Donderdag 17 juli 2014

Mogelijkheden vrijwilligerswerk in de WW verruimd

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft aangekondigd de regels voor vrijwilligerswerk door mensen met een WW-uitkering te verruimen. Door deze verruiming mogen mensen met een uitkering vrijwilligerswerk in de sport doen. Zo mogen WW-ers op vrijwillige basis aan de slag bij bijvoorbeeld een sportvereniging, als de taken die zij daar doen nu al door vrijwilligers worden gaan. 

Op dit moment geldt dat UWV een WW-gerechtigde kan korten op zijn uitkering als het vrijwilligerswerk dat hij doet ergens anders in het land door een betaalde kracht wordt gedaan. Daarom zijn er op dit moment slechts beperkte mogelijkheden tot het verrichten van vrijwilligerswerk met behoud van een WW-uitkering. Na overleg met NOC*NSF en de Vereniging NOV (Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk), trok Asscher de conclusie dat verruiming van de criteria gewenst is, waarop de minister een brief naar de Tweede Kamer stuurde. 

'Vrijwilligerswerk in de sport vergroot kansen op een nieuwe baan'

Erik Lenselink, manager sportontwikkeling bij NOC*NSF, is enthousiast over het verruimen van de mogelijkheden: Minister Asscher heeft het goed gezien: door vrijwilligerswerk te doen als je een WW-uitkering hebt, blijf je actief en bouw je aan je netwerk. Met behulp van de sport maak je de kansen op het vinden van een nieuwe baan een stuk groter. En voor de sportvereniging is het natuurlijk prachtig dat er gemotiveerde vrijwilligers bij komen.

Verruiming regels

Worden bepaalde activiteiten al sinds jaar en dag uitgevoerd door een vrijwilliger, dan mogen deze voortaan ook door een WW-gerechtigde worden gedaan. Ook bij evenementen die zonder de inzet van vrijwilligers niet kunnen worden gehouden - zoals sportwedstrijden (bijvoorbeeld een hardloopwedstrijd) - is dit in de toekomst mogelijk. Onveranderd blijft dat de WW-uitkering bedoeld is om een korte periode tussen twee banen op te vangen.

Lees er meer over op sportwerkgever.nl.