Donderdag 12 november 2020

Beoordelingsgesprek: waar moet ik op letten

Ze komen er weer aan: de eindejaars-, of beoordelingsgesprekken. Met je leidinggevende ga je in gesprek over je prestaties in 2020. Soms hangt er veel van af, bijvoorbeeld of je een promotie of bonus krijgt. Hoe bereid jij je voor op zo’n belangrijk gesprek? En wat als je een negatieve beoordeling krijgt? 

Hoe bereid ik een beoordelingsgesprek voor?

Een goede voorbereiding is het halve werk, ook bij beoordelingsgesprekken. Bedenk voor jezelf wat er afgelopen jaar goed ging en wat er minder ging. Veel werkgevers waarderen het enorm als je jezelf en je prestaties objectief kunt beoordelen. Geef bijvoorbeeld alvast antwoord op deze vragen:

  • Wat heb je het afgelopen jaar allemaal gedaan?
  • Wat ging er goed?
  • Heb je een bijzondere prestatie geleverd?
  • Waren er uitzonderlijke omstandigheden?
  • Gingen er dingen fout? En zo ja, wat heb je ervan geleerd?

Corona: verklein de afstand

Door corona en thuiswerken is de kans groot dat je leidinggevende al maandenlang minder zicht heeft op jouw werk en prestaties. Zorg dus dat je een helder beeld schetst tijdens je beoordelingsgesprek. Leg duidelijk uit wat je allemaal hebt gedaan, wat er goed ging en wat beter kan. Ga er niet zomaar van uit dat je leidinggevende dit al weet.

Wat zijn de gevolgen van mijn beoordeling?

Vaak hangt er veel af van je beoordelingsgesprek. Heb je al jouw doelen behaald en mooie resultaten bereikt? Dan kom je misschien wel in aanmerking voor contractverlenging, salarisverhoging, promotie of een bonus. Maar het gesprek kan ook negatieve consequenties hebben: als je je doelen niet behaalt of niet goed presteert, loop je misschien bonussen mis of kan je baan zelfs in gevaar komen.

Wat gebeurt er als ik een slechte beoordeling krijg?

Een slechte beoordeling kan voorkomen, net als een minder goede beoordeling dan je had verwacht. Dat hoeft geen probleem te zijn als je met je leidinggevende een manier bedenkt om het komende jaar beter te presteren. Vind je werkgever dat je disfunctioneert? Dan moet hij jou de gelegenheid geven om te verbeteren. Dit heet een verbetertraject. Jullie maken afspraken over wat je precies anders moet doen, hoe lang je de tijd krijgt en wat voor begeleiding je krijgt. Deze afspraken leggen jullie vast in een verbeterplan. Hierin staan vaak ook tussentijdse evaluaties vastgelegd. Vind je werkgever na het verbetertraject nog steeds dat je niet naar behoren functioneert? Dan kan dit leiden tot ontslag.

Wat als ik het niet eens ben met mijn slechte beoordeling?

Zet in ieder geval niet je handtekening onder het verslag van je beoordelingsgesprek, daarmee geef je namelijk aan dat je ermee akkoord gaat. Teken bijvoorbeeld met ‘voor gezien, niet akkoord’. Daarna kun je bezwaar maken. Stel je bezwaarpunten schriftelijk op, stuur/geef deze aan je werkgever en vraag of hij ze in je personeelsdossier opneemt. Zo voorkom je een eenzijdige dossieropbouw, wat weer handig is als het tot een ontslagprocedure komt. Check bovendien of je werkgever een bezwaarprotocol of -procedure heeft. Vaak staat hierin binnen welke termijn je bezwaar moet aantekenen, en hoe dat moet.

Bron: De Unie