Woensdag 25 juni 2014

Durf te rouleren binnen de sport

Mathieu Daalder, Manager Ledenservice bij de KNZB, ontwikkelde zich in ‘no time’ naar een managementpositie. Het kwam niet aanwaaien, hij moest er hard voor werken.

Amerika, the place to be

Mathieu Daalder weet al op jonge leeftijd dat hij ‘later’ in de sport wil gaan werken. Na zijn middelbare schooltijd leert hij op eigen benen staan als hij naar Amerika vertrekt voor een jaartje High School. “Eigenlijk ligt daar de basis voor mijn interesse om te gaan werken in de sportwereld. Onderwijs en sport zijn natuurlijk sterk met elkaar verbonden in de VS. Het is ‘the place to be’ voor internationale studenten.” Mathieu kiest daarna voor een studie bedrijfskunde om zich breed te ontwikkelen. Z’n stage en afstudeeropdracht vinden plaats bij een sportmanagementbureau. De eerste stap in zijn sportloopbaan is daarmee een feit.

Kijk verder dan je ‘eigen’ sport

Mathieu start zijn carrière bij de Basketbalbond en stapt na een jaar over naar Nevobo. Een buitengewone kans die hij met beide handen aangrijpt. Van huis uit is Mathieu een volleyballer in hart en nieren. “Ik heb net geen Jong Oranje bereikt, maar mijn voorliefde voor volleybal is toen wel ontstaan. Overigens ben ik er een groot voorstander van om binnen de sport te rouleren. Kijk verder dan alleen je ‘eigen’ sport. Ik zie medewerkers van andere sportbonden en NOC*NSF simpelweg als directe collega’s. Zoek elkaar op. Plan een afspraak in bewust zonder agenda. Spar met elkaar over wat je bezighoudt en hoe je zaken nog efficiënter kunt aanpakken. Leer van elkaar!”

De kracht van People Management

Mathieu merkt dat het na 3 jaar tijd wordt voor een volgende fase in zijn loopbaan en klopt aan bij NOC*NSF. In eerste instantie begint Mathieu als adviseur binnen SportAssist en stroomt dan door naar Accountmanager. Al snel ambieert hij een stapje hoger op de ladder. Zijn leidinggevende geeft hem de kans, waardoor hij met rasse schreden de kneepjes van het management-vak leert kennen. “Via SportAssist, het project-, interim-management en adviesbureau binnen NOC*NSF, krijg ik de mogelijkheid om mezelf te ontwikkelen richting een managementpositie.”, aldus Mathieu. Hij vervult – naast z’n accountmanagersfunctie – twee interim rollen en doet ervaring op als directeur bij de KNVvL en Manager Sport bij NOC*NSF. “Absoluut een hele waardevolle leerschool. Ik leer in die tijd de sport vanuit verschillende invalshoeken te bekijken, ontmoet veel inspirerende mensen en ontdek de kracht van People Management. Het intrigeert me hoe je vanuit menselijk en bedrijfskundig oogpunt teams kunt laten exploreren. Door mensen positief te ondersteunen in hun dagelijkse werkzaamheden gaan alle lichten op groen.”

Dromen over New York Knicks

Mathieu benadrukt dat het hem niet is komen aanwaaien. Hij moet er hard voor werken. “Ik heb het wel zelf opgezocht en bewust keuzes gemaakt. Je moet er echt voor kiezen op jonge leeftijd. De investering in studie en werk verdient zich uiteindelijk terug. Praat open over je ambities en maak de kansen die je creëert zelf waar. Vertel je omgeving waar je staat, wat je doet en waar je naartoe wilt. Zorg dat je focus aanbrengt en in jezelf gelooft. En blijf je zelf ook vooral ontwikkelen. Zo heb ik in 2011 een internationale opleiding gevolgd, waarbij ik een ‘Executive Master in Sport Organisations Management’ heb behaald.” Zijn grote droom is ooit nog eens manager te worden van de New York Knicks. Mathieu lacht als hij hierover vertelt: “Ik zie het wellicht niet zozeer als daadwerkelijk einddoel, maar meer als metafoor. Hierover dromen geeft me energie en een soort richting in mijn sportloopbaan. Het lijkt me fantastisch om in een dergelijke grote, menselijke sportsetting direct invloed uit te oefenen wat er op de sportvloer gebeurt.” Maar voorlopig geniet Mathieu met volle teugen van z'n MT-functie bij de KNZB en niet te vergeten van z'n gezin.