Woensdag 15 april 2015

Jong Oranje formeert Strategisch Elftal

Op 29 januari jl. vond in het SX-gebouw in Eindhoven een tekentafel plaats waar we met vijftig Jong Oranje-spelers brainstormden over de behoeften van verschillende generaties sporters. Een trendwatcher inspireerde ons met prikkelende technologische visioenen en het Right to Play-spel achteraf zorgde voor competitie, creativiteit en teambuilding. De rode draad in het programma was de behoefte van de (potentiële) sporter: wat willen sporters in verschillende fases van hun leven en welke rol kan de georganiseerde sport hierin spelen?

Alle goede ideeën die de tekentafel heeft opgeleverd zijn verwerkt tot een Jong Oranje-kompas. Dit kompas kan naast projecten gelegd worden en zorgt voor scherpte en een positief-kritische blik. Wordt gebouwd aan een onafhankelijke structuur, of is e.e.a. subsidiegedreven? Gaan we uit van de behoeften in de markt, en durven we daarbij onze identiteit los te laten? Innoveren we binnen de belevingsgrenzen van en samen met de potentiële sporter/achterban? Wordt de kennis en het netwerk van (potentiële) betrokkenen benut? En is sprake van flexibiliteit in handelen en gedrag?

Met dit kompas en deze vragen gaan elf Jong Oranje-spelers de komende tijd op pad om het 'gedachtegoed' van Jong Oranje in te brengen bij strategische vraagstukken in de sport. Dit begint bij het project 'transitie in de sport' waar Koen Muhlradt (projectleider vanuit NOC*NSF) Jong Oranje tijdens de tekentafel voor heeft uitgenodigd. Bram van der Leij (Atletiekunie), Carlijn Mol (NJBB), Guido Davio (KNHB), Koen van Haastert (Triple Double en NOC*NSF), Anne Schulze (Sportcluster Veenendaal), Malou Besseler (KNGU), Nathalie Verdult (VSK), Hein Veerman (NOC*NSF), Michiel Maas (KNGU), Sélène Brinkhof (KNVB) en coach Maaike van Meerten (NOC*NSF) vormen op dit moment het Strategisch Elftal.

Het project 'transitie in de sport' is niet het enige moment waarop het Strategisch Elftal in actie wil komen. Gevraagd en ongevraagd zal ook op andere momenten inhoudelijk worden meegedacht over strategische vraagstukken binnen bonden en NOC*NSF. Overigens is het elftal een flexibele groep die andere Jong Oranje-spelers graag op sleeptouw neemt. De opgedane kennis en ervaring wordt dan ook zeker gedeeld! Daarover horen jullie in de loop van dit jaar ongetwijfeld meer. Wil je meer weten over het Strategisch Elftal? Vraag één van de spelers of coach Maaike er gerust naar!