Woensdag 21 oktober 2015

Aanwinst voor de sport: Nischa Janssen

Werkenindesport.nl vraagt in deze rubriek periodiek een nieuwe werknemer zich voor te stellen aan zijn of haar sportcollega’s. Nischa Janssen versterkt sinds een jaar het team van de WOS als projectadviseur HRM en Communicatie. “Na mijn eerste twee weken wist ik meteen: uit deze sector wil ik niet meer weg.”

Er is zoveel dat ik leuk vind

Zoals dat voor veel werkenden in de sport geldt, ontstond ook Nischa’s voorliefde voor sport al op jonge leeftijd. “Als klein meisje lag mijn hart en ziel in het turnen”, vertelt ze. “Die sport heb ik van mijn vierde tot mijn twaalfde jaar beoefend. Er is zoveel dat ik leuk vind. Schaatsen, hockey en skeeleren waren daarbij favoriet. Toen ik ging studeren en werd mijn voorliefde voor sport lastiger te combineren. Ik zocht mijn ontspanning in de sportschool en volgde diverse groepslessen. De afwisseling sprak me enorm aan. Door mijn enthousiasme en fanatieke instelling werd ik al snel kind aan huis.”

Net dat beetje meer uit zichzelf halen

“Het werkt verslavend”, vervolgt Nischa. “Ik vond het heerlijk, na een dag studeren mijn hoofd lekker ontspannen en mijn lijf aan het werk zetten. Toen er een instructrice stopte en er lessen open vielen, werd ik gevraagd. Een hele eer. Vervolgens ben ik een cursus gaan volgen en nu geef ik met veel passie les. Leuk om aan de andere kant te staan en anderen te inspireren en te motiveren. Je ziet het als mensen denken, ‘ik kan niet meer’. Door ze te coachen en met mijn stem te motiveren om toch door te gaan, kunnen ze net dat beetje meer uit zichzelf halen. Mensen willen resultaat zien en dat krijgen ze met mijn bodypump en pilates lessen. Ik weet mijn eerste pilatesles nog goed, nog nooit zoveel spierpijn gehad, het voelde alsof mijn torso door een vrachtwagen was overreden. Die kracht vanuit je centrum helpt me nu ook te signaleren als ik last van stress heb, je wordt heel bewust van je ademhaling en signaleert veel sneller. Ook bij het hardlopen helpt die controle over je ademhaling. Sporten zorgt ervoor dat ik vitaler aan mijn werk begin.”

Best taai

Nischa studeerde Marketing Management en volgde daarnaast de belangrijkste elementen uit de opleiding Personeel en Arbeid. “Dat was best taai, maar heeft me veel opgeleverd. Het geeft me een vollediger beeld van organisaties, de mensen die daarvoor werkzaam zijn, maar ook de verschillende afnemers/klantgroepen. Sommige mensen vinden het een rare combinatie, maar beiden zijn gefundeerd op een bepaalde psychologie en het signaleren en inspelen op behoeften van verschillende partijen. Dat is waar ik mijn energie uithaal.

Mensen coachen in hun ontwikkeling

Nischa startte haar loopbaan bij Randstad, waar ze als sales intercedent de combinatie van commercie en het ontwikkelen van mensen zocht. “Vervolgens ben ik bij een kleinere organisatie gaan werken als consultant en heb ik organisaties geadviseerd rondom arbeid, sales en organisatiemanagement. Ik kreeg een opdracht aangeboden bij een zorginstelling en heb hier gewerkt als personeelsconsulent met een aantal grotere projecten onder me, waaronder strategische personeelsplanning, loopbaan en ontwikkeling en advisering rondom software. De zorg ging een transitie door en dat betekende onder andere dat steeds meer mensen langer thuis wilden blijven wonen. Onze organisatie was daar niet op ingericht. Wij leverden voornamelijk intramurale zorg en hadden weinig tot geen extramurale dienstverlening. Ze hebben me toen gevraagd of ik dit mee wilde opzetten en verder uitbouwen. Daarna werd ik aangesteld als leidinggevende WMO en heb twee jaar leidinggegeven aan diverse teams. Ik vond het heerlijk om het beste uit mensen te halen en hen te coachen in hun ontwikkeling. Samen hebben we mooie stappen gezet en resultaten weten te behalen voor onze cliënten en onze organisatie.”

