Vrijdag 16 maart 2018

Het recept voor een baan in de sport

Werkenindesport.nl sprak de afgelopen jaren veel mensen over hun zoektocht naar een baan in de sport. Tel die ervaringen bij elkaar op, en je hebt het recept voor een baan in de sport. Natuurlijk met de juiste ingrediënten, én met liefde bereid.

Een goede opleiding en werkervaring blijken lang niet altijd genoeg te zijn om bij sollicitaties op te vallen. Er zwemmen meer vissen in de vijver. De sport is een ambitieuze sector, en dat zie je aan de mensen die er werken en willen werken. Wat zijn de gouden tips?

Weet wat je wilt

Het wordt steeds weer benadrukt: het belang om een doel voor ogen te hebben. “Krijg helder op je netvlies welk doel je voor ogen hebt. 'Willen werken in de sport’ is nogal breed”, zei Evelien Meijer (destijds sport&zaken, nu Jeugdsportfonds en Sportbedrijf Almelo) daarover. Marit Jonker maakte vanuit de Rabobank de overstap naar de KNGU en gaf als tip: “Het is goed om het beeld dat je hebt te toetsen in de praktijk. Is het wel écht zo leuk als je denkt of romantiseer je het werken in de sport misschien wel?”

Weet wie je bent en wat je kunt

“Doorgaans hebben mensen die in de sport willen werken al een passie voor de sport. Die passie moeten ze vertalen naar hun werkomgeving”, geeft Roel de Krijger (KWBN) als tip. “Kijk eens terug: waarom sport je zo graag? Waarom ben je ooit gaan tennissen, voetballen, hardlopen, of wat dan ook? Vertaal dat naar wat je wilt doen in je werk. Breng dat voor het voetlicht. Denk daarbij ook resultaatgericht, want dat wordt steeds meer van je gevraagd: wat denk je te bereiken, wat kun je bijdragen? Het valt en staat met je passie, dicht bij jezelf staan, dat is sporteigen denk ik."

Netwerken

“Zorg voor een goed netwerk”, klinkt het haast als in koor en zei ook Nischa Janssen (WOS). “De vacature bij de WOS werd mij aangedragen door een collega, die zag wat sport met me deed en de twinkeling in mijn ogen als ik over mijn lessen vertelde. Zonder hem had ik de vacature misschien wel niet gezien.” Dirk Hundersmarck (KNVB) kan er over meepraten: “Lees en kijk sport, wees op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg invloedrijke personen in de sport. Bezoek congressen, kom in contact met mensen en bovenal ben bereid jezelf continu te ontwikkelen. De sportwereld staat niet stil.”

Doe ervaring op

De beste manier om een goed CV op te bouwen is natuurlijk door ervaring op te doen in de sport. “Go for it, word actief bij je club, in een commissie of het bestuur, speur je netwerk af voor mensen die al in de sport werken en stap desnoods onder je niveau in”, aldus Erik Broeren (KNTLB). Vanuit haar ervaring kon Maud Schwarz (destijds KNSB, nu HumanCapitalCare) toevoegen: “Zorg dat je zo veel mogelijk in aanraking komt met de sportwereld. Bezoek veel sportevenementen, geef je op als vrijwilliger en vul je CV zo veel mogelijk met relevante ervaringen.” Ervaring opdoen kan natuurlijk ook al tijdens je studie, vond Roderique van der Weele (voorheen Gehandicaptensport Nederland, nu gemeente Rotterdam). “Je moet in elk geval goed voor ogen hebben wat je wilt. Je al tijdens je studie verdiepen in de mogelijkheden die er zijn. Stagiairs blijven regelmatig hangen of stromen door bij een opdrachtgever. Dus een goed stageadres kan een belangrijk begin zijn. Voor een goede stage moet je ook steeds vaker solliciteren. Bereid je dan ook heel goed voor als je stage gaat lopen bij een organisatie waar je wel zou willen werken. Daar kun je veel ervaring opdoen en jezelf laten zien.”

Vraag hulp

Je hoeft het in de sport niet allemaal alleen te doen. De bereidwilligheid om te helpen is opvallend groot, zo ervaren velen. “Durf vooral ook om hulp te vragen. Als je wilt leren zijn er altijd mensen binnen de sport bereid om mee te werken, dus bel gewoon en vraag of je samen een kopje koffie kunt drinken”, gaf Kristel Kooij (KNRB) als tip.

Stap uit je comfortzone

Marit Jonker (KNGU) was van mening dat je je pad zelf moet opzoeken en daarbij niet altijd de veilige weg kunt kiezen. “Natuurlijk heb ik ook mijn spannende en onzekere momenten gehad. Je weet tenslotte wat je achterlaat, maar niet wat je ervoor terugkrijgt. Maar daar moet je doorheen. Stap uit je comfortzone. Als je blijft doen wat je altijd deed, blijf je krijgen wat je altijd kreeg!”

Kom in actie

Wil je in de sport werken, dan moet je vooral niet wachten op een perfecte vacature die op je pad komt, maar in actie komen. Als je ergens je zinnen op zet en daar elke dag naar handelt, dan lukt alles, zo is het devies van Hans Verwaaijen (KNBSB). “Als je een baan in de sport ambieert, ga dan bij jezelf na wat jouw toegevoegde waarde is, hoe je dat bij de juiste mensen op het netvlies krijgt en op welke fronten je je nog moet ontwikkelen. In bed blijven liggen en wachten tot die droombaan ooit jouw kant op komt werkt niet. Je moet je kansen creëren en ze vervolgens met beide handen aangrijpen. Durf te dromen, laat jezelf zien en wees in al je contacten oprecht, geïnteresseerd en doelgericht dan komt succes vanzelf.” “Het is natuurlijk belangrijk dat sport je passie is”, zegt ook Jelmer van Waveren (NOC*NSF). “Je moet er plezier in hebben, anders zal het je niet lang boeien. Je moet willen aanpakken, de handen uit de mouwen steken en een bepaald doorzettingsvermogen hebben. En wat ook heel belangrijk is: je moet in de sport je eigen kansen creëren. Heb je een bepaalde ambitie, dan zul je daar zelf naar toe moeten werken.”

Laat je gevoel spreken

Dat je bij het solliciteren naar een baan in de sport ook je hart moet laten spreken, bewees Marloes van Daalen (NOC*NSF). Zoals veel sollicitanten had ook Marloes wel een ‘standaard brief’ klaarstaan. Maar dat was niet het soort brief waarmee ze op gesprek uitgenodigd zou worden, besefte ze. “Ik heb toen in heel korte tijd, ik denk tien minuten, een brief in elkaar gezet. Ik heb er niet lang over nagedacht en echt vanuit mijn hart gesolliciteerd. Ik vroeg laatst nog aan een collega hoe het op ze was overgekomen. Die gaf aan dat mijn passie voor de sport duidelijk sprak uit wat ik geschreven had.” Mensen die een carrière in de sport nastreven raadt Hanneke Hilferink (voorheen Sportservice Noord-Brabant, nu eigenaar SportClub Meerhoven) aan om hun gevoel, hun passie te volgen. “Kies wat bij je gevoel past. Ben je bijvoorbeeld praktisch ingesteld, ga dan ook aan de slag met een praktische functie. Het mooist is het natuurlijk als je van je hobby je werk kunt maken.”

Heb jij ook nog tips en ervaringen? Laat het ons weten!