Maandag 01 december 2014

Aanwinst voor de sport: Maud Schwarz

Werkenindesport.nl vraagt in deze rubriek periodiek een nieuwe werknemer zich voor te stellen aan zijn of haar sportcollega’s. Maud Schwarz is sinds september van dit jaar werkzaam als junior eventmanager en medewerker opleidingen bij de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB). Haar vader gaf haar de liefde voor de sport mee; haar opleiding Sport, Economie en Communicatie hielp haar van haar passie ook haar vak te maken.

Liefde voor sport en sportevenementen

Maud Schwarz is 23 jaar oud en al van kinds af aan geïnteresseerd in sport. “Dit komt waarschijnlijk door mijn vader die groot sportfan is en mij vroeger al meenam naar evenementen als de Amstel Gold Race en de Limburgse Handbal Dagen. Dit zijn nu evenementen die tot de vaste prik in mijn agenda behoren. Vanuit hier is mijn liefde voor sport en vooral sportevenementen ontstaan. Van nature ben ik iemand die het leuk vindt om het  voortouw te nemen en te kunnen organiseren. Zo was de keuze voor mijn studie redelijk gemakkelijk. In 2008 ben ik gestart met de opleiding Sport, Economie en Communicatie. Tijdens mijn minor events is mijn liefde alleen maar gegroeid. In Tilburg heb ik een aantal jaar met plezier gestudeerd en ben veel bezig geweest met extra zaken rondom mijn studie. Zo heb ik 4 jaar lang bij de studentenvereniging gezeten, waarvan 2 bestuursjaren. Dit zijn ervaringen waar ik nu op kan leunen en met heel veel plezier op terug kan kijken. Na mijn studie heb ik een tijd stage gelopen bij de KNSB met als grootste doel meer werkervaring op te kunnen doen in het werkveld dat ik leuk vind!”

Gecombineerde functie

In september 2014 ging Maud aan de slag als junior eventmanager en medewerker opleidingen bij de KNSB, een gecombineerde functie bij twee afdelingen. “Voor de afdeling Marketing, Sponsoring en Events houd ik me vooral bezig met de KPN Junior Schaatsclub. In de winter ga ik het land door met Barbara de Loor en andere oud-schaatshelden om clinics te geven aan de jeugd. Daarnaast bied ik ondersteuning bij zowel voorbereiding als uitvoering van alle grote evenementen en toernooien die de KNSB organiseert. Voor mijn werk bij de afdeling opleidingen ben ik het grootste deel van de tijd bezig met de organisatie en voorbereiding van de opleidingen tot schaatstrainers en coaches. De KNSB wil graag meer gecertificeerde trainers op het ijs hebben. De opleidingen die hiervoor nodig zijn worden gegeven door experts uit het vak.Aan het begin van het seizoen krijg ik een deel van alle te organiseren opleidingen toegewezen. Het is de bedoeling om deze opleidingen allemaal te kunnen organiseren maar vooral om voor al deze opleidingen geïnteresseerde cursisten te vinden. Dit is een uitdaging die ik graag aan ga en waar ik hopelijk aan het eind van het seizoen weer met positieve gedachten op kan terugkijken. Daarnaast is het met de KPN Junior Schaatsclub de bedoeling om zoveel mogelijk jeugd enthousiast te maken voor de schaatssport. Door clinics te geven en deze jeugd te laten proeven van de sport is het voor mij leuk om te zien hoe zij kunnen genieten van een kennismaking met een - vaak voor hun – nieuwe sport.”

Lijntjes extra kort

Voor de een is het een bewuste keuze, de ander ‘rolt’ in zijn baan. Maud ging na haar afstuderen op zoals veel anderen op zoek naar een baan. “Iedereen weet dat het heel lastig is om in deze tijd als starter een leuke baan te vinden. Vandaar dat ik heb gekozen om ook te kijken naar leuke stageplaatsen. Uiteindelijk heb ik van oktober 2013 t/m maart 2014 stage gelopen bij de KNSB op de afdeling marketing, sponsoring en events. Aangezien ik mij niet druk hoefde te maken over schoolopdrachten en dergelijke kon ik fulltime meelopen en zo dus veel ervaring in het werkveld op doen. Toen er afgelopen zomer een functie vrij kwam binnen de KNSB waren de lijntjes natuurlijk extra kort en ben ik uiteindelijk aangenomen als fulltime werknemer. Ik heb het geluk gehad dat ik meteen binnen de sportwereld ben kunnen starten. Het feit dat je werkzaam bent in een sportsector maakt het werken voor mij des te leuker. Je mag de hele dag bezig zijn met dingen die je interesseren en je triggeren. Voorlopig is het dus ook een droom om zo lang mogelijk werkzaam te blijven in de sportwereld.”

Redelijk direct, soms op het harde af

Als ‘nieuwkomer’ in de sport heb je nog een frisse blik en valt je oog op andere dingen dan wanneer je er al langere tijd werkzaam bent en ‘bedrijfsblind’ bent. Wat Maud vooral opvalt is het type mensen dat werkzaam is in de sportsector. “Ieder heeft zijn eigen werkzaamheden en eigen persoonlijkheid, maar uiteindelijk hebben wij allemaal diezelfde passie: sport. Daarnaast valt het me op dat werkenden in de sport heel veel op elkaar lijken. Het gros is redelijk direct is, soms op het harde af. Maar vanuit hier zijn het ook allemaal mensen die wel tegen een stootje kunnen en goed om kunnen gaan met kritiek, zolang deze op de juiste manier geuit wordt.”

Het beste van twee werelden

Voor iedereen is het weer iets anders wat aanspreekt in het werken in de sport. Mauds’ huidige werkplek geeft haar de mogelijkheid om twee hele verschillende dingen te combineren die ze beide heel interessant vindt. “Zo kan ik de ene week op kantoor zitten bellen, mailen en dergelijke om een opleiding te organiseren. De week daarna ga ik het land door met de KPN Junior Schaatsclub clinics met bijvoorbeeld Barbara de Loor, en geniet ik van het werken op locatie.”

Steeds meer verantwoordelijkheid

Bij werken in de sport hoort ook de verantwoordelijkheid om je te blijven ontwikkelen. Maud grijpt de kans om daar steeds meer verantwoordelijkheid in te nemen. “Het is heel interessant om steeds meer dingen op eigen benen te doen. Als startende werknemer overleg je veel dingen met je manager of overige werknemers. Ik merk nu dat ik steeds meer de kans krijg om dingen zelfstandig te doen en steeds meer verantwoordelijkheid krijg. Het is voor mij een uitdaging om deze verantwoordelijkheid zo goed mogelijk te nemen en steeds meer zelfstandige taken te verdienen binnen het bedrijf. Over een paar jaar hoop ik gewerkt te hebben aan mijn zwakke punten en hoop ik van vaste waarde te zijn binnen de KNSB.”

Tips

Vanuit haar eigen ervaring kan Maud ook wel wat tips geven aan mensen die een carrière in de sport nastreven. “Zorg dat je zo veel mogelijk in aanraking komt met de sportwereld. Bezoek veel sportevenementen, geef je op als vrijwilliger en en vul je CV zo veel mogelijk met relevante ervaringen. Zoek uit wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Op die manier sta je een stuk makkelijker je mannetje tijdens sollicitaties en later ook in het werkveld.”