Maandag 21 augustus 2017

"Je persoonlijkheid is de helft van je baan"

Evelien Meijer voelt zich als verenigingsondersteuner bij Sportbedrijf Almelo als een vis in het water. Tot haar grote geluk zag ze de job op Twitter voorbij komen. Evelien werkt nu ruim een jaar bij Sportbedrijf Almelo. Ze vertelt over wat haar functie inhoudt.

"Vanuit Team Sportzaken erkennen we de maatschappelijke rol van sportverenigingen en helpen daarom ook graag deze te versterken. Dit doe ik als verenigingsondersteuner. Als verenigingsondersteuner werk ik vraaggericht en adviseer en ondersteun bij uiteenlopende vraagstukken. Met name de veelbesproken thema’s die terugkomen uit de Verenigingsmonitor staan hoog op de agenda. Ledenwerving- en behoud, vrijwilligersbeleid, financiën en veilig Sportklimaat zijn op dit moment de thema’s waar ik me het meeste mee bezig houd. Samen met de vereniging werk ik aan een vitale sportvereniging. Naast adviseren werk ik ook mee aan de vraagstukken die een vereniging vaak rijk is. Het is dus niet alleen op afstand, maar ik begeef me in het hart van de vereniging. Ik neem nooit bestuurs- of commissietaken over. Mijn werkzaamheden zijn altijd samen met de vereniging en een aanvulling op bestaande vrijwilligers."

Grote geluk

Drie jaar geleden spraken we Evelien ook al, toen vanuit haar functie bij sport&zaken. Hoe verliep zoektocht naar een nieuwe baan? "Toen ik bijna twee jaar geleden naar Twente verhuisde zocht ik een baan in de sport", vertelt Evelien. "Tot mijn grote geluk zag ik op Twitter deze job voorbijkomen. Ik heb een sollicitatiebrief gestuurd, informatie ingewonnen en gesprekken gevoerd. In zeer korte tijd waren we eruit en kon ik mijn ‘werken in de sport’ carrière voortzetten in Almelo."

Elke dag leuke vraagstukken

Elke baan brengt weer andere taken en verantwoordelijkheden met zich mee, en vraagt bepaade competenties. "Deze functie vraagt op de eerste plaats inlevingsvermogen in het verenigingsleven, je werkt ten slotte met vrijwilligers", licht Evelien toe. "Dus denk bijvoorbeeld al aan het anticiperen op hun werktijden (in de avonduren). Daarnaast ben je een verbinder, en kun je door kansen te zien én zelf aan te grijpen, de verenigingen ondersteuning bieden om te groeien naar een hoger niveau! Ik kan ook zeker mijn creativiteit kwijt in deze job. Elke keer een andere vorm van workshops, overleggen of themabijeenkomsten bedenken. Hoe inspireer je de verenigingen op diverse thema’s, hoe krijg je de neuzen dezelfde kant op en hoe breng je veranderingen teweeg? Dat zijn elke dag leuke vraagstukken."

Beter zichtbaar

Mobiliteit binnen de sportsector wordt aangemoedigd en gestimuleerd. Toch zal niet iedereen de overstap van de ene naar een andere baan en organisatie even makkelijk vinden. Evelien heeft de overstap van haar vorige functie (marketing/communicatie) naar verenigingsondersteuner als een soepele overgang ervaren. "Communicatie is natuurlijk in elke functie belangrijk. Wel zijn de achterliggende theorieën en de geschiedenis van de Almelose sportvereniging een zoektocht geweest. Maar veel gesprekken en ervaringen van collega’s hebben mij snel wegwijs gemaakt. Ook een nieuw netwerk opbouwen kost natuurlijk altijd even tijd. Investeren in het bezoeken van verenigingen en bijeenkomsten heeft me hierbij enorm geholpen.
De resultaten die je boekt zijn beter zichtbaar dan in mijn vorige banen. Je adviseert en ondersteunt daadwerkelijk de sport in je eigen stad of gemeente. Dat vind ik een enorm pluspunt."

Niet elke vacature aangrijpen

'Op ieder potje past een deksel', wordt wel eens gezegd. Maar hoe kom je in de sport nu daar waar je goed past? "Er zijn veel mensen die ‘in de sport’ willen werken en dan elke vacature aangrijpen", vindt Evelien. "Mijn advies zou zijn, kijk goed wat bij je past. Je persoonlijkheid is de helft van je baan. Moet je een verbinder zijn, maar durf je niet op mensen af te stappen, kijk dan verder. Check vacatures op eigenschappen waar je enthousiast van wordt. Schrijf je in voor diverse nieuwsbieven en voer gesprekken met mensen op diverse functies."

Voortdurend in beweging

En welke ambities heeft Evelien nog? Wat wil ze graag op haar pad hebben? "Naast verenigingsondersteuning houd ik me inmiddels ook bezig met de Social Marketing van Sportbedrijf Almelo. Dat is iets wat in mijn bloed zit, en waar ik enthousiast van word. Ik vind het te gek dat mijn werkgever dat ziet en kansen biedt om ook daar een steentje in te kunnen bijdragen. Dus ‘voortdurend in beweging’!"