Maandag 24 augustus 2020

Helft gesteunde mkb-bedrijven gebruikt meer dan één noodregeling

Van alle bedrijven in het midden- en kleinbedrijf met 2 tot 250 werkzame personen maakt 40 procent gebruik van minstens een van drie grote financiële noodmaatregelen. Van deze gesteunde bedrijven maakt 49 procent gebruik van twee of drie noodregelingen.

Het gaat om de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW-1), Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS) en uitstel van betaling van belastingen. Naast deze drie grote regelingen is het gebruik van een aantal kleinere regelingen onderzocht, die ook vaak in combinatie met de grote regelingen worden gebruikt. Dat meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers over steunmaatregelen voor bedrijven, gemaakt op verzoek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

De overheid heeft ter ondersteuning van ondernemers tijdens de coronacrisis een aantal financiële regelingen ingevoerd of uitgebreid. Tot en met 31 juli 2020 maakten 164 duizend (40 procent) van de bedrijven met 2 tot 250 werkzame personen gebruik van een of meer grote of kleinere regelingen. Vrijwel al deze bedrijven (163 duizend) gebruikten minstens een van de drie grote regelingen. Het aantal goedgekeurde steunaanvragen is iets groter, omdat niet aan elke aanvraag een bedrijf gekoppeld kan worden, en soms meerdere aanvragen bij hetzelfde bedrijf horen.

Lees het hele artikel hier.