Woensdag 21 november 2018

Topper zoekt uitdaging!

Als werknemer moet je je blijven ontwikkelen om gedurende je loopbaan inzetbaar te blijven en meerwaarde aan je organisatie te blijven bieden. Soms betekent dat ook dat je voor die ontwikkeling op zoek moet gaan naar een andere werkgever. Charlotte Bakkes is zo’n topper die een nieuwe uitdaging zoekt. Ze stelt zich hier voor.

Iedereen begint ergens in zijn zoektocht naar wat bij hem past en welke mogelijkheden er zijn. Voor Charlotte Bakkes begon dat in 2014, toen ze afstudeerde aan de HALO (Haagse Academie voor Lichamelijke Opvoeding). Zoals veel studenten ging ze na haar studie op reis, het werd 15 maanden backpacken in Nieuw-Zeeland. “In deze tijd heb ik ook gewerkt als Au-Pair”, vertelt Charlotte. “Deze baan kwam op mijn pad doordat ik bij kennissen van mij verbleef en hen een handje kon helpen bij de dagelijkse taken. Tijdens mijn reis ben ik erachter gekomen dat ik graag mensen om mij heen heb en samen met anderen een gesteld doel wil behalen. Of dit om het beklimmen van een berg van 2.000 meter gaat of een project dat tot een mooi einde gebracht moet worden, ik sta er klaar voor om dit met twee handen aan te pakken. Ondernemend en niet bang zijn om een nieuwe weg in te slaan, zijn eigenschappen en keuzes die ik van mezelf geleerd heb onderweg.”

Sport leert je zo veel meer dan alleen bewegen

“Deze periode van reizen is tevens ook mijn rustperiode geweest voor het Nederlands team Kanopolo”, vervolgt Charlotte. “Sinds 2009 ben ik speelster bij de Nederlandse Equipe. De eerste twee jaar ben ik uitgekomen voor het ‘U21 team’ van Nederland, daarna uitgegroeid tot een vaste waarde en sinds vorig seizoen ben ik aanvoerder van de Nederlandse Dames selectie. Deze sport, kanopolo, is mijn passie en heeft mij naast een aantal podiumplekken ook andere mooie leermomenten gegeven, in pieken en dalen. Zoals het door blijven gaan wanneer het niet gaat zoals je wilt. Een situatie, een wedstrijd, een toernooi kan je niet op de top van je kunnen presteren? Evalueren, trainen en het volgende moment wél verbeteren, boven jezelf uitstijgen en op zoek gaan naar het ultieme resultaat. Een scheidsrechter of teamgenoot die niet hetzelfde wil of die anders denkt dan hoe jij in de situatie staat. Eerst kijken hoe je er samen het beste uitkomt en vervolgens aanpassen, accepteren en doorgaan. Sport leert je zo veel meer dan alleen bewegen en dat is een mooi principe om over te dragen aan anderen.”

Nieuwe weg bij de KNRB

Charlotte heeft net afscheid genomen van haar werkgever, de KNRB, waar ze werkzaam was als managementassistent. Ze werd destijds op de vacature gewezen door een kennis en solliciteerde. “Ik was op zoek naar iets nieuws, iets waar ik nieuwe vaardigheden kon leren en mijzelf verder kon ontplooien. Als kanoër is het toch wat apart om in de roeiwereld te rollen. Het is dus geen bewuste keuze geweest om op deze functie te solliciteren, maar deze nieuwe weg heeft mij kansen geboden op het gebied van mijn ontwikkeling. De administratieve kant was voor mij nieuw en hier heb ik wel nieuwe vaardigheden geleerd of verbeterd zoals het combineren van verschillende taken, communiceren en organiseren. In mijn functie ondersteunde ik de directrice, het bestuur en het managementteam van de KNRB op organisatorisch, administratief en secretarieel gebied. De functie van managementassistent vergt een adequate en correcte verwerking van verschillende administratieve gegevens. Een juiste en tijdige organisatorische voorbereiding van ledenvergaderingen, bestuursvergaderingen en het tijdig verspreiden en publiceren van de vergaderstukken. Verder was ik verantwoordelijk voor het publiceren van de algemene informatie (informatie over gebeurtenissen, evenementen of dergelijke) via ledenpost, de KNRB-website en de AV.”

