Dinsdag 15 juli 2014

Ik ben hier niet zomaar gekomen

Marit Jonker werkte bij de Rabobank en maakte een overstap naar de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie. Zij vertelt op inspirerende wijze hoe zij het heft in eigen handen nam bij de zoektocht naar haar droombaan.

Van chocola naar geld

“Bij Droste, je weet wel, van die lekkere chocolaatjes!”, start de loopbaan van Marit. Op de verkoop- en marketingafdeling maakt Marit kennis met het vak in een commerciële omgeving. Daarna werkt Marit ruim 7 jaar bij de Rabobank. Daarvoor zit ze in de studiebanken bij de hbo-opleiding Commerciële Economie en haalt ze aansluitend haar diploma voor de wo-studie Toegepaste Communicatiewetenschappen. Bij de Rabobank krijgt Marit de kans zich het marketingcommunicatie vak echt eigen te maken. Ze begint in haar eentje bij een lokale bank en bouwt de afdeling uit naar een professioneel team met 4 medewerkers. “Het is best spannend om als net afgestudeerde alles zelf uit te vinden, maar vooral ook erg leerzaam.” Gaandeweg ontdekt ze dat haar hart vooral ligt bij het creatieve proces van marketing. Het bedenken van ideeën en overbrengen en uitwerken van concepten zitten haar als gegoten.

Mijn loopbaanbijbel

“Dan begint het te kriebelen en wordt het tijd voor een nieuwe uitdaging”, vertelt Marit. “Maar wat moet die nieuwe uitdaging dan worden? Ik ben op zoek gegaan naar mijn persoonlijke missie. Wat vind ik leuk? Waar krijg ik energie van? Wat zijn mijn sterke punten?” Als hulpmiddel en kompas dient het boek ‘The Seven Habits of Highly Effective People’ van Stephen Covey. “Mijn ‘bijbel’ in die tijd”, zegt Marit gekscherend. Door het lezen van het boek krijgt Marit inzicht in haar eigen persoonlijkheid en wat ze belangrijk vindt in haar werk- en privéleven. Ze realiseert zich bij haar zoektocht naar haar droombaan dat sport elke keer boven komt drijven. Haar hart gaat altijd sneller kloppen van sport, de roots die ze daar heeft liggen, hebben haar veel gebracht. “Als jong meisje ben ik in aanraking gekomen met de turntopsport. Maar als je vaak van huis bent, er heel veel voor moet laten en het plezier afneemt, dan komt er een moment dat je je afvraagt of dit het allemaal waard is.” Marit is 14 jaar als ze resoluut besluit te stoppen met haar leven als topturnster. Tot op de dag van vandaag heeft ze daar geen spijt van.

De cirkel is rond: terug in de gymsport

Marit gaat heel bewust met haar loopbaanproces aan de slag. In haar stages tijdens haar studie maakt ze voor het eerst kennis met werken in de sport en draait ze mee bij een sportmarketingbureau. Dit smaakt naar meer. Marit klopt daarom aan bij haar toenmalige afstudeerbegeleider Michel van Grunsven, inmiddels partner bij het bekende sportmarketingbureau Triple Double. Ook spreekt ze een flink aantal mensen in haar netwerk die in de sport werken. “Het is goed om het beeld dat je hebt te toetsen in de praktijk. Is het wel écht zo leuk als je denkt of romantiseer je het werken in de sport misschien wel? Daarnaast kun je jezelf presenteren bij verschillende sportorganisaties. Het is opvallend dat iedereen er voor openstaat en bereid is mee te werken. Mijn enthousiasme wordt daardoor nog meer aangewakkerd.” Haar geduld wordt een paar maanden op de proef gesteld. Dan ontstaat een luxe positie die Marit zelf heeft gecreëerd: een keuze tussen twee banen in de sportbranche. Ze kiest ervoor om uit haar comfortzone te stappen en gaat aan het werk als projectleider Sportparticipatie bij de KNGU. Het cirkeltje is rond, Marit is terug in de turnsport.

Best bewaarde geheim van Nederland

In haar huidige baan kan Marit haar energie volledig kwijt. “Onze afdeling bekijkt hoe we leden en geïnteresseerden in de gymsport letterlijk en figuurlijk in beweging kunnen krijgen. Denk ook aan ouders van kinderen, vrijwilligers, ex-leden. Iedereen aan ons binden is in deze tijd misschien wat moeilijk, maar ‘fans’ een bepaalde waarde van de gymsport laten ervaren, is het minste wat we kunnen doen. De traditionele leden worden meer en meer sportconsumenten en die willen we graag op hun manier bedienen. Gym is heel erg goed voor je lijf, ook voor kinderen. Juist de kleintjes tussen 2 en 6 jaar kun je met gymnastiek al goede motorieke vaardigheden meegeven. Een goed motorisch fundament is namelijk van sterke invloed op de fysieke en mentale gesteldheid. Een prima basis voor veel andere sporten. Gym is écht het best bewaarde beweeggeheim van Nederland. Hoog tijd om dit te onthullen.” Het enthousiasme van Marit spat eraf. Ze voelt zich als een vis in het water in haar verbindende projectleidersrol. “Het contact met verschillende mensen, veel vrijheid, de combinatie van sport en marketing en op strategisch niveau bezig zijn. Zaken die mij op het lijf geschreven zijn,” aldus Marit.

Stap uit je comfortzone

Marit is zeer geïnteresseerd in het jongerennetwerk Jong Oranje. “Leuk en nuttig! Dit doet me denken aan Jong Rabo, waar ik jarenlang met veel plezier een actieve rol heb vervuld,” zegt ze. Marit heeft heel veel geleerd van d’r zelfreflectie, waar ze de afgelopen tijd mee bezig is geweest. Ze heeft nog een paar tips voor andere Young Professionals die stilstaan in hun carrière. “Begin met te kijken wie je bent. Zoek daar geschikte organisaties bij en ga vervolgens proactief met ze in gesprek. Vertel daarnaast zoveel mogelijk aan anderen wat je zoekt. Ik kan het echt iedereen aanraden, je krijgt er heel veel positieve energie van. Die baan die komt dan echt vanzelf op je pad. Maar het pad moet je wél zelf opzoeken. Natuurlijk heb ik ook mijn spannende en onzekere momenten gehad. Je weet tenslotte wat je achterlaat, maar niet wat je ervoor terugkrijgt. Maar daar moet je doorheen. Stap uit je comfortzone. Hoe is die uitdrukking ook alweer? Als je blijft doen wat je altijd deed, blijf je krijgen wat je altijd kreeg!” sluit Marit het gesprek zelfbewust af.

Wil je met Marit eens sparren over de wijze waarop je je ideale baan kunt vinden? Stuur haar dan een e-mail: jonker@kngu.nl.