Maandag 06 oktober 2014

Waardevolle persoonlijke ontwikkeling

Hanneke Hilferink werkt als consulent voor Sportservice Noord-Brabant. Een heel ander wereldje dan waar ze zich bij haar vorige werkgever, de Koninklijke Luchtmacht, door omgeven zag. Maar die achtergrond gaf haar wel de bagage om nu haar mannetje te kunnen staan.

Hobby combineren met werk

Voor Hanneke Hilferink loopt sport als een rode draad door haar leven, ze is er mee geboren. Hanneke: “Ik heb zowat alle sporten wel gehad. Vooral hardlopen, van recreatief niveau tot trainer, en badminton, op wedstrijdniveau. Gelukkig kan ik mijn hobby combineren met mijn werk. De CIOS in Arnhem was een logische opleidingskeuze. Daarna volgde de Fontys Sporthogeschool in Tilburg. Ik werkte vervolgens bijna tien jaar als sportinstructeur bij de Koninklijke Luchtmacht. In 2010 maakte ik de overstap naar mijn baan als consulent voor Sportservice Noord-Brabant.”

Grappig toeval

Hanneke kwam min of meer bij toeval in aanraking met haar huidige werkgever. “Het was heel grappig. Bij de accreditatie van een sportorganisatie in Eindhoven liep ik de voormalige directeur van Sportservice Noord-Brabant, Peter Galle, tegen het lijf. Daar raakte ik mee in gesprek en we hadden een goede klik. Hij nodigde me daarna uit om eens op gesprek te komen.”

Heel ander wereldje

Een belangrijk deel van de werkzaamheden van Hanneke bestaan nu uit beweegstimuleringstrajecten en projecten voor Noord-Brabantse gemeenten. Deze projecten richten zich voor een belangrijk deel op senioren. De projectleiding rust bij Hanneke zowel voor wat betreft de uitvoering als de coördinatie. Maar ze houdt zich er ook beleidsmatig mee bezig, bijvoorbeeld door mee te schrijven aan een beleidsnota. Hanneke: “Het is wel een heel ander wereldje. Bij de luchtmacht stond ik met mijn voeten in de klei, ging met de mannen mee. Mijn werkzaamheden zijn nu een stuk minder fysiek gericht. Maar er is wel steeds de achterliggende gedachte om mensen vitaler te helpen worden. Zo is er bijvoorbeeld een samenwerkingstraject met ZET, bedoeld om sportaccommodaties beter toegankelijk te maken en zo meer bewoners uit de omgeving aan het sporten te krijgen. Je hebt contact met de eerstelijns gezondheidszorg, met fysiotherapeuten en leefstijladviseurs. Door mensen door te verwijzen naar een sportvereniging komen ze sneller uit een zorgtraject en streef je ernaar om de zorgkosten te reduceren. Maar we werken bijvoorbeeld ook samen met scholen, of met een speeltoestellen leverancier, die beweegtoestellen voor senioren op terreinen plaatst. Het is heel divers.”

Veel bagage

De overstap van defensie naar Sportservice Noord-Brabant ervaart Hanneke vooral als heel waardevol voor haar persoonlijke ontwikkeling. “Het is enerzijds ook wel eens lastig. Er is toch een fysieke behoefte aan sporten die nu minder vervuld kan worden dan voorheen, en dat is juist deel van mijn passie. Maar mijn huidige functie is wel super interessant en voor mijn eigen ontwikkeling een heel goede stap. Ik heb nu heel andere uitdagingen in mijn werkzaamheden. Na tien jaar bij defensie begonnen mijn taken toch meer de vorm aan te nemen van een draaiboek in plaats van een steeds vernieuwende creatie. Maar defensie is wel een hele goede werkgever geweest waar ik heel veel bagage van heb meegekregen.”

Je mannetje staan

Wat Hanneke onder andere meeneemt uit haar carrière tot nu toe is toch wel haar ervaring op sportniveau. “Ik kan makkelijk sparren met fysiotherapeuten, heb gewoon veel verstand van bewegen. Daarnaast weet ik heel goed mijn mannetje te staan als ik met meerdere partijen aan tafel zit. Ik ben toch wel gewend aan een krachtige cultuur, drillen, het peloton. Dan weet je je mannetje wel te staan.”

Samenwerking moet vanzelfsprekender zijn

Als je al een hele tijd meedraait in de sport zie je ook waar de knelpunten en kansen liggen. Hanneke: “Samenwerking is een veelbesproken woord. Veel organisaties zijn met dezelfde dingen bezig. Samenwerking moet dan vanzelfsprekender zijn. Door expertise te bundelen krijg je meer voor elkaar. Politiek en strategische spelletjes dwarsbomen het vaak.”

Volg je passie

Mensen die een carrière in de sport nastreven raadt Hanneke aan om hun gevoel, hun passie te volgen. “Kies wat bij je gevoel past. Ben je bijvoorbeeld praktisch ingesteld, ga dan ook aan de slag met een praktische functie. Het mooist is het natuurlijk als je van je hobby je werk kunt maken.”