Dinsdag 28 augustus 2018

Post holiday blues

Misschien kijk je ook met enige vrees naar de dag dat je na je vakantie weer aan het werk gaat. Je mailbox puilt uit, en is je werk wel zo goed overgenomen door je collega? De wekker gaat weer vroeg, opeens moet er weer van alles gedaan worden. Met weemoed denk je terug aan je vakantie. Ben jij ook vatbaar voor de post holiday blues? Met deze tips ga je zo weer fris aan de slag!

Niet iedereen voelt zich down na de vakantie. Wetenschappers kunnen voorspellen hoe vatbaar iemand is voor de post holiday blues. Het heeft er veel mee te maken hoe goed je jein het algemeen kunt ontspannen, hoe gelukkig je bent op je werk, hoeveel reiservaring je hebt, of je de juiste - leuke - vakantie kiest en of er niet te veel tijd tussen je geplande vakanties zit. 'Scoor' je positief op die punten, dan zal het wel meevallen met de blues. Ook wel logisch, want als je een leuke baan hebt, een fijne vakantie achter de rug hebt en de volgende alweer in het vooruitzicht, dan voel je je vast niet erg down. 

Vijf motivatietips

Heb je toch wat last van de post holiday blues, of gewoon wat opstartproblemen na de vakantie, dan helpen deze tips.

1. Niet direct aan de slag gaan
De omschakeling van vakantie naar werk moet niet te abrupt gaan, je moet jezelf even de tijd geven om te acclimatiseren. Gun jezelf liefst een paar dagen om bij te komen, je koffer uit te pakken, je was weg te werken en ook thuis nog even te ontspannen.

2. Start met eenvoudige taken
Eenmaal terug op kantoor is je eerste 'taak' niet vervelend: je collega’s bijpraten over je vakantie. Taak volbracht? Neem een kop koffie en begin dan rustig met het lezen van je mail. Een uitpuilende mailbox is voor veel mensen een belangrijke oorzaak van de post holiday blues. Heb je vooraf je out-of-office melding aangezet, dan valt het waarschijnlijk wel mee. Ben je dat vergeten of heb je toch veel mail, lees dan ook de tips in het artikel Je mail verwerken na je vakantie

3. Pak je agenda en plan iets leuks
Het beste medicijn tegen een somber gevoel na de vakantie is het inplannen van iets leuks. Ga lekker uit eten en praat wat na over je vakantie. Of ga naar de film met je partner of vriendinnen. En de allerbeste tip tegen een somber gevoel: plan je volgende vakantie!

4. Ga lekker sporten en leef gezond
Als je in de sportsector werkt, ben je al vaker bezig met gezond leven. Tijdens de vakantie is het soms wat lastiger; je gaat vaak lekker uit eten en hebt misschien wat minder gesport. Tijd om nu je ritme weer op te pakken: ga lekker sporten, eet gezond en word actief. Dat bevordert een goed gevoel en een actief dagritme. 

5. Nieuwe ideeën opgedaan op vakantie? Voer ze uit!
Tijdens de vakantie doe je vaak inspiratie op of denk je na over waar je tevreden over bent en wat je thuis wel eens anders zou willen doen. Maak een lijstje met deze verbeterpunten en ga ermee aan de slag. Dat geeft nieuwe energie die je ook in je werk kunt gebruiken.