Woensdag 05 april 2017

Stille dinsdag

Misschien merk je het zelf wel eens: je bent aan het werk maar wordt steeds uit je concentratie gehaald door binnenkomende mailtjes, appjes, telefoontjes of collega's met vragen. Aan het eind van de dag denk je: wat heb ik eigenlijk gedaan?

Het personeel van Delta Lloyd Life in Brussel werkte drie voormiddagen in absolute stilte. Het bedrijf hield die ochtenden - samen met nog twee andere Belgische bedrijven - een (experimentele) No Talk Tuesday: een voormiddag waarin de telefoons werden uitgezet, de mail niet werd gecheckt, vergaderingen werden verplaatst en collega’s elkaar niet stoorden. Alleen in het contact centre, waar de klanten te woord gestaan worden, stonden de telefoons niet uitgeschakeld. Velen vonden het een verademing, volgens Delta Lloyd Life. Mensen hadden weer controle over wat ze aan het doen waren. Sommigen werkten zelfs met een todolijst van taken die ze die ochtenden gedaan wilden krijgen. Ze konden zich beter concentreren, waren energieker en haalden op die manier meer voldoening uit hun werk.

Veel organisaties denken na over manieren om hun werknemers geconcentreerd, energiek en gelukkig te houden. Thuiswerken, continue online bereikbaarheid en flexibele werktijden maken dat sommigen nooit meer kunnen 'afschakelen' van hun werk. Naast de stille dinsdag zijn er bijvoorbeeld bedrijven die een e-mailverbod hebben ingesteld na werktijd. Tot op heden zijn er voor- en tegenstanders, en nog geen kant-en-klare oplossingen. Probeer het eens uit binnen je organisatie, het kan verhelderend werken.

Bron: De Standaard, AD

Foto: Flickr