Bewuste overstap

In oktober 2014 ging Nischa bij de WOS aan de slag als Projectadviseur HRM en Communicatie. Een bewuste overstap, want door de wijzigingen in de WMO groeiden sport, onderwijs, gezondheid en welzijn steeds dichter naar elkaar toe. “Als raadslid in de WMO adviesraad, een vrijwilligersfunctie naast mijn betaalde baan, ben ik hierin altijd geïnteresseerd geweest”, licht Nischa toe. “We kunnen elkaar versterken. Ik ben zelf steeds op zoek naar die maatschappelijke waarde en verbintenis, maar we moeten in deze tijden ook onszelf zichtbaar maken en commerciële waarde toevoegen om te overleven. Dit is een interessante zoektocht naar de juiste balans. De WOS is een interessante en zeer waardevolle organisatie voor onze sector. Met haar kennis en expertise voegt zij belangrijke waarde toe en is een belangrijke samenwerkingspartner. Dat maakt dat ik graag voor deze organisatie wilde werken.”

Dat dachten echter tachtig anderen met mij

De WOS is medeverantwoordelijk voor de totstandkoming van de CAO Sport, is het kennisknooppunt voor de sport- en beweegsector en verricht een actieve lobby ten behoeve van de sector sport en bewegen. “Toen de functie van Projectadviseur onder mijn aandacht kwam, dacht ik: dit is mijn baan. Dat dachten echter tachtig anderen met mij. Nog twaalf concurrenten over voor de speeddate, dat was zeker spannend. Ik dacht echt dat ik het niet goed genoeg had gedaan en werd ook wel wat onzeker bij het zien van de andere kandidaten in de hal. Na drie rondes en een referentiecheck verder zat ik bij de laatste drie. Ik dacht dat mijn duimen eraf vielen, zo hard heb ik geduimd door te gaan. Ik geloof dat Lobkes (directeur WOS, red.) oren nog trillen van mijn juichen toen ze me belde dat ik het was geworden.”

Gevarieerde functie in dynamische omgeving

Nischa heeft in haar huidige functie een aantal grotere projecten onder zich, waaronder de cao-projecten ‘Gezond en Vitaal’ en aspecten uit ‘Loopbaan en Ontwikkeling’. Ook is ze projectleider voor het Kennisknooppunt en is ze medeverantwoordelijk voor de volledige communicatie van de WOS. “Het WOS Congres ‘Duurzame inzetbaarheid in de Sport’ afgelopen april in Congrescentrum Papendal, was bijvoorbeeld ook een van de projecten waar ik verantwoordelijk voor was. Daarnaast houd ik me bezig met het Accountmanagement en ben ik het aanspreekpunt voor een aantal leden inzake arbeid gerelateerde vragen. Kortom, een gevarieerde functie in een dynamische omgeving. De uitdaging ligt vooral in het samenwerken met verschillende partijen voor de beste resultaten voor onze sector, de belangenbehartiging. Het opereren op het snijvlak van belangenbehartiging en lobby voedt mijn commerciële inzichten. Met mijn achtergrond is het zijn van kennisknooppunt voor onze sector een hele mooie uitdaging. De samenwerking met anderen en andere organisaties geeft mij veel inzichten en vind ik ontzettend mooi aan mijn werk. Samen weten we mooie resultaten te boeken. Het is niet vanuit mijn hobby, het werken als groepslesinstructeur bij een sportschool, dat ik dacht aan deze overstap. Het was mijn vrijwilligerswerk als raadslid van de WMO adviesraad bij de gemeente Druten dat ik dacht: sport is een logische vervolgstap.”

