Zondag 28 februari 2016

Vaker flexibele baan

Als je in de afgelopen periode bij een nieuwe werkgever aan de slag bent gegaan heb je het zelf wellicht kunnen ondervinden: steeds meer mensen vinden een flexibele baan. Zeven op de tien mensen die vorig jaar werk vonden, en geen onderwijs meer volgden, kregen een flexibele baan. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Een nieuwe baan komt steeds minder vaak voor in combinatie met een vast contract. Van de personen die na minstens drie maanden werkloosheid weer aan de slag gingen, kreeg 12 procent vorig jaar een vaste baan, tegen 20 procent tien jaar eerder. Ook is steeds minder vaak sprake van voltijdbanen: de meeste baanvinders vonden afgelopen jaar een deeltijdbaan van 12 tot 35 uur per week. 37 Procent vond een voltijdbaan. In 2005 was dit nog 42 procent.

Beroepen

Mensen die een baan vonden en geen onderwijs volgen gaan vaak aan de slag als schoonmaker: gemiddeld kwamen er tienduizend per kwartaal bij. Dit beroep springt eruit bij laagopgeleiden. Ook bij middelbaar opgeleiden staat schoonmaker op de eerste plaats van het lijstje met beroepen, direct gevolgd door verkoopmedewerker in de detailhandel. De meeste hoogopgeleiden gaan aan de slag als administratief medewerker, leerkracht in het basisonderwijs of sociaal werker/groeps- en woonbegeleider.

Kansen arbeidsmarkt sport

Op de arbeidsmarkt sport liggen vooral kansen op het vlak van combinaties. Combinaties van meerdere ‘kleine banen’ die je als werknemer bij jezelf kunt verenigen. En combinaties van sport met andere sectoren. Lees het artikel Kansen in kleine banen en combinatiefuncties voor tips en mogelijkheden die je kunnen helpen bij je zoektocht naar een baan in de sport.

Werkloosheid daalt verder

Uit cijfers die het CBS eerder deze maand publiceerde, bleek dat de daling van de werkloosheid in Nederland zich in januari door heeft gezet. Het aantal werklozen is drie maanden op rij gedaald met gemiddeld 14.000 per maand. Vorige maand telde Nederland 574.000 werklozen ofwel 6,5 procent van de beroepsbevolking. De totale Nederlandse beroepsbevolking (15-74 jarigen) omvat 12,7 miljoen mensen. Daarvan hadden in januari 2016 ruim 8,3 miljoen mensen betaald werk, ofwel zo’n 70 procent.