Dinsdag 26 maart 2019

Tips om je werkdruk te verminderen

Ongeveer één op de drie werknemers heeft last van werkdruk. Zowel te veel als te weinig werkdruk kan leiden tot psychische en fysieke gezondheidsklachten. We geven hier wat tips voor als je te veel werkdruk ervaart.

Zie je op tegen de zoveelste drukke dag? Maak je geen zorgen. Een goede planning doet namelijk wonderen. Voor sommige mensen is dit heel eenvoudig. Maar vind jij het lastig om je tijd slim in te delen? Dan helpen wij je op weg met zeven handige tips om je werkdruk te verminderen.

1. Maak je planning een avond van tevoren

Heb je een drukke week in het vooruitzicht? Wacht dan niet tot maandagochtend met je planning maken. Het geeft rust als je zondagavond even de tijd neemt om je week in grote lijnen in te delen. Denk hierbij ook aan je privézaken. Een goede balans tussen werk en privé is namelijk belangrijk om stress te voorkomen.

2. Geef voorrang aan belangrijke taken om je werkdruk te verminderen

Een ‘to-do’-lijst kan oneindig zijn. Er zijn altijd wel dingen te verzinnen die je nog moet doen. Geef daarom voorrang aan belangrijke taken en schrijf alleen deze op. Vind je dit moeilijk? Bedenk dan een maximumaantal punten voor je planning. Bijvoorbeeld vijf dingen die je privé moet doen en vijf voor op je werk. Wees wel streng voor jezelf en houd je hier ook aan. Op deze manier houd je ruimte over voor ontspanning.

3. Deel je tijd in en houd je hieraan

Het is handig om je planning in tijdsblokken in te delen. Het geeft namelijk rust als je weet hoe je dag eruitziet. Deel de blokken ruim in en geef jezelf genoeg pauzes. Je voorkomt stress door genoeg tijd aan de verschillende activiteiten te geven. Op deze manier is de kans op een succesvolle planning groter.

4. Doe vervelende klusjes het eerst

Niemand heeft aan het einde van een drukke dag nog zin in dat ene laatste rotklusje. Doe de minst leuke klussen aan het begin van de dag wanneer je nog veel energie hebt. Dan ben je er ook snel vanaf en kun je gauw door met de rest van je agenda.

5. Begin op tijd aan je werkdag

Heb je vaste werktijden? Begin dan altijd op tijd of kom zelfs iets eerder. Je start rustiger aan je dag als je - zonder schuldgevoel naar je collega’s - nog tijd hebt om eerst een kop koffie of thee te drinken.

6. Neem (mini)pauzes

De hele dag doorgaan zonder rust te nemen is voor niemand goed. Neem daarom genoeg pauzes. Is het een hele drukke dag en denk je dat het niet kan? Zelfs in de grootste chaos is dit best mogelijk. Al is het maar een (plas)pauze van twee minuten. Doe terwijl je op de wc zit meteen ademoefeningen en ontspan je schouders. Zo kun je er weer tegenaan tot je echte pauze begint.

7. Stop op tijd

Ben je goed de dag doorgekomen dankzij een goede planning? Beloon jezelf dan en stop op tijd. Zelfs als je nog ruimte hebt voor nog een extra klus. Want als je goed voor jezelf zorgt, zorg je ook goed voor anderen.

Bron: www.arboportaal.nl, PGGM&CO