Nederlands Kampioenschap Junioren. Wij hebben hem tijdens verschillende wedstrijden aangemoedigd. Tegenwoordig ga ik nog steeds graag naar voetbalwedstrijden, maar ook bij andere sporten kun je me op de tribune spotten. Zelf ben ik ook in diverse sporten actief geweest zoals paardrijden, jazz ballet, gym, zwemmen en majorette. Op 8 jarige leeftijd vond ik mijn ware passie, voetbal. Vanuit die passie heb ik ook een aantal jaar een meisjesteam getraind en gecoacht. Tegenwoordig voetbal ik nog steeds en ben ik te vinden bij diverse groepslessen in de sportschool.”

Interesse in sport en horeca

Vanuit deze achtergrond kwam Annelies terecht bij Papendal. “Mijn eerste hbo-stage ben ik begonnen bij Hotel Papendal vanwege mijn interesse in de sport en de horeca. Via de toenmalige chefkok van Hotel Papendal, die nu manager is van het Topsportrestaurant, Erik te Velthuis ben ik in 2013 terecht gekomen bij Sportcentrum Papendal. In eerste instantie deed ik voor het Topsportrestaurant de inkoopadministratie en de administratieve taken met betrekking tot het voedingswaardesysteem dat gekoppeld is aan het kassasysteem. Uiteindelijk kreeg ik vorig jaar de kans om mij verder te ontwikkelen als medewerker Finance & Control. Ik houd me in deze functie bezig met het vaststellen en verwerken van de juiste financiële gegevens. Mijn dagelijks werkzaamheden bestaan uit het verwerken van inkoopfacturen, bank/kas boekingen, het genereren van verkoopfacturen en het opstellen van betalingen. Daarbij hoort ook een stukje salarisadministratie. Ik ondersteun de Financial Controller bij maandafsluitingen.”

Cijfers helpen bijsturen

Zoals sport van nature veel uitdaging biedt, zoeken werknemers dit idealiter ook in hun functie. Annelies is verantwoordelijk voor het verwerken van de juiste financiële gegevens in de administratie. “De uitdaging”, licht ze toe, “is om de gegevens zo goed mogelijk tijdig aan te leveren zodat het management aan de hand van deze cijfers eventueel kan bijsturen waar dit noodzakelijk is. Daarbij probeer ik mijn collega’s van Sportcentrum Papendal te betrekken bij mijn werk zodat ik in korte tijd voorzien ben van de benodigde informatie.”

Hart van de topsport

Naast de inhoudelijke uitdaging biedt ook de werkomgeving Annelies veel extra’s. “Sportcentrum Papendal is een unieke omgeving om in te werken. Doordat onze kantoren in de Arnhemhal -de nieuwste sportaccommodatie- gevestigd zijn, voel je de topsportcultuur tijdens je dagelijkse werkzaamheden. Daarbij is het terrein zo compleet met diverse trainingsaccommodaties, maar ook een hotel, een medisch centrum, en diverse sportorganisaties als Vitesse en NOC*NSF. Ook onderwijs zoals de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en het Rijn IJssel College zijn hier gevestigd. Papendal voelt echt als het hart van de topsport. Als een van onze sporters een medaille haalt op een groot toernooi dan zijn we trots dat we daar met zijn allen een steentje aan hebben bijgedragen. Het is een hele beleving als een groot sportevenement zoals de Olympische Spelen aan de gang is.”

Gedeelde passie is uniek

Als ‘nieuwe’ werknemer in de sport signaleer je vaak zaken in de sector die voor anderen al vanzelfsprekend zijn. Annelies heeft daar ook haar kijk op. “Iedereen die binnen de sportsector werkt heeft een sterke passie voor de sport. Zo heb je al snel iets belangrijks gemeen. Ik denk dat dit vrij uniek is vergeleken met andere sectoren. Topsport is aanstekelijk. Niet alleen de sporters, maar ook de medewerkers binnen Sportcentrum Papendal streven continu naar verbetering. De lat ligt hoog. Binnen Sportcentrum Papendal streven wij er naar om de verschillende topsporters die hier trainen zo optimaal mogelijk te faciliteren en zo goed mogelijk te ondersteunen om hun doel te bereiken. Alle medewerkers zijn betrokken en trots, dat maakt de werksfeer prettig. De medewerkers zijn, net als de topsporters, resultaatgericht. Daarbij krijg je binnen Sportcentrum Papendal veel vrijheid bij het uitvoeren van de taken. Daarnaast denken ze goed mee in hoe je je verder kunt ontwikkelen. Die zelfstandigheid en ontwikkeling vind ik fijn. Werken in de sport vind ik erg inspirerend. Het informele karakter gecombineerd met doorzettingsvermogen en continue streven naar perfectie om de beste resultaten te behalen, spreekt mij aan.”

Blijven doorgroeien

Annelies ziet zichzelf over een jaar nog zeker werkzaam zijn bij Sportcentrum Papendal. “Ik wil graag mijn werkcapaciteiten uitbreiden en blijven doorgroeien op het gebied van Finance & Sport. Mijn financiële kennis wil ik blijven ontwikkelen en ik wil innoveren op het gebied van sport om de organisatie op de achtergrond te ondersteunen. Ik werk er dan ook aan op de hoogte te blijven van trends en ontwikkelingen in de sportsector. Zoals verdieping in de verschillende subsidies en financieringen om te kijken of er nog meer mogelijkheden zijn.”

Tips

Voor wie ook een loopbaan in de sport nastreeft heeft Annelies nog wel wat tips. “Blijf altijd je doel volgen met de ambities die je hebt en zorg ervoor dat het doel haalbaar is met jouw capaciteiten. De uitdaging aangaan met jezelf, je eigen grenzen blijven opzoeken om jezelf te ontwikkelen. Ga naar sportevenementen om connecties op te doen, het creëren van een netwerk is belangrijk.”