Hier wil ik voor werken

“Ik vergeet mijn eerste werkdag nooit meer. Wauw, wat was ik onder de indruk tijdens onze lunch op Papendal. Meteen zo ontzettend trots op deze sector. Vol tussen de sporters. Mensen met een ‘beperking’ die geen beperking is, maar deze juist om hebben weten te zetten in een kracht. Zo mooi om te zien hoe positief deze mensen zijn. Niet alleen de sporters, ook de mensen die in de sport werken. Na mijn eerste twee weken wist ik meteen: uit deze sector wil ik niet meer weg. Voor deze mensen en organisaties wil ik me inzetten, hier wil ik voor werken. Een sterke intrinsieke motivatie dus. De mensen hebben allen hetzelfde doel: het beter maken van de sport- en beweegsector. Iedereen werkt met passie en enthousiasme. De mensen zijn van actie, het boeken van resultaten, wat natuurlijk inherent is aan onze sporters die weten te presteren. Een omgeving waar ik mezelf erg prettig bij voel.”

Een spons

In de sport wordt vol ingezet op duurzame ontwikkeling van werknemers. Hoe is dat voor Nischa? “Ik ontwikkel me dagelijks”, antwoordt ze. “Ik ben ook ontzettend nieuwsgierig. Sommige collega’s noemen me wel een spons. Alles wat nieuwe kennis voor mij is, zuig ik op. Ik wil weten hoe dingen in elkaar steken, dus zoek ook regelmatig mijn collega’s op voor verdieping vanuit hun expertise. Daarnaast werk ik veel samen met andere organisaties: CAOP, Huis van de Sport, TNO, NISB, onze eigen leden natuurlijk. Externe collega’s, zoals ik ze noem. Dat geeft ook weer hoe ik erin sta. Door met hen samen te werken leer ik snel en veel. Dan gaat het niet alleen om kennis, maar ook om vaardigheden. Iedereen werkt op zijn eigen manier, met zijn eigen competenties en vaardigheden. De manier waarop mensen dingen aanpakken en met zaken omgaan, geeft mij ook inzichten. Daarnaast heeft de WOS mij voorgedragen voor het Talentprogramma in de Sport. Voor mij een mooie eer om er aan deel te nemen en een goede bijdragen voor mijn ontwikkeling in onze sector.”

Tips

Welke tips kan Nischa anderen geven die een loopbaan in de sport ambiëren? “Zorg voor een goed netwerk. De vacature bij de WOS werd mij aangedragen door een collega, die zag wat sport met me deed en de twinkeling in mijn ogen als ik over mijn lessen vertelde. Zonder hem had ik de vacature misschien wel niet gezien. Namens de WOS ben ik mede verantwoordelijk voor de totstandkoming van het E-portal Ontwikkel jezelf! Ik heb zelf aan de wieg gestaan. Inmiddels wordt het E-portal ook gebruikt voor het Talentprogramma. Een mooie tool die je zicht geeft op wie je bent, wat je wilt en wat je kunt. Vervolgens kun je je netwerk mobiliseren en doelgericht aan de slag gaan met de uitkomsten om jouw droombaan binnen de sport te vinden.”

The sky is the limit

Waar ziet Nischa zichzelf staan als we haar over een jaar weer spreken ten opzichte van nu? Wat is er dan veranderd? “Dat vind ik een lastige, omdat ik zelf nog aan het begin sta van mijn loopbaan in de sport. The sky is the limit. Ik sta voor veel dingen open en ben mijn eigen sterktes en drijfveren aan het ontdekken. Deze wil ik verder uitbouwen en passend maken bij wat mijn werkgever van me verwacht. Geen idee, vraag dit na het Talentprogramma nogmaals aan me. Dan kan ik je vast een passender antwoord geven.”