Maandag 16 juli 2018

Aanwinst voor de sport: Renske Snaar

Werkenindesport.nl vraagt in deze rubriek periodiek een ‘nieuwe’ werknemer zich voor te stellen aan zijn of haar sportcollega’s. Renske Snaar is sinds eind 2017 productmanager Sport & Fun bij de KNGU. “Denk in mogelijkheden en niet in beperkingen!”.

Toekomstperspectief

Renske wilde al vanaf jongs af aan sportleraar worden. Echter, na het behalen van haar HAVO-diploma twijfelde ze tussen de ALO en fysiotherapie. “Uiteindelijk koos ik met het oog op toekomstperspectief toch bewust voor de Internationale Hogeschool voor Fysiotherapie Thim van der Laan in Utrecht”, vertelt Renske. “Hier kreeg ik een sportersbeurs en kon ik vier jaar lang terecht in de sportersklas. Daardoor had ik de mogelijkheid om te blijven schoonspringen, waarvoor ik vijf tot zes keer per week trainde. Ik nam deel aan nationale en internationale wedstrijden. Als vrij snel heb ik me door middel van een HBO+-opleiding gespecialiseerd in sportfysiotherapie. Vervolgens bleek ik op mijn 26e ook een wat ondernemende drive te hebben. Ik ben samen met een compagnon (Ruud Onink, fysio bij Nederlands team volleybal Olympische Spelen 2004, red.) een fysiotherapiepraktijk in Houten gestart en na succes ook een in Utrecht.”

Stoute schoenen

“Maar de werkomstandigheden in de fysiotherapie zijn erg veranderd in de afgelopen jaren”, vervolgt Renske. “Steeds meer raakte ik door allerlei factoren verwijderd van mijn passie: mensen in beweging brengen. Dit heeft mij, na lang overwegen, doen besluiten mijn deel van de praktijken te verkopen en in een andere richting te gaan zoeken naar een uitdagende baan in de sport. Iets waar ik meer energie van krijg en waar ik meer mensen in beweging kan brengen! Zodoende heb ik mijn stoute schoenen aangetrokken en ben ik gaan solliciteren op functies in de sport die mij aanspraken, maar waar mijn cv misschien niet direct bij paste.”

Uitdaging

Renske zag een vacature op werkenindesport.nl die haar aansprak. De functie sluit aan bij haar passie ‘mensen in beweging brengen’ en heeft raakvlakken met schoonspringen. Als productmanager Sport & Fun bij de KNGU is ze nu verantwoordelijk voor onder andere Freerunning, de KNGU Zomerkampen en anderen onderdelen met betrekking tot recreatieve sporters. Renske is medeverantwoordelijk voor het recreatieve aanbod van de KNGU voor de doelgroep 7 tot 30 jaar. “Uitdagingen zijn vooral het vervullen van wensen en behoeften van deze doelgroep en dit goed naar buiten communiceren”, licht ze toe. “De verbinding maken tussen de Urban sporters en de KNGU is ook een mooie uitdaging.”

Opvallend

Als ‘nieuwe’ werknemer in de sport zijn Renske in haar nieuwe functie wat zaken opgevallen: “Een sportbond is groot en log, het duurt even voordat je alle wegen en paden kent. Er wordt enorm hard gewerkt om alles voor de sporters te regelen, alleen is dit niet goed zichtbaar voor de buitenwereld. Er is nu een transitie aan het plaatsvinden om ondernemender van geest te worden en niet te afhankelijk te zijn van subsidies. Wat me ook opvalt is de enorme betrokkenheid en inzet van vrijwilligers. Echt geweldig! Als buitenstaander besef je niet hoeveel deze mensen betekenen voor de sport.”

Ontwikkeling

Heel mooi vindt Renske het dat ze zich omringd voelt door mensen met dezelfde passie. “Er is ruimte voor creativiteit”, aldus Renske. “Ik vind het vooral ook heel mooi om vanuit de gymsport invloed te hebben op de motorische ontwikkelen van het kind vanaf twee jaar al! Om me te blijven ontwikkelen heb ik al een cursus mogen volgen, Projectmatig Creëren, samen met twaalf collega’s. Dat was heel leerzaam. Ik ontwikkel mij nu nog dagelijks door veel te vragen en daardoor te leren. Ik verwacht dat ik over pakweg een jaar nog op dezelfde functie zit en met nieuwe uitdagende projecten bezig ben. De KNGU is zo in beweging en wil graag grenzen verleggen. Ik denk en doe mee!”

Mogelijkheden

Wil je net als Renske op zoek naar een baan die je op het lijf geschreven is? “Geloven in je eigen kracht en competenties”, is dan haar advies. “Denk in mogelijkheden en niet in beperkingen als je CV niet helemaal bij de functie past die je wel graag zou willen hebben. Maak eens een motivatiefilmpje in plaats van een brief.”