Donderdag 19 maart 2020

Tien tips voor thuiswerken

Misschien ben je het niet gewend, maar moet je door het coronavirus je werkzaamheden vanuit huis oppakken. Thuiswerken heeft veel voordelen, maar je bent ook sneller afgeleid. Zeker als je ook nog kinderen hebt die thuis zijn, en misschien zelfs wel thuisonderwijs krijgen. We zetten tien tips op een rijtje om effectief thuis te werken.

Tien tips

Voor alle thuiswerkers tien tips op een rij:

  1. Vroeg opstaan: Probeer een normaal werkritme aan te houden. Sta op dezelfde tijd op als je normaal gesproken zou doen wanneer je naar je werkplek zou moeten reizen. 
  2. (Ochtend)routine: Van te voren weten hoe de samenstelling van je dag eruit ziet, helpt de rest van dag op schema te blijven. Begin daarom vanaf de ochtend met kleine routines. Zo behoud je een gezonde balans tussen werk en vrije tijd. Bepaal wanneer je pauze neemt met een lekker kopje koffie of thee. 
  3. Kleding: Ga gekleed alsof je gewoon de deur zou uitgaan. Normale kleding helpt om in de 'werksfeer' te komen en geeft daarnaast een duidelijke scheidslijn weer tussen werkuren en vrije uren.
  4. Taakvolgorde: Plan de volgorde van je taken goed. Ben je bijvoorbeeld een ochtendmens - en daarom het meest productief voor de middag - dan kun je beter de eerste werkuren gebruiken om de belangrijkste taken af te handelen. Weet je dat je beter presteert tegen de avond, plan dan de belangrijkere taken in de middag.
  5. Werkblokken: Het is vrijwel onmogelijk om je concentratie de hele dag op hetzelfde niveau te houden. Je kunt daarom het beste je dag verdelen in blokken van 1 tot 2 uur, met tussendoor pauzes. Door je voor elk blok een doel te stellen, blijf je de hele dag gemotiveerd. Heb je kinderen die thuisonderwijs krijgen, probeer dan ook voor hen enkele blokken in te delen die te combineren zijn met jouw werkzaamheden.
  6. Pauze-planning: Als je van te voren je pauzes inplant, blijven er minder uitvluchten over om je concentratie tijdens het werken te onderbreken. Er zijn apps, zoals TimeOut voor de Mac of SmartBreak voor Windows-computers, die je computer kunnen afsluiten voor een pauzeperiode.
  7. Lunch: Het regelen van een lunch kan veel tijd kosten als je vooraf niet bedenkt wat je wilt eten. Zorg daarom van te voren voor een gevulde koelkast. 
  8. Sporten: Tijdens het thuiswerken is het makkelijk om taken te verschuiven. Het gevaar hiervan is dat een uurtje sporten hier het slachtoffer van kan worden. Leg daarom het moment waarop je wilt gaan sporten van te voren vast. Of plan beweegmomentjes tussendoor. Je vindt hier online voldoende voorbeelden en tips voor. Zoek bijvoorbeeld op social media naar #BSCcorona of #stayathomechallenge.
  9. Samenwerken: Je kunt dan misschien niet fysiek met je collega's bij elkaar zitten, maar het is prettig om contact te houden en niet op een eilandje te zitten. Spreek bijvoorbeeld vaste belmomenten af of overleg via Skype. Samenwerken kun je ook met andere thuiswerkers in je omgeving. Spreek bijvoorbeeld met een klein groepje af om op de kinderen te passen of thuisonderwijs te begeleiden. 
  10. Stop op tijd: Probeer op tijd te stoppen en 'normale' werkuren aan te houden. Als je moe bent aan het einde van de dag of simpelweg niet tevreden met de werkresultaten, kun je beter de volgende dag weer met een fris hoofd opnieuw beginnen. Probeer in je vrije uren wat ontspanning te zoeken. Een etentje of bezoek aan de sportschool zal nu niet lukken, maar maak een wandeling in je omgeving of fiets een ronde, het zal je goed doen en houdt je fit.

Houd bij alles rekening met de richtlijnen met betrekking tot het coronavirus en je gezondheid. Alle informatie vind je op de website van RIVM.