Dinsdag 09 januari 2018

Een op de zes werknemers maakt in twee jaar promotie

Ongeveer een op de zes werknemers die in 2016 ten minste twee jaar bij hun werkgever werkten, hebben in de voorafgaande twee jaar bij deze werkgever promotie gemaakt. Een op de 25 ging in deze periode in functieniveau omlaag. Dat blijkt uit een recente CBS-publicatie.

Jongeren tot 35, hoogopgeleiden en mannen maakten relatief vaak promotie. Oudere werknemers en werknemers met een minder goede gezondheid gingen vaker terug in functieniveau.

Hoe ontwikkel jij je?

Hoe ontwikkel jij je binnen de sportwereld? Wat wordt jouw volgende functie of baan? In het CBS-artikel gaat het over promotie, maar waar het vooral om gaat is dat je aan je persoonlijke groei blijft werken en keuzes maakt die bij jou, je talenten en loopbaanbehoeften passen.

Verticaal en horizontaal loopbaanpad

Om dit te stimuleren is door de sociale partners een gezamenlijk beleid opgesteld over de diverse ontwikkelingsmogelijkheden binnen de sportsector. Je kunt verticale en horizontale loopbaanpaden volgen. Het verticale loopbaanpad is onderverdeeld in 5 fases: starter, vakvolwassen, leidinggevend, manager en directeur. Aan elke fase zijn competenties gekoppeld, die je in die fase moet beheersen of waar je aan kunt werken. Dit doe je in overleg met je leidinggevende, die jou hier ook op aanstuurt. Verandering van werk hoeft uiteraard niet perse volgens het verticale loopbaanpad te verlopen. Binnen het terrein waar je werkzaam bent kun je jezelf ook prima uitdagen, je specialisme verder ontwikkelen en nieuwe vaardigheden aanleren. Jij bepaalt je eigen carrièrepad.

Gezamenlijk belang

Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om je droomloopbaan vorm te geven. Je werkgever of direct leidinggevende speelt hier echter ook een belangrijke rol in. Door mogelijkheden te creëren, waarin jij optimaal gefaciliteerd wordt jezelf te ontwikkelen. Dit gebeurt daarom grotendeels tijdens je werk, want daar vergroot jij je (praktijk)kennis en ontwikkel je jouw competenties het meeste. En zo snijdt het mes aan twee kanten. Want jij bent in beweging en je leidinggevende ziet groei binnen z’n team. Naast ‘training on the job’ wordt je loopbaankeuze ook ondersteund door diverse tools en trainingen. Zo werk je op een breed vlak heel bewust aan je eigen persoonlijke ontwikkeling.