Dinsdag 03 maart 2020

Introductie 'Werken in de Sport'

Tijdens de Introductiemodule ‘Werken in de Sport’ maken (nieuwe) medewerkers in de sport kennis met de sportsector en leren zij hoe de sport georganiseerd is. Tevens wordt dieper ingegaan op de competenties die nodig zijn om goed te functioneren in deze dynamische en complexe wereld.

Doelgroep

Ben je nog maar net werkzaam bij een sportbond of een sportgerelateerde organisatie en/of ben je op zoek naar meer achtergrond? Dan is het een meerwaarde om uitgebreid kennis te maken met de (infra)structuur van de sportwereld en de specifieke uitdagingen die hierbij komen kijken.

Doel

Na deze introductiemodule ben je beter in staat zelfstandig de weg te vinden in het veld van sportinstanties, overheden en andere stakeholders die in het netwerk van de sport participeren. Bovendien maak je kennis met collega’s van sportbonden en andere vakgebieden.

Programma

De brede aspecten van de sport worden vanuit verschillende thema’s uitgebreid behandeld. Bovendien staan diverse belangrijke competenties centraal: denk bijvoorbeeld aan samenwerken, initiatief nemen, politieke sensitiviteit en communicatieve vaardigheden. Met gevarieerde werkvormen en interactie worden deze thema’s naar je eigen werksituatie vertaald.

Inhoud

  • De (infra)structuur van de sport; welke organisaties bevinden zich op het speelveld; privaat tot publiek, lokaal tot internationaal en wat zijn hun doelen en werkwijze.
  • Financiering van de sport; inzicht in de verschillende geldstromen o.a. Nederlandse Loterij, VWS, contributies, sponsoring.
  • Sportbeleid; Sportagenda, meerjarenbeleidsplannen van bonden, transitie in de sport en relevante trends en ontwikkelingen.
  • Welke competenties heb je nodig om jouw werk succesvol uit te voeren?
  • Verdieping en uitwisseling op de thema’s door interactieve werkvormen, opdrachten en onderling consult.

Ervaringen

Guido Ploem, Projectmedewerker Squash Bond Nederland
"De module was erg leuk en leerzaam. Je krijgt een andere blik op werken in een sportorganisatie door de module, enerzijds door de input tijdens het plenaire deel, anderzijds door de uitwisseling van verhalen met andere sportorganisaties. De rondleiding op Papendal was heel mooi om te zien, zeker als je normaal niet zo vaak op het complex bent.
Het meest bijgebleven is toch de samenwerkingsopdracht die we deden, het opzetten van een nieuwe sportorganisatie. Door samen te werken met mensen van verschillende achtergronden zie je dat iedereen een andere kijk heeft over het opzetten van een organisatie welke allemaal zo zijn goede en slechte punten hebben. Samen is er echter zoveel meer te bereiken dan ieder individu zou hebben kunnen doen."

Kosten en duur opleiding

De introductie duurt één dag (van 9.00 – 17.00 uur) en wordt op locatie (bij sportbonden of NOC*NSF) georganiseerd. Voor 2020 zijn de eerstvolgende introductiemodules gepland:

Let op: in verband met het coronavirus zijn alle bijeenkomsten tot en met 1 september geannuleerd. Zodra bekend is wanneer weer bijeenkomsten ingepland kunnen worden, wordt dit op deze website vermeld.

Aanmelden en meer informatie

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de accountmanager van je bond of opleidingen@nocnsf.nl.

De introductiedag is een initiatief van het programma 'Werken in de Sport' (de HR-samenwerking van sportbonden, NOC*NSF en Werkgevers in de Sport (WOS)).