Woensdag 27 juni 2018

Na de topsport niet met lege handen staan

Judoka Evelien Berndsen traint fulltime bij de nationale ploeg in Sportcentrum Papendal. Daarnaast doet ze werkervaring op bij NOC*NSF als projectmedewerker. “Het is goed om naast je topsport werkervaring op te doen waarbij het niet steeds om jou draait.”

Evelien, nu 24 jaar, begon al op haar zevende met judo. “Omdat mij broer judode, wilde ik natuurlijk ook”, lacht ze. “Ik begon recreatief, deed aan wat wedstrijdjes. Daarop volgde een andere club die meer wedstrijdgericht was. Als je presteert kom je steeds een stapje verder, en zo rolde ik in de topsport. In 2016 is judo gecentraliseerd op Papendal, en daar train ik nu fulltime. Ik heb een zogenaamde selectiestatus van TeamNL. Daar horen bepaalde voorzieningen bij. Zo worden kosten vergoed en maak je aanspraak op een zorgverzekering voor topsporters. Voor Nederland kom ik uit op toernooien. Hoe beter je presteert, hoe beter de toernooien.”

Goed voorbereid

Fulltime judo betekent in het geval van Evelien dat ze van maandag tot en met donderdag twee keer per dag traint. Op vrijdag traint ze in de ochtend. Ook is er gemiddeld eens per maand een toernooi waaraan ze deelneemt. “Ik wilde daarnaast graag wat werkervaring opdoen”, vertelt Evelien. “Nadat ik afgestudeerd was (Business economics aan de Erasmus Universiteit, red.), viel mijn studiefinanciering weg. Ik wilde niet steeds mijn ouders aan blijven kijken. Toen kwam ik een vacature bij NOC*NSF tegen. Een werkervaringsplaats, waarbij je als projectmedewerker het project transitie ondersteunt. Het leek me fantastisch om zo’n functie bij NOC*NSF te kunnen uitoefenen. Ik heb er een gesprek over gehad met de lifestylecoach van TeamNL en toen heb ik gesolliciteerd. Na het gesprek werd ik gekozen, vooral omdat ik mijn sollicitatie zo goed had voorbereid.”

Prestaties van de organisatie

Sinds maart werkt Evelien bij NOC*NSF, waarbij ze onder andere het project TeamNL@work mee organiseert. Binnen het project worden (oud-)topsporters begeleid naar werk. “Het is een functie waarin ik echt in een organisatie leer werken, en waarbij het niet alleen om mijn prestaties draait, maar om die van de hele organisatie. Ik leer ook met uiteenlopende mensen en organisaties om te gaan. Het is goed te combineren met mijn sport en kan wellicht voor mijn toekomstige loopbaan nog nuttige contacten opleveren. Uiteindelijk moet je natuurlijk zelf zorgen dat je ergens terecht komt.

Voorbereiden op de toekomst

“Hoe lang ik nog judo hangt veel af van hoe het fysiek gaat”, vervolgt Evelien. “Ik ben de afgelopen tijd veel geblesseerd geweest. In mijn gewichtsklasse staan anderen voor me, ik moet kansen krijgen en ze op het juiste moment pakken. Met judo kun je wel doorgaan tot je 32e, in feite ga ik door tot het niet meer leuk is. Uiteindelijk zou ik het mooi vinden om iets met logistiek te doen, productieprocessen analyseren en verbeteren. Daarom is het fijn dat ik nu al werkervaring opbouw. Ik ben NOC*NSF dan ook dankbaar dat ze mij deze kans geven. Ik denk dat het voor elke sporter belangrijk is om je naast je sport voor te bereiden op de toekomst. Volg een opleiding. Dat hoeft niet nominaal, je kunt ook wat langer doen over een studie. Maar zorg er in elk geval voor dat je niet met lege handen komt te staan. Ben je er bewust van dat als je je volledig op topsport richt, dat je niet de werkervaring hebt opgedaan die anderen wel hebben. Je moet niet denken ‘ik zie het straks wel’.”