Vrijdag 14 juni 2019

Succesvol netwerken

Iedereen kent het belang van netwerken. Vraag een werknemer in de sport naar tips om je loopbaan vorm te geven of een (nieuwe) baan te zoeken, dan komt netwerken op nummer één. Je leert mensen kennen, blijft op de hoogte van ontwikkelingen, en als je het goed aanpakt kun je op bepaalde momenten om hulp vragen. Vergeet echter niet dat goed netwerken neerkomt op geven én nemen!

Doel

Netwerken komt neer op het leggen en onderhouden van contacten die je verder kunnen helpen in je werk, je carrière of je privéleven. Het doel is het delen van kennis, informatie en contacten. Dat kan zowel offline als online. Bedenk dat een goed netwerk wordt opgebouwd door er samen in te investeren; geven en nemen. Als jij mensen in je netwerk kunt helpen aan bruikbare informatie, ze aan iemand kunt voorstellen met wie ze contact zoeken of een tip kunt geven over een leuke baan waarnaar ze op zoek zijn, dan zullen zij ook eerder aan jou denken. Verwacht niet meteen iets terug als je met een ander meedenkt. Als je voldoende investeert in dergelijke relaties levert het je uiteindelijk iets op.

Kruiwagen

Werknemers én werkgevers in de sport die wij eerder spraken over hun loopbaan en tips die ze konden meegeven aan anderen die een baan in de sport zochten, waren het er unaniem over eens: solliciteren met behulp van een ‘kruiwagen’ is veel effectiever dan van achter je pc. Maar ook als je deelnemers werft voor een evenement, klanten zoekt voor een product of dienst, of gewoon kennis en ervaring wilt uitwisselen: een goed netwerk helpt je daarbij.

Je netwerk in kaart brengen

Ben je nieuw in de sport, dan denk je misschien al snel dat je nog nauwelijks een netwerk hebt. Maar in principe is iedereen die je kent of gekend hebt én die een positieve indruk van jou heeft, je netwerk. Je vrienden, je familie, je oude klasgenoten, docenten, mensen van je sportvereniging, (oud-)collega’s. Je netwerk is waarschijnlijk groter dan je denkt. Bovendien hebben mensen uit jouw netwerk zelf ook weer een netwerk. Je netwerk kun je uitbreiden door gebruik te maken van contacten van anderen. Er is ooit uitgerekend dat je binnen drie schakels (de vrienden van de vrienden van jouw vrienden) toegang hebt tot alle mensen in Nederland. Breng je netwerk maar eens voor jezelf in kaart. Het is vast groter dan je dacht! Bedenk welke doelen je bijvoorbeeld in je werk wilt bereiken, en vervolgens welke personen in je netwerk je daarbij zouden kunnen helpen.

Je netwerk opbouwen

Vanuit je bestaande netwerk kun je al snel meer contacten leggen. Daarnaast zijn er natuurlijk diverse gelegenheden die geschikt zijn om verder aan je netwerk te bouwen. Denk maar aan congressen, workshops, seminars, opleidingen, trainingen, cursussen, recepties en borrels. Je kunt je ook aansluiten bij een vak- of regionaal netwerk, of een netwerk van jonge professionals. Heb je er ook al eens aan gedacht wat tijd met je collega’s door te brengen buiten werktijd, bijvoorbeeld door samen te sporten. Ter ondersteuning of aanvulling kun je ook online je netwerk uitbreiden, bijvoorbeeld via LinkedIn.

5 tips om je netwerk te gebruiken

Tot slot nog enkele tips als je aan de slag gaat met netwerken:

  1. Wees oprecht in je interesse in anderen. Een netwerkrelatie is gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Mensen prikken er meteen doorheen als je een praatje komt maken met een verborgen agenda.
  2. Schrijf relevante zaken op. Bewaar verzamelde visitekaartjes of contactgegevens en vul ze aan met relevante informatie. Bijvoorbeeld informatie over de hobby of interesse van iemand, zijn verjaardag, eerste werkdag bij zijn nieuwe baan, aantal kinderen of projecten die hij onder zijn hoede heeft. Afhankelijk van je relatie kun je eventueel een kaartje of een mailtje sturen bij bepaalde gelegenheden.
  3. Bedank mensen die iets voor je hebben gedaan. Mensen vinden het prettig om gewaardeerd te worden. Stuur een mailtje, een kaartje of zeg het face-to-face.
  4. Stel jezelf altijd voor aan mensen die je niet kent. Als je tijdens een bijeenkomst met iemand staat te praten en er komt een onbekende bij staan, geef dan een hand en vertel wie je bent.
  5. Breng mensen met elkaar in contact. Stel mensen aan elkaar voor, en geef ze beiden een korte en positieve introductie. Zo ben jij de bemiddelende partij, ook weer een manier om iets voor een ander te kunnen betekenen.