Woensdag 16 maart 2016

Aanwinst voor de sport: Susan Raijmakers

Werkenindesport.nl vraagt in deze rubriek periodiek een nieuwe werknemer zich voor te stellen aan zijn of haar sportcollega’s. Susan Raijmakers is sinds januari van dit jaar werkzaam als accountmanager bij de Nederlandse Volleybal Bond (Nevobo). “Op het moment dat ik besefte dat mijn hart in de sport ligt, ben ik op zoek gegaan naar een baan die past bij die ambitie.”

Je hobby je hobby laten

Van nature is Susan altijd al een sportliefhebber geweest. Door haar voorliefde voor veel verschillende sporten noemt ze zichzelf een ‘allround’ sporter. “Ik ben niet overal een topsporter in”, vertelt Susan, “maar ik pak de meeste sporten wel ontzettend snel op: van judo, ballet, klimmen, abseilen, kajakken, hardlopen, hockeyen tot volleybal natuurlijk. In 2012 ben ik afgestudeerd aan de Fontys Sporthogeschool, met de afstudeerrichting Leisure Adventure. Na deze opleiding ben ik gestart als sport- en recreatiemanager bij een buitensport(outdoor)-organisatie in België. Hier kon ik van mijn hobby’s mijn beroep maken. Dagelijks stond ik als begeleidster voor diverse groepen met sport- en spelactiviteiten gericht op de buitensport. Beseffende dat het soms leuker is om je hobby juist je hobby te laten in plaats van er je beroep van te maken, ben ik terug gegaan naar Nederland.”

Hart in de sport

“Eenmaal terug in Nederland ben ik in de positie gerold van manager bedrijfsvoering bij een gemeenschapshuis in Boekel (dorp waar ik geboren ben). Dit gemeenschapshuis bestaat uit een lunchroom, bowling, vergadercentrum en diverse grote feestzalen. Hierover had ik de dagelijkse leiding waarbij mijn werkzaamheden voornamelijk bestonden uit het ontwikkelen en organiseren van diverse (feest)activiteiten, aansturen van personeel, het werven en onderhouden van klanten en partners en het opstellen van offertes.
Een uitdagende baan maar toch ligt mijn hart meer in de sport dan in de horecabranche. Op het moment dat ik besefte dat mijn hart in de sport ligt, ben ik op zoek gegaan naar een baan die past bij die ambitie. Kort daarna kon ik aan de slag als combinatiefunctionaris in de gemeente Geldrop. Hier heb ik me ingezet voor de ontwikkeling en organisatie van diverse sportstimuleringsprojecten. De functies manager bedrijfsvoering en combinatiefunctionaris kon ik met elkaar combineren, waardoor ik wekelijks behoorlijk wat uren werkte.
Na anderhalf jaar een gecombineerde functie te hebben gehad ben ik bewust op zoek gegaan naar een nieuwe uitdaging. Een baan volledig in de sportbranche. De ervaringen die ik heb opgedaan in mijn vorige functies hebben geleid tot een snelle sollicitatieprocedure bij de Nederlandse Volleybal Bond, waar ik nu als accountmanager aan de slag ben.”

Veel afwisseling

De Nevobo heeft enkele doelstellingen vastgelegd in de ‘Volleybalagenda’. In deze agenda worden onder andere tien speerpunten in de breedtesport benoemd. Susan en haar collega’s zetten alles op alles om deze speerpunten te behalen. Susan licht toe: “Als accountmanager zet ik me in voor alle volleybalverenigingen in de regio Zuid, waarbij sport- en volleybalstimulering centraal staat. Ik geef advies op het gebied van sport- en bestuursbeleid, ledenwerving en -behoud, sportaanbod en accommodaties. Het komt regelmatig voor dat gemeenten te maken hebben met bezuinigingen. Dit kan resulteren in hogere kosten voor de vereniging, maar dit biedt soms ook kansen voor verenigingen als het gaat om meer zeggenschap over de accommodatie of kantine voor de vereniging. Het stelt natuurlijk wel andere eisen aan de vereniging en haar bestuurders. Als accountmanager van de Nevobo kan ik hier een belangrijke rol in spelen. Wat ik leuk vind aan de functie is dat we met veel verschillende partijen contact leggen: met gemeenten, talentcentra en accommodaties. Daarnaast worden ook connecties gelegd met basis- en middelbaar onderwijs om volleybalclinics in samenwerking met verenigingen te stimuleren. Specifiek ben ik verantwoordelijk om het Smash Ball en Beachvolleybal meer op de kaart te zetten in de regio Zuid. Ook bied ik ondersteuning bij zowel voorbereiding als uitvoering bij het organiseren van diverse themabijeenkomsten. Kortom, een mooie nieuwe uitdaging met veel afwisseling waarbij ik veel in contact ben met verenigingen en partners!”

