Dinsdag 01 april 2014

Als ik iets leuk vind, ga ik er volledig voor!

Bas Martinot trad - als voormalig stagiair - na zijn studie bij de Squashbond in dienst. Hij vertelt over zijn loopbaan en ambities.

Van stage naar vaste baan

Sport is helemaal ‘mijn ding’, is het eerste wat Bas zegt. Hij voetbalt in z’n jeugd op hoog niveau, totdat een knieblessure roet in het eten gooit. Met pijn in zijn hart neemt hij afscheid van zijn favoriete sport en stort zich op squash. Tot op de dag van vandaag is hij minimaal 3x per week op de squashbaan bij Squash Utrecht te vinden, waar hij op hoog niveau competitie speelt en al z’n energie in kwijt kan. Als hij voor zijn hbo-studie Sportmanagement op zoek is naar een stageplek, trekt hij de stoute schoenen aan en benadert hij de Squashbond. Nu ruim 3 jaar later werkt Bas nog steeds met veel plezier bij deze ambitieuze sportbond.

Samenwerking andere sportbonden

“Ik ben verantwoordelijk voor alle wedstrijdzaken rondom de competitie en toernooien. Denk bijvoorbeeld aan de organisatie van de Dutch Junior Open. Het is leuk om te werken aan de bekendheid van een prachtige sport. Overigens werken wij hier op kantoor in Zoetermeer regelmatig samen met collega’s van de Tafeltennisbond (NTTB) en Schermbond (KNAS). Erg handig om onderling ervaringen uit te wisselen en op sommige momenten de krachten te bundelen. Ik begreep tijdens de kick off van Jong Oranje dat dit bij de bonden in Huis van de Sport in Nieuwegein nog niet zoveel gebeurt. Uit ervaring kan ik ze dit absoluut aanraden”, aldus Bas.

Weer de schoolbanken in

Bas signaleert na een paar jaar dat hij toe is aan een volgende stap in zijn carrière. “Ik merkte een tijdje geleden dat ik wat stilstond in mijn baan en toe was aan ‘iets nieuws’. Met mijn manager heb ik hierover van gedachten gewisseld. Fijn dat hij open en begripvol reageerde op mijn wens om me verder te ontwikkelen. Dit heeft geleid tot het volgen van een nieuwe studie. Ik heb een plaats kunnen bemachtigen op de Johan Cruyff University en ga nu 2 dagen per week naar school om m’n International Master of Sport Management te behalen. De overige 3 dagen werk ik dus voor de SBN. Er is veel variatie onder mijn medestudenten te vinden. Het is een leuke mix van topsporters, net afgestudeerden en mensen die al jaren aan het werk zijn. Dus los van het feit dat ik op deze manier mijn kennis uitbreid en diepgang geef aan m’n werk, geeft het me ook veel energie om nieuwe mensen te leren kennen.”

Ondernemersmentaliteit

Bas heeft een echte ‘just do it’-mentaliteit. Naast zijn studie en baan bij SBN, heeft hij samen met een vriend een eigen bedrijf 'Nederlandse Sportkampen' opgericht. Hij verzorgt zomersportkampen voor kinderen tussen de 12 en 16 jaar. “Kinderen zitten vaak achter de pc, waardoor ze te veel stil zitten. Wij proberen door deze zomerkampen ze te stimuleren om lekker te gaan bewegen. Daarnaast vind ik het ongelofelijk leerzaam om van A t/m Z een eigen bedrijf te runnen. Zo leer ik omgaan met alle facetten van het ondernemerschap. Een ware leerschool!” Als jonge enthousiaste ondernemer in de sport heeft hij nog een mooie afsluitende tip voor Young Professionals: “Ontdek waar je passie ligt en waar je gelukkig van wordt. Kijk niet naar problemen, pak het gewoon aan. Don’t settle for less!”