Maandag 20 januari 2020

Introductie Projectmatig werken in de sport

Tijdens de workshop ‘Projectmatig werken in de sport’ maak je als opdrachtgever, projectleider of projectmedewerker kennis met alle ins en outs van projectmatig werken en projectmanagement. Er wordt dieper ingegaan op hoe je projecten aan- en bijstuurt om zo (samen) de resultaten te realiseren. De cursus is praktijkgericht en interactief, waarbij de theorie van projectmatig werken direct wordt gekoppeld aan projecten van de deelnemers zelf.

Het werken in de sport is erg boeiend, maar kan ook lastig zijn. Bij elke sportorganisatie is het erg druk en komt er veel werk op je af. Daarnaast werk je meestal niet alleen. Je hebt contact met collega’s op het bureau en/of andere sportbonden en met veel mensen (veelal vrijwilligers) in het werkveld. Je zult in jouw werk met diverse externe partijen, zoals overheden, NOC*NSF en/of commerciële instanties (o.a. sponsors) samenwerken. Het is dus belangrijk om de werkzaamheden goed in te richten en te organiseren.

Doelgroep

Deze cursus is bedoeld voor opdrachtgevers, projectleiders en projectmedewerkers van sportbonden en sportgerelateerde organisaties.

Doel

Na deze module beschik je over voldoende kennis en praktische vaardigheden om projectplannen te ontwikkelen en uit te voeren om zo succesvol (projectmatig) te werken in de sport. Bovendien maak je kennis met collega’s van andere bonden en is er de mogelijkheid te klankborden over de uitdagingen binnen het eigen werk.

Programma

Tijdens de introductie wordt ingegaan op projectmatig werken aan de hand eigen ingebrachte cases. Er wordt met name aandacht besteed aan:

 • Definiëren projectresultaat;
 • Opzetten van een project (incl. fasering en planning) binnen de sport;
 • Projectorganisatie en -communicatie;
 • Aansturing en bijsturing;
 • Monitoring en evaluatie van projecten.

Tijdens de module ga in je op vragen zoals:

 • Wat is een project?
 • Waarom start ik een project?
 • Hoe zet ik een project op binnen de sport context?
 • Hoe maak ik een projectplan?
 • Hoe voer ik een project uit c.q. hoe bewaak ik de voortgang van een project?
 • Hoe stuur ik een projectteam aan?
 • Hoe zorg ik dat de besluitvorming binnen de sport mijn project niet vertraagt?
 • Hoe realiseer ik (samen met anderen) de resultaten?
 • Hoe rond ik een project af en wat gebeurt er na afloop?

De cursus is een combinatie van theorie en praktijk. Aan de hand van voorbeelden uit de sport en ervaringen uit het eigen werk maak je kennis met de ins en outs van projectmatig werken en projectmanagement.

Ervaringen

Anton Delsman, Hoofd Sport Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging:
"Een grote groep medewerkers van de NKBV heeft onlangs deelgenomen aan Projectmatig Werken in de Sport. Vanwege de groepsgrootte was het mogelijk om de cursus op eigen locatie te laten verzorgen, erg praktisch! De cursus gaf ons de mogelijkheid om als organisatie eenduidige afspraken te maken over het werken in en met projecten. Het sluit goed aan op onze net geïmplementeerde pm-methodiek van ‘Lean’. Naast de fijne samenwerking met de docenten ben ik erg positief over de interactieve praktijkgerichte werkvorm en de toegankelijkheid voor verschillende medewerker niveaus! We hebben de module zelfs als onderdeel van de strategisch personeelsplanning implementatie geborgd."

Maartje Snelders (medewerker Federatie Samenwerkende Sportbonden Zoetermeer):
"De cursus gaf mij en mijn collega’s veel inzichten over projectmatig werken. Een gedeelte van de theorie over projectmatig werken was al bekend, maar er werden toch een aantal zaken gedeeld die een duidelijker inzicht geven over wat een project is en wie projectleider kan zijn, wat heel verhelderend was en goede discussies opleverde waardoor we echt op een lijn kwamen te zitten. De oefeningen die vervolgens gedaan werden brachten mij en mijn collega’s veel aanknopingspunten om weer verder aan de slag te gaan met onze projecten."

Duur en kosten opleiding

De cursus duurt 1 dag (van 09.00 tot ca. 17.00 uur). 

Let op: in verband met het coronavirus zijn alle bijeenkomsten tot en met 1 september geannuleerd. Zodra bekend is wanneer weer bijeenkomsten ingepland kunnen worden, wordt dit op deze website vermeld.

Meer informatie

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de accountmanager van je bond of opleidingen@nocnsf.nl.

De introductie is een initiatief van het programma 'Werken in de Sport' (de HR-samenwerking van sportbonden, NOC*NSF en Werkgevers in de Sport (WOS)).