Woensdag 17 juni 2015

Gastvrijheid in het hart van de sport brengen

Wie aan werken op Papendal denkt, krijgt al snel een beeld voor ogen van topsporters en medailles. Er is echter dagelijks een groot aantal mensen achter de schermen aan het werk om Nederlands topsporters te faciliteren en ontzorgen, zodat zij op hun best kunnen presteren. Eén van hen is Arjen Hogeboom, coördinator Huisvesting Papendal. Hij gaat nog een stap verder: “ik wil dat topsporters zich hier thuis voelen.”

De sport in gerold

Gastvrijheid zit Arjen in het bloed. Hij rondde in 1994 zijn studie aan de Hotelschool in Zwolle af en ging vervolgens aan de slag in de horeca. In 2001 kwam hij terecht bij hotel Papendal waar hij als duty manager meer dan twaalf jaar zou werken. "Toen hoorde ik dat er een vacature beschikbaar kwam en werd mijn interesse gewekt om te reageren", vertelt Arjen. "Dat was voor mij het moment om over te stappen naar de facilitaire kant die me altijd al interesseerde. Gezien mijn ervaringen binnen de events vanuit Hotel Papendal was de stap om deze functie bij het Sportcentrum aan te gaan makkelijker."

Dienstverlenende functie

Als coördinator Huisvesting verzorgt Arjen de huisvesting in de breedste zin voor de huurders en sporters op Papendal. “Huisvesting omvat een heel takenpakket”, legt Arjen uit. “Dat gaat om schoonmaak, het opleveren van kamers en kantoren, bouw en verbouw, bewaking, veiligheid, telefonie, parkeren, bewegwijzering, eigenlijk alle facilitaire zaken. En BHV, wat ik nieuw leven heb ingeblazen vanuit mijn achtergrond als lid van de vrijwillige brandweer. Ook de sporters worden daar nu bij betrokken, die moeten het belang kennen. Vergeleken met de horeca is mijn functie in de sport evenzeer heel dienstverlenend. Bij de horeca heb je wel meer met tijdsdruk te maken. Een buffet moet bijvoorbeeld op die dag/tijdstip plaatsvinden, of een zaal moet op die dag gereed zijn. Nu kan ik qua planning meer spreiden en heb ik zelf meer de regie.”

Nieuwe uitdagingen

Hoewel ze de locatie gemeen hebben, heeft Arjen qua werkgever de overstap gemaakt naar een wat andere wereld. “Klopt”, zegt Arjen, “het was in het begin wel even wennen. Maar na een maand ging ik me alles al eigen maken, dat ging heel snel. Nu loopt het goed en bevalt het goed. Het is weer iets heel anders en kent nieuwe uitdagingen. Je moet snel kunnen schakelen, dat heb ik gemerkt met de voorbereidingen voor Baku. Wat heel prettig is, is dat ik veel vrijheid krijg om me te kunnen ontplooien. Je moet jezelf managen. Met vragen kun je altijd terecht bij je leidinggevende, maar het is aan jezelf om er invulling aan te geven. Het leukste is als je zaken hebt opgepakt en je dan merkt dat het werkt. Het geeft je een voldaan gevoel als je een bepaald project samen met het team voor elkaar hebt gekregen.”

Schoonmaakbestek

Duurzame inzetbaarheid is op dit moment een veelbesproken onderwerp. Hoe zorgt Arjen ervoor dat hij zich blijft ontwikkelen? “Er is bijvoorbeeld altijd ruimte voor opleidingen. Samen met je leidinggevende bepaal je je doelstellingen. Als een opleiding daar binnen past, wordt dat in overleg ingericht. Toen ik hier kwam had ik bijvoorbeeld nog nooit van een schoonmaakbestek gehoord. Daar heb ik nu een opleiding voor gevolgd. In de toekomst zal er vast meer behoefte ontstaan voor ontwikkeling.”

Verbreden

“Mijn belangrijkste ambitie voor nu is het verbreden van mijn functie. Wat ik daarin belangrijk vind is het zelf initiatief nemen en dingen oppakken. Daar mag de core business natuurlijk niet onder lijden, dus moet je daar een evenwicht in zoeken. Met onze kleine afdeling kun je gelukkig veel overleggen, de lijntjes zijn kort.”

Affiniteit

Heeft hij toch tips voor mensen die een loopbaan in de sport willen? “Belangrijk is dat je affiniteit hebt met de sport en dat je een bijdrage levert aan de sport in de breedste zin. In mijn geval dus de sporters faciliteren, ontzorgen, alles doen om ervoor te zorgen dat de sporter zijn focus kan houden. Ik wil nog een stap verder gaan, de gastvrijheidsbeleving in het dna van de mensen brengen. Ervoor zorgen dat de sporters en huurders zich hier thuis voelen. Dan kan het eindresultaat een gouden medaille zijn.”