Dinsdag 20 juni 2017

Aanwinst voor de sport: Eric de Reuver

Werkenindesport.nl vraagt in deze rubriek periodiek een ‘nieuwe’ werknemer zich voor te stellen aan zijn of haar sportcollega’s. Deze keer staat Eric de Reuver in de spotlight. Hij werkt sinds april 2016 bij de Nederlandse Jeu de Boules Bond NJBB. "Elke dag is anders en divers, Dat maakt de functie ook zo leuk."

Het solliciteren was niet gemakkelijk

Eric (23) heeft zoals veel werknemers in de sector een passie voor sport. Hij voetbalt sinds zijn zevende en is regelmatig in de sportschool te vinden. Daarbij heeft hij diverse vrijwilligersfuncties bekleed bij zijn voetbalvereniging. Sinds 2016 is Eric jeugdvoorzitter bij M.S.V.’19 in Montfoort. Van zijn hobby wil hij ook graag zijn beroep maken, en hij rondt in juli 2015 dan ook de studie sportmanagement af. "Ik wilde vervolgens de master sportmanagement en sportbeleid volgen aan de USBO in Utrecht, waar ik ook de pre-master had voldaan", vertelt Eric. "Gezien het hoge aantal aanmeldingen en de gewenste diversiteit van sportbestuurders in de groep, ben ik uitgeloot. Vervolgens ben ik gaan solliciteren maar dit verliep niet gemakkelijk. Ik had mijn focus gelegd op de master om mij het volgende jaar weer in te schrijven. Het was geen garantie om ingeloot te worden maar de kans is wel groter gezien het ook doorzettingsvermogen aangeeft. Ik heb toen een werkervaringplek gezocht voor drie dagen om kennis en ervaring op te doen. De andere vier dagen heb ik gewerkt als metaalbewerker om inkomsten te generen. In februari ben ik opnieuw gaan solliciteren omdat ik toe was aan een uitdaging in het werkveld. Uiteindelijk kon ik kiezen uit twee functies en heb ik voor mijn huidige functie als medewerker leden- en projectondersteuning gekozen bij de Nederlandse Jeu de Boules Bond (NJBB). Ik werk in het Huis van de Sport in Nieuwegein, een mooie fietsroute van 26 kilometer per dag."

Genoeg uitdagingen

Eric is in zijn functie het eerste aanspreekpunt voor verenigingen en vrijwilligers. Daarnaast wordthij ingezet op verschillende projecten ter ondersteuning. "Ondersteuning bij de organisatie van de Nationale Kampioenschappen (NK’), ondersteuning van de competitieleider bij de Nationale Petanque Competitie (NPC), ondersteuning bij de organisatie van de opleidingen en een bijdrage leveren aan het lanceren van verschillende nieuwe websites", licht hij toe. "Op het bondsbureau werken vijf medewerkers waarvan de directeur, beleidsmedewerker en ikzelf fulltime werken. De functie kent verschillende verantwoordelijkheden. Het is belangrijk om op de juiste manier met vrijwilligers om te gaan. Het benaderen van vrijwilligers gaat anders dan het benaderen van personeel of klanten. Het is daarnaast als eerste aanspreekpunt belangrijk om op de hoogte te zijn van alles wat er speelt binnen de bond. De functie kent genoeg uitdagingen. Elke dag is anders en divers. Dat maakt de functie ook zo leuk."

Gelukkig wederzijds

"Ik zag de vacature op werkenindesport.nl. Omdat de voorzitter van mijn voetbalvereniging ook in het Huis van de Sport werkt heb ik bij hem geïnformeerd of dit een passende baan zou zijn voor mij. Het antwoord was ‘ja’ en hij heeft zelfs nog een goed woordje voor mij gedaan. Bij het eerste sollicitatiegesprek werd ik helemaal enthousiast over de functie en gelukkig was het enthousiasme wederzijds. Via mijn voetbalvereniging kom ik ook in aanraking met vrijwilligers en dit maakt de sport zo interessant. Door te werken met vrijwilligers werk je met mensen die echt passie voor de sport hebben. Daarnaast is sport natuurlijk belangrijk op verschillende manieren en daar draag ik graag een steentje aan bij."

Communicatie is belangrijk

Ook zijn nieuwe werkplek bevalt Eric goed. "Het is natuurlijk een mooie locatie in Nieuwegein in het Huis van de Sport, waar vijftien sportbonden/sportorganisaties gehuisvest zijn. Het is voor mij op een mooie fietsafstand die ik samen met de voorzitter van de voetbalvereniging afleg. Wij hebben een leuk, hecht team van vijf medewerkers. Daarnaast is mijn functie heel uitdagend en leer ik veel. Iedere dag is anders en het contact met leden en vrijwilligers is erg leuk. Wat mij opvalt, ook via mijn verenigingswerkzaamheden, is dat de communicatie heel belangrijk is. Waar ben je mee bezig, wat wil je bereiken en waarom? Vrijwilligers begrijpen vaak de wegen die je inslaat maar willen wel tijdig en goed geïnformeerd worden. Het is daarnaast belangrijk om niet te veel veranderingen gelijktijdig door te voeren. Vrijwilligers hebben namelijk ook graag een bepaalde houvast."

Kleinere sportbond

Na een jaar werkzaam te zijn bij de NJBB heeft Eric met veel elementen van het werken bij een sportbond kennis kunnen maken. "Wat ik zelf vooral heb gemerkt en als zeer prettig heb ervaren, is om bij een wat kleinere sportbond te starten", vertelt Eric daarover. "Wij zijn met een klein team en ik krijg vrijwel alles mee over de organisatie. Dit zorgt ervoor dat ik snel en veel weet over het reilen en zeilen binnen de bond. Het is heel interessant om via een kleine bond in de sport te belanden en de hele organisatie te leren kennen. Dit is bij grotere bonden natuurlijk lastiger waar alles meer is gesplitst en gekaderd. In mijn huidige functie zit veel rek en uitdaging. Ik word bijvoorbeeld al betrokken bij de ondersteuning van de competitie-indelingen wat voorheen niet tot mijn werkzaamheden behoorde. Dit sluit natuurlijk mooi aan op mijn studie sportmanagement. Daarnaast is binnen de NJBB voor iedere medewerker een bedrag aanwezig om cursussen te volgen. Op deze manier blijf ik mij intern en extern ontwikkelen. De NJBB is ook een bond in ontwikkeling wat mooie uitdagingen met zich meebrengt."

Een stap verder

"Ik ga er vanuit dat ik de komende periode werkzaam blijf bij de NJBB. Wij zijn met de bond in ontwikkeling op verschillende gebieden. Wij zijn het seizoen 2016-2017 gestart met een nieuwe landelijke competitie en de NK’s zijn vanaf 2016 in een nieuw jasje gestoken. Bovendien zijn wij bezig met het ontwikkelen van nieuwe websites en zijn drie nieuwe opleidingen rijker. In het kader van de transitie van de sport zijn we eveneens aan het inspelen met marktconcepten om op deze manier nieuwe doelgroepen aan ons te binden. Ik verwacht met de NJBB over een jaar weer een stap verder te zijn en ook in mijn eigen ontwikkeling. Via de verschillende projecten hoop ik nog meer kennis te ervaren over de sport en de organisatie zelf."