Donderdag 29 september 2022

Minder vrijwilligers in de sport

Het aandeel van de Nederlandse bevolking van 12 jaar en ouder dat maandelijks of vaker vrijwilligerswerk in de sport doet, is tussen 2012 en 2020 gedaald van 11 naar 9 procent. Dat blijkt uit een analyse van het Mulier Instituut.

Naast deze regelmatige vrijwilligers was nog eens 8 procent van de bevolking in 2020 enkele keren per jaar actief als vrijwilliger in de sport.

Verenigingsleden doen vaker vrijwilligerswerk

Onder leden van sportverenigingen is het aandeel regelmatige vrijwilligers hoger dan onder niet-verenigingsleden (22% vs. 5%). De meest voorkomende vrijwilligerstaken in 2020 waren trainer, coach of begeleiding van sporters (43% van de vrijwilligers), horeca- of bardiensten (27%) en commissie- of organisatorische zaken (20%).

Voordeel uit cursus of uit betaalde baan

Enkele andere bevindingen over vrijwilligerswerk zijn:

  • Ruim een kwart (28%) van de vrijwilligers heeft een cursus of opleiding gevolgd waar diegene voordeel van heeft bij het uitvoeren van de vrijwillige taken.
  • Bijna een derde (30%) van de vrijwilligers ervaart bij het uitvoeren van vrijwilligerstaken voordeel van kennis uit betaald werk.
  • De meeste vrijwilligers voelen zich gewaardeerd voor hun inzet en weten wat er van hen verwacht wordt (86%). Bijna een derde (31%) geeft aan dat voldoende tijd een knelpunt is.

Bron: Mulier Instituut