Dinsdag 20 december 2016

E-portal helpt je bewust te zijn van wat je wilt en kunt

Je staat vast wel eens stil bij je werk in de sport: is dit wat ik wil, wat kan ik allemaal (nog meer)? Om je er écht bewust van te worden, kun je sinds vorig jaar aan de slag met het E-portal Ontwikkel jezelf! Laura Goudriaan, projectmedewerker sportparticipatie bij Judo Bond Nederland, werd zich met behulp van de testen bewust van wat ze doet en kan.

Dubbelrol

Laura werkt sinds 2012 bij Judo Bond Nederland als medewerker sportparticipatie en evenementen. Feitelijk heeft ze in die functie een dubbelrol. “Enerzijds houd ik me bezig met evenementen”, vertelt ze, “zoals de organisatie van nationale en internationale evenementen. Ik ben dan onderdeel van het projectteam. Anderzijds houd ik me als medewerker sportparticipatie bezig met de breedtesport. Van oorsprong waren het twee verschillende functies, die bij mijn komst ineen zijn geschoven. Het maakt dat mijn werk heel afwisselend is.”

Drieledige kennismaking

Ook in een uitdagende en afwisselende functie vraag je je wel eens af waar nu eigenlijk je kracht ligt, en wat je nog meer zou willen doen. Hoewel Laura er niet specifiek naar op zoek was, liep ze er toch tegen aan toen ze eens op werkenindesport.nl aan het rondkijken was. “Dat was mijn eerste kennismaking met het E-portal”, licht ze toe. “Ik las er wat over en ben toen aan een van de testjes begonnen. Ongeveer een half jaar later werd het E-portal ingezet als onderdeel van onze HR-cyclus. De werknemers van de judobond gingen toen allemaal met de testen en opdrachten die bij het E-portal horen aan de slag. De resultaten worden gebruikt in onze portfoliogesprekken. De derde kennismaking was het Talentprogramma Werken in de Sport, waar ik nu aan deelneem. Voor het intakegesprek moest een aantal testen worden gemaakt. Daar had ik toen dus een flinke voorsprong.”

Er voor gaan zitten

Het E-portal is bedoeld om werknemers te ondersteunen bij hun ontwikkeling en loopbaan in de sport. De testen en programma’s moeten helpen helder en concreet te maken wat nu en in de toekomst in je werk belangrijk is. Laura heeft ervaren hoe het E-portal in de praktijk werkt. “Je moet er wel echt de tijd voor nemen”, vindt Laura. “Het helpt erg in een stuk bewustwording over wie je bent, wat je wilt en kunt. Normaal gesproken ga je er toch niet zo voor zitten om heel concreet na te denken over waar je mee bezig bent en wat misschien anders of beter kan. Je vraagt ook niet zo vaak gericht naar feedback. Eigenlijk hoor je het alleen als je iets ofwel heel goed hebt gedaan of als het mis is”, lacht Laura.

Feedback

“Voor leidinggevenden is het E-portal als instrument ook heel waardevol om signalen te krijgen over de ontwikkeling van jou als medewerker”, vervolgt Laura. “En dan niet alleen vanuit hun eigen perspectief. Wat daarbij extra helpt is dat je bij het maken van je testen ook feedback vraagt. Zo heb ik feedback gevraagd aan collega’s die mij leidinggeven, collega’s van een andere afdeling waar ik mee samenwerk en een stagiair. Dan krijg je vanuit verschillende oogpunten zicht op waar je staat en waar je je nog kunt ontwikkelen.”

Talentprogramma Werken in de Sport

Inspanningen binnen het E-portal vertalen zich in eindpresentaties met daarin de belangrijkste bevindingen en resultaten. Maar wat als je nu eenmaal die resultaten in handen hebt? “Ik kan me voorstellen dat het nog best lastig is om er vervolgens ook iets mee te doen”, antwoordt Laura. “Er zijn waarschijnlijk mensen die er mee werken omdat het bij onze HR-cyclus hoort, maar er vervolgens geen concrete stappen mee ondernemen. Het Talentprogramma Werken in de Sport is voor die vervolgstap heel waardevol. Daar ga je er verder mee aan de slag. Mij gaf het ook een voorsprong dat ik al met het E-portal had gewerkt. Zo moest ik voor de eerste bijeenkomst mijn leerdoelen bepalen. Die komen deels voort uit de testen die ik heb ingevuld. Vervolgens ga je kijken op welke punten je je verder moet en kunt ontwikkelen.”

Bewustwording

“Ik denk dat het belangrijkste wat je uit het werken met het E-portal haalt, een stuk bewustwording is. Ik doe iets, maar kan het nog beter? Kan ik nog groeien in wat ik nu doe? Misschien blijkt wel dat je beter een andere functie kunt bekleden. Ik kan me voor mezelf niet voorstellen dat dat een functie buiten de sport zou zijn, want ik vind de sport erg leuk om in te werken. Het E-portal kan het je wel helpen realiseren als je je ergens niet thuis zou voelen. En het kan input geven voor je cv, of in elk geval een referentiekader. Het mooie is dat je de tijd neemt om van een afstandje naar je eigen ontwikkeling te kijken, en dan niet alleen vanuit je eigen perspectief.”

Nieuwsgierig?

Nieuwsgierig geworden? Bekijk hoe het E-portal Ontwikkel jezelf! werkt en maak direct je inlog aan!