Samenwerking en passie

In een nieuwe functie kijk je vaak weer fris aan tegen je omgeving. Wat valt dan op? “Bij mijn collega’s op het regiokantoor, maar ook op het hoofdkantoor in het Huis van de Sport, voel ik een bepaalde gedrevenheid: de passie voor sport”, antwoordt Susan. “Iedereen zet zich in om de sport zo veel mogelijk te stimuleren. Op het hoofdkantoor ligt de concentratie iets meer op topsport, de breedtesport wordt onder andere uitgedragen via de regiokantoren. Wat ik leuk vind om te zien, is dat we ons niet alleen maar focussen op specifieke volleybalactiviteiten. Als Nevobo werken we ook veel samen met andere sportbonden, bijvoorbeeld op het gebied van ‘Naar een veiliger sportklimaat’. Er vind steeds meer samenwerking plaats om kennis daarover te delen en om de modules ervan zo goed mogelijk te organiseren, zodat alle verenigingen deze kennis kunnen benutten. Zo worden gedeelde problemen gemakkelijker opgepakt. De samenwerking met andere sportbonden wordt door de Nevobo gestimuleerd, dit zie ik als erg positief. We kunnen als sportbonden namelijk veel van elkaar leren!”

Iedere uitdaging aangaan

In de sport wordt veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van werknemers. Hoe pak je dat zelf op? “Graag blijf ik mezelf op alle vlakken ontwikkelen en dit doe ik door gewoonweg iedere uitdaging aan te gaan. Om mezelf te blijven ontwikkelen ben ik altijd bereid om me te verdiepen in de situatie en of leerstof. Zelf ben ik iemand die veel en snel leert in de praktijk: geef mij maar een moeilijke casus en ik los het op. Wanneer een extra studie of cursus een waardevolle toevoeging is voor mij en mijn loopbaan, dan zal ik me ook hiervoor gaan inzetten. Ik draag graag verantwoordelijkheid voor het organiseren of ontwikkelen van activiteiten en projecten. Hierin vind ik mijn plezier, uitdaging, zorg ik zelf voor afwisseling en kan ik zelfstandig aan de slag. In mijn huidige functie als accountmanager hoop ik binnen een jaar verantwoordelijk te kunnen zijn als projectleider van een of meerdere speerpunten.”

Tips

Susan heeft ook nog wat tips voor wie een loopbaan in de sport nastreeft: “De functies in de sportbranche liggen niet voor het oprapen en dit moet je goed beseffen. Wat kun je hieraan doen? Grijp alle kansen die je kunnen helpen bij je persoonlijke ontwikkeling. Zoek naar vacatures van je droombaan en bekijk wat hiervan de vereisten zijn. Welke competenties bezit je al en welke moet je nog ontwikkelen? Kortom, als er geen kansen zijn dan moet je ze zelf creëren! In mijn vorige functie als manager bedrijfsvoering heb ik ontzettend veel geleerd en het heeft mij zeker een goed cv opgeleverd. Werken in de horecabranche was niet mijn droombaan, maar de functie gaf mij ontzettend veel verantwoordelijkheid en mogelijkheden om mezelf te ontwikkelen. Mede door deze functie heb ik een goed cv kunnen opbouwen waardoor ik bij veel sollicitaties werd uitgenodigd voor een gesprek. Zorg dus dat je in een functie terecht komt waar je jezelf persoonlijk kunt ontwikkelen, geef bij je werkgever aan wat je ambities zijn, bouw een goed cv op. Als je graag die baan in de sport wilt, dan kom je er uiteindelijk wel.”