Donderdag 03 mei 2018

Afgestudeerd? Werkervaring in de sport opdoen!

Ben je pas afgestudeerd en op zoek naar een baan in de sport, dan kan werkervaring je helpen om je te onderscheiden van anderen. Misschien heb je al gewerkt of vrijwilligerswerk bij een sportclub of andere sportorganiastie gedaan naast je studie, dat kan helpen. Ook een stage kun je op je cv vermelden, en zelfs sommige hobby's. Heb je nog geen relevante ervaring om op je cv te zetten, dan kun je daar ook na je afstuderen nog aan werken.

Ervaring opdoen na je studie

  • Ga op stage na je studie: stageplekken worden tegenwoordig al lang niet meer alleen aangeboden aan studenten. Als je tijdens je opleiding geen relevante ervaring hebt opgedaan tijdens je stages, kun je een werkervaringsplek overwegen. Sommige organisaties bieden dergelijke plekken aan in het vacatureoverzicht, maar vind je daar niets, dan kun je zelf ook bedrijven benaderen met je verzoek. Zorg er voor dat je duidelijk omschrijft wat je zoekt en wat je wilt bereiken.
  • Zoek een parttime baan in jouw vakgebied: pas afgestudeerden zoeken (vaak uit financiële overwegingen) meestal naar een fulltime baan. Met een parttime functie kun je echter in jouw vakgebied werkervaring opdoen. Misschien kun je een tweede baan in een andere branche overwegen.
  • Doe vrijwilligerswerk: in de sport staan veel organisaties te springen om vrijwilligers. Zoek naar functies waar je relevante werkervaring mee kunt opdoen. Of naar organisaties waar je je als vrijwilliger kunt bewijzen en er wellicht na verloop van tijd ruimte is om je een dienstverband aan te bieden.
  • Neem een tijdelijke baan: bedrijven zoeken regelmatig tijdelijke werknemers ter vervanging van bijvoorbeeld een collega die op zwangerschapsverlof is. Deze functies zijn voor jou perfect om werkervaring op te doen. Je bouwt een netwerk op en kunt je kwaliteiten in kaart brengen en onderbouwen.
  • Aan de slag als freelancer: in de sport zijn steeds meer mensen werkzaam als zzp'er. Misschien kun je jouw diensten ook aanbieden als freelancer? Benader een organisatie als je een idee hebt en leg uit waarom zij er baat bij hebben als jij dit zou uitvoeren. 

Lees ook: Kansen in kleine banen en combinatiefuncties

Bron: Monsterboard