Woensdag 30 juli 2014

Nu ik alles kan combineren haal ik het beste uit mezelf

Evelien Meijer (31) werkte drie jaar als communicatieadviseur bij de KNWU, nadat ze dit jaar de overstap maakte naar Stichting Sport & Zaken. Daar is ze nu verantwoordelijk voor Communicatie, PR en Events van de stichting en haar programma’s. Evelien's grootste uitdaging bij haar nieuwe job: het vergroten van de naamsbekendheid. 

Zonder de juiste communicatie en mensen is een evenement niet compleet

Na de studies Toerisme en Recreatie, Leisure Management en de minor Evenementen- & Congres management, studeerde Evelien af bij een sportmarketingbureau in het Noorden van het land. “Daar hebben we veel sportevenementen mogen hosten, commerciële taken uitgevoerd en de communicatie en PR , zowel corporate als voor de evenementen gedaan. 'Je kunt een prachtig evenement organiseren, maar zonder goede communicatie om de juiste mensen naar het evenement te halen, is het niet compleet', dat is mijn visie. In mijn loopbaan tot nu toe heb ik me daarom steeds meer gericht op de communicatie en PR-kant.”

Na een werkperiode bij een organisatiebureau voor bijzondere evenementen en een marketing- communicatiebureau, kriebelde het om terug te keren in de sport. Via Twitter zag ze de functie van communicatieadviseur bij de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie (KNWU) voorbij komen. “Binnen drie weken woonde en werkte ik in Utrecht (Nieuwegein). Fantastisch! Van je hobby je beroep maken, en dat ook nog eens in niet zomaar ‘de sport’, maar in het wielrennen! Ik heb drie fantastische jaren beleefd en veel ervaring opgedaan in het vak. Daarnaast bijzonder mooie en heftige momenten meegemaakt, zoals de prachtige medailles op de Spelen, NK's, EK's en WK's in alle disciplines, maar ook bijvoorbeeld het stoppen van de Rabobank Wielerploeg en alle doping perikelen. Na drie jaar was het voor mij genoeg. De functie en het communicatiebeleid ging veranderen binnen de KNWU, waarin ik mezelf niet terugzag. Ik heb daarom met veel plezier het stokje over gedragen aan een nieuwe, frisse jonge communicatiemedewerker.”

Nu ik alles kan combineren, haal ik het beste uit mezelf!

Vanuit de KNWU liep er een adviestraject bij Sport & Zaken, waardoor Evelien voor het eerst in aanraking kwam met de stichting. Inmiddels heeft ze de overstap gemaakt en is ze verantwoordelijk voor de portefeuille Communicatie, PR en Events. Speciale aandacht gaat daarbij uit naar de positionering bij stakeholders in de sportwereld en het bedrijfsleven. De 31-jarige inwoonster van Utrecht was verheugd met haar overstap: “Ik had enorm veel zin om mezelf verder te ontwikkelen en met name de link naar het bedrijfsleven weer te maken! Nu ik sport, bedrijfsleven, communicatie, PR en evenementen kan combineren, haal ik het beste uit mezelf!”.

“Daarnaast is het fijn dat Sport & Zaken gevestigd is op Papendal. wat van nature al veel voordelen met zich meebrengt. Een mooie, bosrijke, sportieve omgeving en goede lunchvoorzieningen in het topsportrestaurant. Daarnaast ren ik regelmatig in de pauze een rondje op het terrein, hang in de sportschool of fiets een rondje Posbank na werktijd.” Evelien's grootste uitdaging bij haar nieuwe job is het vergroten van de naamsbekendheid: “Veel mensen kennen Sport & Zaken van naam, maar kennen niet exact de inhoud, of met welke vraagstukken ze bij ons terecht kunnen. Ik vind het een enorme uitdaging dat te verbeteren. Over een jaar hoop ik dat alle sport(bonden) nog meer op de hoogte zijn van de diensten die wij voor hen aanbieden, zoals de adviestrajecten, plaatsen van goede sportbestuurders, bestuursevaluaties, coachings etc. Ik hoop dat er mooie stappen zijn gezet richting het bedrijfsleven, dat er steeds meer vitale werknemers zijn. En dat Sport & Zaken een gezonde en gezellige organisatie is en blijft zoals het nu is!”

Doe veel ervaring op, bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te doen

Maar wat moet je nu eigenlijk doen als je - net als Evelien - een loopbaan binnen de sportwereld ambieert? Volgens de geboren Groninger is enkel een goede opleiding en werkervaring niet genoeg: “Doe veel ervaring op, bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te doen, voer veel gesprekken met mensen in de sport. Krijg daarnaast helder op je netvlies welk doel je voor ogen hebt. 'Willen werken in de sport’ is nogal breed. Onderzoek goed wat je eigen sterktes en zwaktes zijn, en kijk natuurlijk regelmatig op werkenindesport.nl”, aldus Evelien Meijer.