Dinsdag 15 september 2015

E-portal: goud voor de sportsector

Wil je in relatie tot je loopbaan meer zicht krijgen op wie je bent, wat je wilt en kunt, dan kun je als je onder CAO Sport werkt vanaf nu op werkenindesport.nl aan de slag met het E-portal Ontwikkel Jezelf!. De bedoeling is dat je verschillende inspirerende testen en opdrachten doorloopt om een profiel te vormen. Je resultaten kun je delen met anderen en door hen om feedback te vragen kun je je profiel verrijken. Het profiel kun je vervolgens gebruiken als basis voor een loopbaangesprek met je leidinggevende, maar ook voor een sollicitatie naar een andere functie of bij een andere werkgever. Of gewoon voor jezelf, om bewuster te worden van waar je staat in je loopbaan en ontwikkeling.

Waardevolle bijdrage

Het E-portal voorziet in een behoefte, zo bevestigt ook promovendus Ronald Lievens die vorige week zijn proefschrift verdedigde naar aanleiding van zijn onderzoek naar het nut van Carrière Portfolio’s (“een rijk digitaal dossier bestaande uit, onder meer, iemands kennis en competenties”). Het onderzoek wijst uit dat het Carrière Portfolio aan het personeelsbeleid een waardevolle bijdrage kan leveren, bijvoorbeeld door het verbeteren van de samenstelling van teams op basis van soft skills. Het kan ook het groter wordende gat tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt dichten.

Eerste ervaringen

In theorie hebben we met het E-portal Ontwikkel jezelf! dus goud in handen voor de sportsector. Het kan zorgen voor bewustwording, ontwikkeling van medewerkers en de mobiliteit binnen de sportsector bevorderen. Maar werkt het in de praktijk? En is het wel leuk om hiermee aan de slag te gaan? Om daar zicht op te krijgen werd het E-portal in de ontwikkelfase uitvoerig getest door diverse werknemers en werkgevers in de sport. Zij doorliepen de programma’s, opdrachten en testen en gaven hun feedback. Wij gingen in gesprek met Ronald van Tol, teammanager advies, onderzoek en coördinatie bij de Gelderse Sport Federatie, en Selma Schreuder, medewerker P&O bij de KNHS. Hun reacties zijn veelbelovend.

Leuk, handig en laagdrempelig

“Het is een mooi portal waarmee goed te werken is voor werknemers in de sport”, is de eerste reactie van Ronald. “Laagdrempelig en een leuke, handige tool. Het kan je echt helpen te kijken naar jezelf, wie je bent, wat je drijfveren, waarden en wensen zijn. De rapportages die uit de testen en opdrachten volgen, bieden goede input om met je leidinggevende in gesprek te gaan.” “Het is ontzettend leuk om op een makkelijke manier met je plan bezig te zijn”, vindt ook Selma. “Een toegankelijk programma. Met het beantwoorden van relatief simpele vragen krijg je toch sturing en neem je even bewust de tijd om stil te staan bij wat je wilt en waar je kracht en ontwikkelingsmogelijkheden liggen.”

 

Ronald van Tol, teammanager advies, onderzoek en coördinatie bij de Gelderse Sport Federatie

