Woensdag 17 oktober 2018

Je eigen ontwikkeling en loopbaan

De sportbranche is erg in beweging, maar zelf sta je ook niet stil. Tijdens je loopbaan leer je erg veel, maar het is en blijft belangrijk om je persoonlijk te blijven ontwikkelen. Hoe wil jij je loopbaan vormgeven?

Hoe beter je weet wat je sterke punten en verbeterpunten zijn, hoe beter je je talenten kunt benutten en hoe meer inzicht je hebt in wat de mogelijkheden zijn voor je loopbaan. Het E-portal Ontwikkel jezelf! kan daarbij een handig hulpmiddel zijn.

Competenties en kwaliteiten

Het is goed om inzicht te krijgen in je eigen competenties en kwaliteiten.

  1. Competenties ontwikkelen: Competenties zijn vaardigheden die bepalen of je geschikt bent voor een functie of niet. Weet jij welke competenties je al hebt ontwikkeld en welke je nog kunt verbeteren? Omdat competenties iets over jou zeggen, kun je je ermee onderscheiden van anderen. Binnen de sport wordt er gewerkt met de competentiebibliotheek voor sportorganisaties.
  2. Wat zijn jouw kernkwaliteiten? Als je nog niet veel werkervaring hebt, is het belangrijk om meer over jezelf te weten te komen. Dat helpt je in je verdere carrière. Denk dus goed na over wat je kwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën zijn. De theorie van Ofman over kernkwaliteiten kan je hierbij goed helpen: 
  • Kernkwaliteit: Wat gaat je goed af? Welke eigenschappen bewonderen mensen in je?
  • Valkuil: We hebben vaak ons hele leven geleerd te letten op dingen die niet goed zijn of beter zouden kunnen. Luister naar wat anderen regelmatig over ons roepen en daar is de valkuil.
  • Uitdaging: De vraag: welke kwaliteit zou je goed kunnen gebruiken om een evenwichtiger en completer mens te worden. Hulpmiddel kan zijn om je af te vragen welke kwaliteit je in het algemeen bewondert in een ander. Dit is vaak een uitdaging.
  • Allergie: Het is vaak niet moeilijk aan te geven waar je (bij een ander) niet tegen kunt.

E-portal Ontwikkel jezelf!

Wil je inzicht krijgen in je eigen competenties en kernkwaliteiten, en de nodige input voor je loopbaangesprek, ga dan aan de slag met het E-portal Ontwikkel jezelf! Ben je werkzaam bij een sportorganisatie, aangesloten bij NOC*NSF of Werkgevers in de Sport (WOS) dan is het E-portal Ontwikkel jezelf! speciaal voor jou ontwikkeld en toegankelijk. Neem direct een kijkje en maak je inlog aan. Er wordt bij elk onderdeel duidelijk uitgelegd wat je kunt verwachten en hoeveel tijd het je kost. Tijd die dubbel en dwars wordt terugbetaald!

Hoe kan ik mijn persoonlijke ontwikkelen aanpakken?

De sportsector faciliteert loopbaanbeleid. Dat gebeurt grotendeels op het werk, want daar vergroot je je kennis en ontwikkel je je competenties het meest. Daarnaast zijn er tools en trainingen voor je in de sport beschikbaar om je te blijven ontwikkelen.

Een Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP), kan je mogelijk ook helpen om de weg van je persoonlijke ontwikkeling te bepalen. De sociale partners hebben de ontwikkelmogelijkheden binnen de sportsector beschreven. Met deze loopbaanpaden kun je richting geven aan je eigen ontwikkeling. Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook een cursus, training of opleiding volgen. Of misschien kun je bij je huidige baan een coachingstraject of loopbaantraject volgen.