Dinsdag 25 april 2017

Aanwinst voor de sport: Thomas Schoot

Werkenindesport.nl vraagt in deze rubriek periodiek een ‘nieuwe’ werknemer zich voor te stellen aan zijn of haar sportcollega’s. Deze keer staat Thomas Schoot in de spotlight. Hij werkt sinds februari 2017 als onderzoeker op de afdeling R&I bij de KNVB. "Het luisterend oor en een acteve houding als onderzoeker zijn erg belangrijk."

Thomas is 22 jaar en in februari begonnen in de rol van Onderzoeker op de afdeling Research & Intelligence bij de KNVB. Hij studeerde Organization Studies aan Tilburg University. "Hierbij bestudeer je de relaties binnen en tussen bedrijven en bestudeer je hoe een organisatie zich verhoudt tot zijn omgeving", licht Thomas toe. "Als Organisatiewetenschapper heb ik mijn afstudeerscriptie geschreven over het thema ‘Organisationeel’ functioneren van amateurvoetbalverenigingen in Nederland. Dit heb ik gecombineerd met een stage op de afdeling Research & Intelligence bij de KNVB. Naast mijn afstudeeronderzoek kon ik ook bijdragen aan lopende projecten binnen de onderzoeksafdeling en met mijn onderzoek aan het vervolgproces KNVB back 2 basics. Dit is ook het moment waarop mijn interesse alleen maar groter werd voor het combineren van wetenschap/onderzoek aan de ene kant, en mijn grootste passie aan de andere kant: sport. Zelf voetbal ik in het eerste elftal van vv Schalkwijk: met vrienden prestatief voetballen. Dit is voor mij een prachtige combinatie. Tijdens mijn studententijd in Tilburg heb ik mee mogen trainen met de selectie van vv Zigo, zodat ik op zondag bij ons elftal in Schalkwijk mee kon doen. Naast voetbal ben ik ook een fervent tennis fan! Jaarlijks ben ik dan ook bezoeker van het ABN AMRO toernooi in Rotterdam, samen met vrienden."

Brutaal

De een 'jaagt' bewust op een bepaalde positie bij een organisatie in de sport. De ander rolt er bij wijze van toeval in. Hoe is dat bij Thomas gegaan? "Bij de master Organization Studies hoef je een afstudeerscriptie niet te combineren met een stage of een organisatie, maar om het meer waarde te geven wilde ik het graag combineren met een stage. Ik schreef brutaal een concreet voorstel aan twee contactpersonen (toentertijd) binnen de KNVB onder het motto 'niet geschoten is altijd mis'. Van het een kwam het ander, en kon ik 1 februari 2016 beginnen als scriptie-stagiair. Na een fantastisch halfjaar, waarin ik enerzijds een universitaire scriptie heb geschreven en anderzijds heb kunnen bijdragen aan onderzoeken en vervolgonderzoeken binnen de KNVB, heb ik een halfjaar gereisd door Zuid-oost Azië. Tijdens mijn reis stuitte ik op deze functie en besloot ik te solliciteren. Het is natuurlijk een open deur: het combineren van je passie aan de ene kant, met iets wat je op werkgebied leuk en interessant vindt. Daarnaast zit onderzoek sportbreed, binnen het voetbal, en binnen de KNVB in de lift. Super interessant en uitdagend om als onderzoeker hierbij mijn bijdragen te kunnen leveren."

Luisterend oor

Als onderzoeker is Thomas verantwoordelijk voor het opzetten, uitvoeren en coördineren van ad hoc en structurele onderzoeken. "Deze onderzoeken kunnen betrekking hebben op voetballers, fans, vrijwilligers en verenigingen. Daarnaast geef ik advies over (nieuwe) beleids-, marketing of commerciële initiatieven. Voor mij ligt de uitdaging met name in het begrijpen van de vraag en het boven krijgen van het onderliggende doel die afdelingen binnen de KNVB hebben met betrekking tot onderzoek. Het luisterende oor is dan ook erg belangrijk. De afweging of en wat voor soort onderzoek het beste antwoord gaat geven op de vraag of gestelde doel is hier natuurlijk een belangrijke factor. Ik denk dan ook graag (kritisch) mee, onderzoek moet namelijk niet als een doel op zich gezien worden, maar als een middel om tot grotere hoogte te kunnen stijgen als organisatie. Daarnaast is het analyseren van de uiteindelijke resultaten en de bruikbaarheid hiervan voor de KNVB natuurlijk van groot belang. Dit blijft elk onderzoek terugkomen. De grootste kans ligt hem nog in het nadrukkelijk hebben van een actieve houding als onderzoeker; kansen zien en pakken! Net een stapje voor zijn.."

Hoger plan

"Wat opvalt in de sport is dat gedeelde passie mensen verbindt, en dat je vanuit deze verbinding een mooi startpunt hebt tot vruchtbare samenwerkingen. De connectie die ik heb met KNVB medewerkers, en daarbuiten, is erg leuk en inspirerend. Ik ontmoet veel mensen binnen de KNVB die graag middels onderzoek hun werkzaamheden en de dienstverlening extern naar een hoger plan willen tillen. Daarnaast is de sport een inspiratievolle omgeving, die erg dynamisch kan zijn. Dit bepaalt ook de instelling van jou als medewerker."

Ontwikkeling

Duurzame inzetbaarheid is ook in de sport een hot item. Op welke manier zorg je ervoor dat je je blijft ontwikkelen? "Ik doe dat door wetenschappelijke artikelen te lezen, ontwikkelingen in (markt)onderzoek te volgen, themasessies en congressen bij te wonen, etcetera. Daarnaast zijn adviesvaardigheden ook erg van belang om op te ontwikkelen door middel van bijvoorbeeld cursussen. De vertaling van onderzoek naar praktijkaanbevelingen en nuttige resultaten is namelijk erg belangrijk en niet te onderschatten. Zoals gezegd is onderzoek geen doel op zich, maar het gaat er om wat er uiteindelijk mee gedaan wordt: optimale bruikbaarheid!"Thomas heeft voor de komende periode een duidelijk pad voor ogen: "Als we een jaar verder zijn heb ik mezelf onderzoekstechnisch nog verder ontwikkeld en uitgedaagd, heb ik mezelf persoonlijk ontwikkeld, heb ik mijn steentje bij kunnen dragen aan KNVB brede projecten en heb ik een breder netwerk in de sport."