Van de automatische piloot af

Ronald vervolgt: “Ik denk dat het E-portal vooral nuttig is om eens kritisch naar jezelf te kijken: doe ik de goede dingen op de goede plek? Je wordt aangesproken op wat jíj wilt. Dat betekent dus dat je even van de automatische piloot af moet. Het zet je echt aan tot nadenken, zoals de test over je waarden, waarvan je uiteindelijk een rapportage krijgt in piramidevorm. Heel verhelderend.” “Het is vooral bedoeld voor de medewerker zelf”, vindt ook Selma. “Je wordt door het E-portal op een leuke manier getriggerd om met jezelf aan de slag te gaan. Door er een gesprek met je leidinggevende aan de koppelen geef je er nog meer sturing aan.” “Als werkgever moet je hier je mensen dan ook mee aan de slag zetten”, vindt Ronald. “Bij de Gelderse Sport Federatie zijn we al lange tijd bezig met competenties, drijfveren en kernwaarden. We hebben de golden cirkel doorgevoerd (denkmodel dat uitgaat van why, vervolgens how en what van een organisatie, red.), hebben de competenties in beeld en gaan nu dieper met de mensen aan de slag. We adviseren mensen een portfolio aan te maken en zetten vervolgens in op het scherper krijgen van de organisatie waarden en de eigen waarden, om zodoende organisatie en mens dichter bijeen te brengen. Dat vragen we nu al van medewerkers in het kader van performance gesprekken. Met het E-portal wordt dit nog gemakkelijker en meer geautomatiseerd. We gaan mensen dan ook aanraden met het E-portal aan de slag te gaan en feedback te vragen op hun resultaten. Ik ben er van overtuigd dat het heel positief gaat vallen bij de werknemers in de sport.” 

Selma Schreuder, medewerker P&O bij de KNHS

Voor iedereen

Bekijk je het E-portal van een afstandje dan kun je wellicht twijfelen of het voor jou wel geschikt is om mee aan de slag te gaan. “Dat is het absoluut, voor iedereen, organisatiebreed”, meent Selma. “Hoewel ik me kan voorstellen dat iemand die over twee jaar met pensioen gaat er minder uithaalt. Maar toch is het ook dan nuttig om mee aan de slag te gaan.” Daar is Ronald het mee eens: “Of je nu senang op je plek zit of denkt ‘help, ik moet nog zo lang’, in beide gevallen is het nuttig om aan je portfolio te werken. Je kijkt weer eens naar jezelf: word ik met de juiste kwaliteiten ingezet en er ook op aangesproken? Het is ook een voordeel dat je breder kijkt dan je eigen organisatie en functie.”

Momentopname van je ontwikkeling

“Kort samengevat is het gewoon een hele leuke manier om met je eigen ontwikkeling bezig te zijn”, besluit Selma. “De handvatten in het programma leiden tot een concreet beeld, een momentopname. Het is dan ook belangrijk om het regelmatig opnieuw te raadplegen, aan te vullen en aan te passen. Je kunt nu heel tevreden zijn, maar volgend jaar heb je wellicht weer andere ambities. Ik wil tegen werknemers in de sport zeggen: sta eens wat vaker stil bij je eigen ontwikkeling. Werkgevers hebben vervolgens de taak om op te pakken wat er uit komt. Hun werknemers bijvoorbeeld informeren over eventuele opleidingsmogelijkheden die bij hun competenties en ambities passen.”

Prachtig portfolio

“Het is een investering in jezelf”, aldus Ronald. “Of je nog drie of dertig jaar ‘moet’, het is gewoon goed om op deze manier nog meer plezier uit je werk te halen. Daarom moet je ook kritisch blijven kijken naar je baan, je functie, je kwaliteiten, je werkgever en vooral naar jezelf. Je moet je duidelijk bewust zijn van je mogelijkheden én onmogelijkheden. Met de output van het E-portal heb je een prachtig portfolio in handen. De rapportgenerator maakt je resultaten makkelijk leesbaar en deelbaar. Je kunt deze bagage, je ‘rugzakje’ gewoon met je meenemen als je ergens op gesprek gaat. Dat komt professioneel over, zeker als je je resultaten ook hebt verrijkt met feedback van je leidinggevende.”

Aan de slag met E-portal Ontwikkel jezelf!

Ben je werkzaam bij een sportorganisatie, aangesloten bij NOC*NSF of Werkgevers in de Sport (WOS) dan is het E-portal Ontwikkel jezelf! speciaal voor jou ontwikkeld en toegankelijk. Kijk snel verder voor alle praktische informatie en om in te loggen op het E-portal.