Dinsdag 25 oktober 2016

Helft van de Nederlanders doet vrijwilligerswerk

In de sport staan veel organisaties te springen om vrijwilligers. Tegelijkertijd is het voor jou een kans om relevante werkervaring op te doen. Bijna de helft van de Nederlanders zet zich in als vrijwilliger, zo blijkt uit onderzoek van het CBS. Vooral in de sport zijn veel vrijwilligers actief. Van alle vrijwilligers zet bijna 15 procent zich in voor een sportvereniging of andere sportorganisatie. 

Vrijwilligerswerk naar organisatie, 2015

Bron: CBS

Hoe hoger opgeleid hoe actiever

Hoe actief Nederlanders zijn als vrijwilliger verschilt per bevolkingsgroep. De inzet is bovengemiddeld onder hoger opgeleiden, 35- tot 45-jarigen en ook onder ouders van thuiswonende kinderen. Vrouwen zetten zich vaker in op scholen, mannen zijn vaker actief voor de sportvereniging.

Relevante werkervaring

Ben je op zoek naar een betaalde baan in de sport, dan kun je een streepje voor hebben als je in de sport al vrijwilligerswerk hebt gedaan. Zoek vooral naar functies waar je relevante werkervaring mee kunt opdoen. Of naar organisaties waar je je als vrijwilliger kunt bewijzen en er wellicht na verloop van tijd ruimte is om je een dienstverband aan te bieden. Kijk eens verder dan een lokale vereniging. Ook op landelijk niveau is er vaak behoefte aan vrijwilligers. Bij uitstek een kans om je netwerk in de sport te verbreden. Kijk snel bij de vacatures op dit platform, misschien is er op dit moment al een geschikte functie voor je!