Woensdag 04 november 2015

“Al mijn ervaring en expertise verenigd in mijn huidige functie”

Sommige mensen voelen zich als een vis in het water bij een grote organisatie met een duidelijke structuur. Anderen komen het best tot hun recht in een kleine organisatie met korte lijntjes. Roderique van der Weele heeft als voormalig werknemer van de KNVB en in zijn huidige functie bij Gehandicaptensport Nederland beide kunnen ervaren. Hij vertelt over zijn loopbaan en ontwikkeling in de sport. “Voor mij is er een hoofdstuk toegevoegd aan de sportwereld.”

Focus op een baan in de sport

Roderique wist al op jonge leeftijd dat hij in de sport wilde werken. Als ‘echte Zeeuw’ viel de keuze voor zijn eerste opleiding op het CIOS in Goes. “Na afronding van mijn opleiding kon ik vrij gemakkelijk aan de slag als sportinstructeur. Dat heb ik ongeveer een jaar gedaan, onder andere in de Koepel in Breda. Ik vond het ontzettend leuk om voor een groep te staan, maar wilde toch meer achter de schermen aan de slag. Ik ben toen verhuisd naar Breda waar ik aan de NHTV ging studeren. Dat was geen specifieke sportopleiding, maar meer gericht op de brede vrijetijdssector. Marketing, communicatie en productontwikkeling kwamen bijvoorbeeld aan bod. Toen ik eenmaal afgestudeerd was viel het me tegen om een baan in de sport te vinden. Ik kon wel weer aan de slag als sportinstructeur. Dat heb ik aanvankelijk dan ook gedaan. Uiteindelijk kwam er een vacature bij de KNVB die me aansprak en waar ik dan ook op solliciteerde. Ik geloof dat de manager gek werd van mijn telefoontjes”, lacht Roderique. “Maar het heeft wel geholpen!”

Marktgericht helpen denken

Roderique ging in 2006 bij de KNVB aan de slag als verenigingsadviseur. “ik vond het leuk om op een andere wijze bij verenigingen te komen, ze marktgerichter naar sport te laten kijken. Ze laten nadenken over wat hun leden willen, ze een spiegel voorhouden en te bedenken welke producten en diensten ze hun leden vervolgens kunnen aanbieden.” Begin 2011 deed zich een nieuwe kans voor, toen er bij de KNVB een vacature was voor de functie van marketeer. “Daar solliciteerde ik op, het was vrij snel duidelijk dat ik aan deze nieuwe functie invulling kon gaan geven. Voor mij betekende het onder andere een nieuwe manier om verenigingen te helpen doelgroepen aan te spreken en daar gericht aanbod bij te maken, bijvoorbeeld voor het meisjesvoetbal. Omdat het een nieuwe functie betrof, betrof het aanvankelijk een halve fte. Ik ging daarnaast aan de slag als regioadviseur bij NOC*NSF. Het eerste jaar had dit betrekking op combinatiefuncties, daarna werd het Sportimpuls. Als regioadviseur was ik verantwoordelijk voor de advisering over het programma Sport en Bewegen in de buurt aan sportverenigingen, gemeenten en overige sportaanbieders. Het doel was om samenwerking tussen sportaanbieders en andere belanghebbenden te stimuleren om uiteindelijk tot kwalitatief goede aanvragen te komen. Zo kwam ik ook in de Sportimpuls beoordelingscommissie van ZonMw terecht, een vrijwilligersfunctie waar ik nog steeds actief in ben.”

Tussen twee banen in

“In de loop van 2013 werd mijn functie als marketeer een fulltime baan”, vervolgt Roderique. “Ik stopte als regioadviseur en richtte me volledig op mijn functie bij de KNVB. Helaas werd als ongelukkige bijkomstigheid van de reorganisatie bij de KNVB in juli 2014 mijn functie als marketeer wegbezuinigd. Van augustus tot januari heb ik als docent gewerkt, MBO niveau 4. Ik had geen onderwijsbevoegdheid, maar vanwege mijn uitgebreide praktijkervaring kon ik aan de slag. Het was leuk om te doen maar viel toch een beetje tegen. Er waren weinig studenten doelgericht bezig met hun opleiding en wat daar op zou volgen. Het valt me ook op dat er in het onderwijs weinig aandacht aan je loopbaan en solliciteren wordt besteed. Het lijkt me goed als daar meer mee zou worden gedaan, een cursus solliciteren en cv samenstellen is niet genoeg. De link met de arbeidsmarkt kan sterk beter. Studenten moeten al bezig zijn met welk doel ze voor ogen hebben, hoe ze dat kunnen bereiken en wie ze er voor moeten kennen. Een tool als het E-portal zou daar wellicht in kunnen ondersteunen.”