Een volgende stap

En nu dus op naar de volgende stap. Waar heeft Charlotte behoefte aan qua ontwikkeling? Welke richting wil ze op? “In mijn volgende functie zou ik mij meer willen ontwikkelen op het gebied van planning, professionaliteit en digitale communicatie”, antwoordt ze. “Daarmee bedoel ik hoe je verschillende soorten formele brieven opstelt en wanneer je dan welke toon gebruikt. Daarnaast ben ik op zoek naar een meer afwisselende baan. Waarbij je in contact komt met andere mensen, verschillende partijen engeïnteresseerden, buiten de deur werken is dan ook zeker geen probleem. Meer afwisseling in werkzaamheden door middel van bijvoorbeeld projectmatig werken zou kunnen helpen bij het verder ontwikkelen van mijn kwaliteiten. Naast bovengenoemde kwaliteiten is lesgeven ook een vaardigheid die ik tijdens mijn hbo-studie en sporttijd goed ontwikkeld heb. Gemotiveerde mensen begeleiden naar een hoger doel is dan ook een prachtige uitdaging om aan te werken.”

Vernieuwende kijk

En wat heeft Charlotte in huis voor een toekomstige werkgever? Wat kan deze van haar verwachten? “Een werknemer die constant op zoek is naar uitdagingen, nieuwe taken en vaardigheden om te leren. Leergierig, behulpzaam en integer. Net als de stap die ik met mijn huidige functie gezet heb, zijn ook nu nieuwe uitdagingen geen probleem. Dit zorgt ervoor dat je jezelf beter leert kennen en je met kleine en grote stapjes steeds verder ontwikkelt.  Als ik iets wil bereiken, zet ik op papier welke stappen hiervoor nodig zijn. Ook vraag ik wel eens vrienden, familie of collega’s om ideeën of input te geven. Zij kijken vanuit een ander perspectief naar de situatie en kunnen hierbij een vernieuwende kijk op de situatie geven waar ik weer een stapje verder mee kan komen. Enthousiasme en een open houding zorgen voor een positieve kijk op mijn doel dat ik wil bereiken.”

Tips

Hoe doe je dat eigenlijk, jezelf zo blijven ontwikkelen dat je je doel bereikt? Charlotte heeft wel wat tips: “Schrijf één keer per half jaar uit wat je sterke en zwakke vaardigheden zijn. Zo heb je een inzicht waar je de komende periode meer op kan focussen en jezelf kan verbeteren. Wanneer je dit voor ogen hebt kan je leerdoelen noteren met betrekking tot de vaardigheden die je beter wilt ontwikkelen of wilt onderhouden. Bij het volgende evaluatiemoment kan je dan zelf nagaan of je hier een verbetering in ziet of dat je het mee moet nemen naar de volgende periode. Tijdens dit evaluatiemoment ga je reflecteren op je eigen handelen en vervolgens weer doelen stellen voor de volgende periode.”

De uitdaging

Wat brengt de toekomst? “Binnen nu en een jaar wil ik graag in de sportsector een baan vinden waar ik mijn eerdergenoemde kwaliteiten verder kan ontwikkelen. Een HBO- of WO- functie waarin ik mezelf kan prikkelen om nieuwe stappen te zetten richting een leidinggevende functie. Met deze stappen zou ik dan over vijf jaar een vaste baan willen hebben. Een baan waar ik echt op mijn plek zit, mezelf uit kan dagen en een mooi resultaat neer kan zetten, als individu maar ook met een team mensen om mij heen. De sportbranche is nu wel de richting die mij trekt en waar ik me op dit moment in wil ontwikkelen. Verder lijkt het mij leuk om mensen te helpen of te begeleiden bij het ontwikkelen van zichzelf.”

Werkgevers die graag nader kennismaken met Charlotte kunnen contact met haar opnemen door haar een berichtje te sturen