Dinsdag 22 september 2015

Op sollicitatiegesprek

Je hebt je brief verstuurd en je wordt uitgenodigd. Spannend! Want daar gaat het tenslotte om. Je wil graag op gesprek om je motivatie goed toe te lichten. En persoonlijk contact maakt nou eenmaal veel meer indruk dan een brief. Een succesvol gesprek begint met een goede voorbereiding. Verdiep je in de organisatie. Bezoek de website van het bedrijf en lees ook eens het laatste jaarverslag. Ken je iemand die daar al werkt? Vraag dan zeker naar zijn ervaringen en tips. Zorg dat je een aantal vragen paraat hebt. Vraag bijvoorbeeld wat de leidinggevende stijl is van jouw toekomstige manager. Of hoe jouw werkdag eruit ziet. En welke doelstellingen de manager heeft voor zijn team/afdeling het komend jaar. Je laat op deze manier zien dat je heel bewust met je sollicitatie bezig bent.

Waarom jij? 

Bedenk vooraf goed waarom zij jou moeten kiezen. Je kunt anderen immers alleen overtuigen als je ook zelf gelooft dat jíj de geschikte kandidaat bent! Vaak worden in sollicitatiegesprekken dezelfde soort vragen gesteld. Jouw antwoorden daarop kun je dus helemaal voorbereiden. Denk bijvoorbeeld aan:

  1. Waarom heb je deze opleiding gedaan? 
  2. Waarom wil je nu juist bij ons bedrijf werken? 
  3. Wat trekt je zo aan in dit werk? 
  4. Wat verwacht je van deze functie? 
  5. Waarom vind je dat jij deze baan moet krijgen? 
  6. Wat zijn jouw beste en minder goede eigenschappen? 

Jouw gesprekspartner legt – als het goed is – uit hoe de sollicitatieprocedure verder verloopt. Jij mag hier ook zelf naar vragen. Vergeet niet bij het vertrek alle aanwezigen een hand te geven en ze te bedanken voor hun tijd. En dan begint het spannende wachten op hopelijk een succesvol vervolg…