Maandag 22 september 2014

Aanwinst voor de sport: Hans Verwaaijen

Werkenindesport.nl vraagt in deze rubriek elke maand een nieuwe werknemer zich voor te stellen aan zijn of haar sportcollega’s. Hans Verwaaijen is sinds juni van dit jaar werkzaam als projectmedewerker VSK bij de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB) en de Nederlandse Basketball Bond (NBB). Een ‘nieuweling’ dus nog, maar geen onbekende in de sport. Hans is verantwoordelijk voor het ondersteunen van verenigingen in het verbeteren van de clubarbitrage. Dat heeft niet altijd prioriteit bij verenigingen. Samen met hen gaat Hans aan de slag om de drempels en uitdagingen te inventariseren en hier een passende oplossing voor te zoeken.

Passie voor sport en pedagogiek

Op zeer jonge leeftijd kwam Hans in aanraking met de zeilsport en na de nodige zeilkampen mocht hij vanaf zijn 16e in de zomermaanden in Friesland zeilles gaan geven. “Hier werd mijn interesse gewekt voor het aanleren van vaardigheden aan anderen. Tegen die tijd speelde ik ook al enkele jaren honkbal in Rotterdam en ben dit gaan combineren met het coachen van een jeugdteam. De ontwikkeling van kinderen begon steeds meer mijn aandacht te krijgen, waardoor ik de studie pedagogiek ben gaan volgen. Om mijn passie voor sport te kunnen combineren met pedagogiek ben ik in 2012 als verenigingsadviseur aan de slag gegaan bij Rotterdam Sportsupport, een hele bewuste keuze. De kennis en ervaring die ik daar in anderhalf jaar heb opgedaan probeer ik nu te combineren met mijn pedagogische achtergrond in mijn huidige functie van projectmedewerker VSK bij de KNBSB en NBB. Daar ben ik met het nodige geluk en toeval in gerold. Het feit dat je elke dag met mensen werkt die enorm bevlogen en gedreven zijn om hun sport, hun vereniging of hun omgeving te verbeteren, geeft elke dag zo enorm veel energie, dat vind je niet snel ergens anders.”

Uitdagingen en cultuurverandering

Vanuit sportbonden wordt er veel van verenigingen gevraagd en opgedragen. Wie niet voldoet riskeert een boete. De uitdaging zit hem volgens Hans vooral in het overtuigen van de vereniging dat clubarbitrage een gedeelde verantwoordelijkheid is van zowel de vereniging als de bond. “Als bond moet je de vereniging serieus nemen en zo achterhalen waar zij tegenaanlopen in het draaiende houden van de club. Deze ontwikkeling vraagt tijd, omdat er sprake is van een cultuurverandering zowel binnen de bond als bij verenigingen. Waar zij regelmatig tegenover elkaar stonden moet er in de huidige tijd meer vanuit gezamenlijkheid worden opgetrokken om zo een veilig sportklimaat te kunnen garanderen voor iedereen die in Nederland wil sporten.”

Sport vervult een belangrijke pedagogische rol

In de loop der jaren heeft Hans als coach van verschillende honkbaljeugdteams gezien dat sport een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van kinderen. “Als team een vooraf gesteld doel nastreven met alle successen en tegenslagen die daar bij gepaard gaan, levert waardevolle levenslessen op. Dit maakt dus ook dat sportverenigingen, naast thuissituatie en school, een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van het opgroeiende kind en als pedagoog ligt daar toch je focus. Dit heeft mij enorm gemotiveerd om ervoor te zorgen dat ik vanuit de sport een positieve invloed uit kan oefenen op de clubs om zich steeds meer bewust te worden van hun rol bij het opvoeden van het kind.”

Binnen de sport meer samenwerken en kennis delen

In een periode waarin iedereen oproept tot samenwerken en bezuinigen kijkt Hans met stijgende verbazing naar de sportsector. “Het Huis van de Sport barst bijna uit haar voegen van de individuele kennis binnen de verschillende bonden die zich daar huisvesten, kennis die iedereen maar wat graag met elkaar wil delen, maar op de een of andere manier lukt het niet om dit goed te organiseren. In de kleine twee maanden die ik nu werkzaam ben voor de KNBSB en de NBB heb ik meerdere mensen bij verschillende bonden gesproken en zoals te verwachten valt kampen zij met dezelfde problemen en uitdagingen als ik. De een is wat verder dan de ander, maar in de basis blijft de uitdaging hetzelfde. Door meer met elkaar te wisselen en meer van elkaar te leren hoeft niet elke bond afzonderlijk hetzelfde probleem met eigen mensen en eigen geld op een eigen manier op te lossen. Wat mij betreft komt hier snel verandering in en gaan we als bonden meer met elkaar samenwerken en in gezamenlijkheid het Nederlandse sportklimaat nog beter maken.”

Van adviseur tot directeur?

Jezelf blijven ontwikkelen is zowel binnen als buiten de sport van groot belang. Hans heeft ook nog ambities op dat vlak. “Onlangs heb ik de Brug8 opleiding tot verenigingsadviseur afgerond en de komende jaren wil ik vooral veel ervaring op doen om zo een zo compleet mogelijke adviseur te worden. Daarnaast heb ik al enkele jaren de droom om ooit directeur te zijn van een basisschool. Over een paar jaar ben ik bestuurlijke ervaring aan het opdoen binnen een non-profit organisatie. Heb ik me verder ontwikkeld als verenigingsadviseur. Werken de bonden binnen het Huis van de Sport meer met elkaar samen op projectbasis. Ben ik bezig met een relevante studie om uiteindelijk directeur van een basisschool te mogen worden. Maar bovenal ben ik gelukkig, heb ik plezier in wat ik doe en ben ik dankbaar voor alle mooie dingen die ik mee heb gemaakt en mee mag maken.”

Niet in bed blijven liggen

Als je ergens je zinnen op zet en daar elke dag naar handelt, dan lukt alles, zo is het devies van Hans. “Als je een baan in de sport ambieert, ga dan bij jezelf na wat jouw toegevoegde waarde is, hoe je dat bij de juiste mensen op het netvlies krijgt en op welke fronten je je nog moet ontwikkelen. In bed blijven liggen en wachten tot die droombaan ooit jouw kant op komt werkt niet. Je moet je kansen creëren en ze vervolgens met beide handen aangrijpen. Durf te dromen, laat jezelf zien en wees in al je contacten oprecht, geïnteresseerd en doelgericht dan komt succes vanzelf.”