Ruim 400 sollicitaties

Tussen twee banen in zitten heeft ook zijn voordelen, zo merkte Roderique. “Ik heb met mijn gezin een prachtige rondreis van drie maanden kunnen maken door de USA, Costa Rica en Nicaragua. Die kans krijg of neem je anders niet snel. Het was een hele mooie ervaring. Gelukkig kwam vrij snel daarna een vacature bij Gehandicaptensport Nederland op mijn pad. Dat had alles in zich wat ik zocht en wat me aansprak. Eigenlijk was alles wat ik tot dan toe had gedaan verenigd in één functie. Dat het een aansprekende functie was bleek wel uit de ruim 400 (!) sollicitaties die er op volgden. Mijn voordeel was dat Gehandicaptensport Nederland een allrounder zocht. Mijn ervaring in de breedtesport hielp ook mee. Binnen het Huis van de Sport kende ik via mijn netwerk een aantal mensen waaronder Andre Preijde, dit heeft ook positief geholpen.”

Korte lijntjes

“Bij Gehandicaptensport Nederland ben ik nu coördinator Sport. Het is een ontzettend leuke en ambitieuze werkgever die heel vernieuwend bezig is. We werken bijvoorbeeld al in de Cloud en veel van de bureauorganisatie is uitbesteed. En er zijn hele korte lijntjes. Ik zit op kantoor met de directeur en coördinator ledenservice. Omdat we met zo’n kleine club zijn, moeten we overal wat van af weten en elkaars taken kunnen overnemen. Bij de KNVB moet je voor bepaalde beslissingen door heel veel lagen heen. Hier kun je meteen aan de slag. Bij de KNVB had ik ook veel vrijheid, maar hier kun je sneller schakelen. En je ziet het bredere plaatje, de invloed van de ene actie op andere acties. Voor mij is er echt een hoofdstuk toegevoegd aan de sportwereld.”

Veel ruimte

Ook in een kleinere organisatie moet je je blijven ontwikkelen. Je komt immers met allerlei zaken in aanraking, en hebt misschien niet overal de juiste kennis voor in huis. “Voor mijn huidige werkgever is dat ook heel belangrijk”, beaamt Roderique. “Er wordt waar nodig bijgespijkerd met cursussen, zoals een cursus projectleiding of tekstschrijven voor het web. Maar buiten dat krijg je ook gewoon heel veel ruimte om projecten te starten, zelfstandig uit te werken en aan te pakken. Daarin word je erg gecoacht. Ik vind het een fijne manier van leidinggeven van mijn directeur. We werken op een tegenovergestelde manier van hiërarchisch, in een platte organisatiestructuur. Je wordt ondersteund in wat je bedenkt en krijgt de ruimte het op te pakken. De KNVB was als grote organisatie wat dat betreft veel strakker georganiseerd, bijvoorbeeld op het gebied van doelgroepen en doelstellingen.”

Leiding geven

Roderique heeft dus al op verschillende vlakken ervaring op kunnen doen. Waar ziet hij zichzelf over vijf jaar? “Dat vind ik een hele moeilijke vraag”, antwoordt hij. “Ik denk dat ik me in deze functie nog heel erg kan ontwikkelen en mijn ei kwijt kan. In elk geval wil ik me blijven ontwikkelen op verschillende gebieden, zoals organiseren, leiding geven. Ik denk dat ik mezelf over vijf jaar wel in een managementfunctie zie.”

Tips

Roderique heeft zijn loopbaan binnen de sport op eigen wijze vormgegeven en blijft zich ontwikkelen. Heeft hij nog tips voor anderen die in de sport willen werken? “Je moet in elk geval goed voor ogen hebben wat je wilt. Je al tijdens je studie verdiepen in de mogelijkheden die er zijn. Stagiairs blijven regelmatig hangen of stromen door bij een opdrachtgever. Dus een goed stageadres kan een belangrijk begin zijn. Voor een goede stage moet je ook steeds vaker solliciteren. Bereid je dan ook heel goed voor als je stage gaat lopen bij een organisatie waar je wel zou willen werken. Daar kun je veel ervaring opdoen en jezelf laten zien. Er zijn ook veel mooie evenementen in de sport waar je kansen hebt als student of als vrijwilliger. Of neem plaats in een bestuur, daar leer je heel veel van. Besturen staan ook enorm te springen om jonge mensen. Binnen zo’n bestuur kun je je vaardigheden ontwikkelen en resultaten laten zien. Verenigingen kunnen bovendien ook een sprong voorwaarts gebruiken, dus zo kun je elkaar helpen. Je netwerk groeit erdoor, wat ontzettend belangrijk is als je in de sport wilt werken.”