Donderdag 15 maart 2018

Meer mensen wisselen van beroep

Meer werkenden wisselen de laatste jaren van beroep. In 2017 waren er 937 duizend mensen tussen 15 en 75 jaar met een ander beroep dan het jaar ervoor. In de meeste gevallen ging het om een overstap naar een andere beroepsklasse, bijvoorbeeld van een pedagogisch beroep naar een zorgberoep. Dat meldt het CBS op basis van de nieuwste cijfers over wisseling van beroep.

Sinds 2015 neemt het aantal mensen dat naar een ander beroep overstapt weer toe. Na een hoogtepunt in 2008 van meer dan een miljoen daalde het aantal beroepswisselaars tot 777 duizend in 2014. Wisseling van beroep komt naar verhouding vaak voor onder jongeren van 15 tot 25 jaar. Deels gaat het daarbij om jongeren met een bijbaan die op school zitten. Onder 25-plussers neemt wisseling van beroep toe met het behaalde onderwijsniveau. Van de lager opgeleiden in deze leeftijdsgroep had 6 procent in 2017 een ander beroep dan het jaar ervoor, bij hoger opgeleiden was dit 11 procent.

Loopbaanpaden in de sport

Sta jij op het punt een beroepswissel te maken in de sport? Of heb je een idee van hoe je jezelf wilt ontwikkelen? Er zijn veel mogelijkheden, waarbij een wissel van beroepsklasse mogelijk is, maar je zou je ook juist kunnen specialiseren op een bepaald vakgebied. Wat belangrijk is, is dat je aan je persoonlijke groei blijft werken en keuzes maakt die bij jou, je talenten en loopbaanbehoeften passen.