Woensdag 08 november 2017
De KNGU werkt net als veel andere sportbonden aan de uitdaging een toekomstbestendige organisatie te worden. Daar hoort een andere structuur, maar ook een andere cultuur bij. Reden voor de KNGU om al vanaf de werving en selectie haar werknemers uit te dagen.
Irene Reekers, HR-adviseur bij de KNGU licht toe: “Vorig jaar hebben we een reorganisatie doorgevoerd. Uit financiële noodzaak, maar ook om beter op de klantvraag in te kunnen spelen. Dat vraagt onder andere om anders te denken en een andere invulling van de organisatie. Naast de inkrimping was het ook nodig om een wijziging door te voeren in zowel de structuur als cultuur. Bijna iedereen in de organisatie heeft een nieuwe of aangepaste functie/rol. ”
Hoe gaan we nu werven?
Vanuit deze nieuwe strategie onderstonden er ook nieuwe functies. “Eind 2016 startten we daarvoor de werving”, vervolgt Irene. “Zo zochten we een adviseur communicatie en een adviseur kennismanagement. Daarbij bedachten we ons: hoe gaan we nu werven? We wilden ons toch op andere wijze profileren, dus de toon van advertenties moest in elk geval anders. Bij de nieuwe cultuur past ook dat we mensen wilden vragen zich te presenteren. Wij zijn de sollicitanten gaan vragen zich te presenteren in een filmpje, een korte pitch waarin ze zich voorstellen en aangeven waarom ze graag bij ons willen komen werken.”
Het is nog zoeken zo’n eerste keer. Er werd een mobiele telefoon aangeschaft waar de filmpjes naar verzonden kunnen worden. Maar dan? Er zijn -zeker in de sport- nog weinig voorbeelden te vinden van organisaties die op deze manier werven. Wat kun je verwachten? Laten mensen in een filmpje voldoende zien om op basis daarvan te kunnen selecteren? Daarom kiest de KNGU er de eerste keer voor om in de vacature vier vragen aan te duiden die in het filmpje beantwoord moeten worden. “In de vacatures die volgden hebben we die vragen weggelaten. Het gaat toch vooral om het beeld dat je van mensen krijgt, de eerste indruk.
Met de vacature voor algemeen directeur van de KNGU was er korte twijfel: gaan we hiervoor ook om een filmpje vragen? We hebben dit wel doorgezet, omdat we het vinden passen bij onze organisatie en mensen zoeken die hier in mee willen en kunnen gaan. Dit geldt dus ook voor een directeur.”
Spannend
Irene erkent wel dat het solliciteren via filmpjes enige spanning met zich meebrengt. “We hebben een poosje terug een kick-off dag binnen de organisatie gehad. Daarvoor hebben we ook onze medewerkers gevraagd zich te presenteren in een korte pitch. Dat werd wel spannend gevonden, ook door mijzelf. Maar we wilden iedereen laten ervaren wat we van nieuwe werknemers vragen. Dat uitdagende, spannende en samen werkzaamheden oppakken, dat past allemaal bij onze nieuwe organisatie. Als we sollicitanten moeten afwijzen, sturen we ze die afwijzing in de vorm van een filmpje. Dat filmpje kwam onder andere voor mijn rekening, vond ik ook niet leuk om te doen”, lacht Irene. “Uiteindelijk krijgen we van mensen veel positieve reacties terug op de wijze van werving, ook als ze worden afgewezen. Ze geven aan dat ze het heel spannend vonden, maar er uiteindelijk vaak veel lol mee hebben gehad. Ze maken er ook werk van. Ze laten echt iets van zichzelf en hun omgeving zien.”
Voor sollicitanten goed om te weten: waar let je als HR-adviseur dan op bij het bekijken van de filmpjes? “We kijken of iemand een open uitstraling heeft en of de gevraagde competenties tot uiting komen. Hoe creatief iemand is kan ook heel relevant zijn. Bijvoorbeeld bij een communicatiemedewerker: daar verwacht ik iets van.”
Dichtbij jezelf
En hoe ziet een goed sollicitatiefilmpje er uit? “Dat is nog lastig om te zeggen, en ook voor elke organisatie en functie anders”, vindt Irene. “In elk geval is een filmpje van een halve tot een hele minuut fijn qua lengte. Bij de eerste keer dat we om filmpjes vroegen, kregen we soms halve soaps die met iMovie waren gemaakt. Kan best leuk zijn, maar daar wil je er geen twintig of dertig van bekijken. Wat ik vooral belangrijk vind is dat je jezelf presenteert. Maak het niet te ingewikkeld en maak dat het klopt met wie je bent. Het is in elk geval prettig om als werkgever te ervaren dat de eerste indruk via een filmpje beter is dan die van een foto op een cv. Ik weet wel dat sommige mensen er tegenop zien, dat ze het spannend vinden om op deze manier te solliciteren. Dat is uiteindelijk nergens voor nodig, je kunt het ook van de positieve kant bekijken. Een filmpje biedt juist iets extra’s, een extra mogelijkheid om je van de beste kant te laten zien en je creativiteit er in kwijt te kunnen. Soms zou je op basis van iemands cv wellicht een afwijzing hebben gestuurd, maar blijkt die persoon in een filmpje juist goed bij je organisatie te passen. Als je maar dichtbij jezelf blijft, kan het juist in je voordeel werken”, besluit Irene.