Maandag 23 april 2018

Hoe lang is jouw baanduur?

Gemiddeld werkt een op de drie werknemers tien jaar of langer bij dezelfde werkgever. Dit verschilt per bedrijfstak, bij de overheid is dit doorgaans het langst. In de sector sport, cultuur en recreatie komt het iets minder vaak voor dat men al tien jaar of langer voor dezelfde werkgever werkt (24%). Deze zogeheten baanduur is korter als de arbeidsrelatie flexibeler is en naarmate de werknemer jonger is. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over baanduren.

In 24 procent van de werknemersbanen in cultuur, sport en recreatie in 2016 is de baanduur 10 jaar of langer. In 20 procent van de banen ligt de duur tussen de 5 en 10 jaar. Daarnaast heeft 23 procent een baanduur van 2 tot 5 jaar, 16 procent een baanduur van 1 tot 2 jaar, en 17 procent een baanduur korter dan 1 jaar. De baanduur is vastgesteld op 31 december 2016 en is het aantal jaren dat iemand bij dezelfde werkgever werkt. De baanduur houdt geen rekening met functiewisselingen bij dezelfde werkgever.

Werknemers met langere baanduren zijn vaker oudere werknemers en met een contract voor onbepaalde tijd. Werknemers met korte baanduren zijn vaker jong en hebben vaker een flexibele baan. 

Ontwikkel jezelf!

En jij, hoe lang werk jij al bij je huidige werkgever? En belangrijker: heb je het gevoel dat je (nog) op de juiste plek zit, zijn er voldoende uitdagingen en ontwikkel je jezelf? In een sterk veranderende wereld wordt er ook binnen sportorganisaties steeds meer een beroep gedaan op andere en soms ook nieuwe vaardigheden. Dit betekent voor jou dat je je eigen inzetbaarheid op peil moet houden om mee te bewegen in een veranderende omgeving. Of dat nu bij je huidige of bij een andere werkgever is. Om je te helpen om inzicht te krijgen in je capaciteiten en vaardigheden kun je aan de slag in het speciaal voor de sport ontwikkelde E-portal Ontwikkel jezelf! Ben je werkzaam bij een sportorganisatie, aangesloten bij NOC*NSF of Werkgevers in de Sport (WOS) dan is het E-portal Ontwikkel jezelf! speciaal voor jou ontwikkeld en toegankelijk. Neem snel een kijkje en ga aan de slag!